Kırıkkale başta olmak üzere 81 ilde, 1 milyondan fazla kişi ehliyet affının ne zaman çıkacağını bekliyor. AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, geçtiğimiz aylarda KYK borçlarından ehliyet affına kadar çeşitli konulara değinerek, "Vergi dairelerindeki tüm borçların yapılandırılması, 2 bin liranın altındaki vergi borçlarının silinmesi, KYK borçlarının yeniden yapılandırılması gibi birçok vatandaşı ilgilendiren teklif yasalaştı" demişti.
Bu açıklamalar sonrasında, gözler ehliyet affına çevrildi. Ancak, şu ana kadar ehliyet affının ne zaman gerçekleşeceğine dair kesin bir bilgi verilmedi.
EHLİYET HANGİ DURUMLARDA ALINIR, HANGİ DURUMLARDA EL KONULUR?
Ceza Puanı Sistemi
Türkiye'de trafik kurallarını ihlal eden sürücüler, ceza puanı alır. 100 ceza puanına ulaşıldığında ehliyete geçici olarak el konulur.
Diğer Durumlar
Aşırı Hız: Belirlenen hız limitlerinin aşılması, trafikte tehlike oluşturduğu için ehliyete el konulmasına yol açabilir.
Alkol veya Uyuşturucu Etkisi Altında Araç Kullanmak: Alkol veya uyuşturucu maddelerin etkisi altında araç kullanmak, ehliyetin kaybedilmesine neden olur.
Trafik Kurallarını İhlal Etmek: Kırmızı ışıkta geçmek, hatalı sollama yapmak, emniyet kemeri takmamak gibi ihlaller ehliyetin alınmasına sebep olabilir.
Trafik Kazası: Ciddi bir trafik kazasında sorumlu bulunmak, ehliyetin geçici veya kalıcı olarak kaybedilmesine yol açabilir.
Sağlık Sorunları: Ciddi veya geçici sağlık problemleri (örneğin, görme bozuklukları, epilepsi gibi) sürücülerin ehliyetlerinin geçici veya kalıcı olarak elinden alınmasına neden olabilir.
“GENEL AF VE EHLİYET AFFI İLE İNSANLARA YENİ BİR ŞANS VERİLMELİ”
Açıklamalarında genel af beklentisine de değinen MİLLİ SOL Genel Başkanı Hüseyin Alpay, “Kader mahkumlarına ve siyasi tutuklulara yeni bir şans verilmelidir. Binlerce şoför esnafının el konulan ehliyetleri için de ölümlü/yaralamalı kazalara karışmayanlar için ehliyet affı yasalaştırılmalı, insanların ekmek parası için çalışmalarının önü açılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi