İddiaya göre Delice Belediyesi, Delice ilçesine bağlı olan Büyükyağlı Köyü’ndeki suyu kullanmak amacıyla köyde sondaj işlemi başlattı. Köy halkı ise başlatılan çalışmaya tepki gösterdi. Köylünün tepkisi sonrası belediye ekipleri ile köylüler arasında arbede yaşandı. Olaylar sonrası olay yerine jandarma ekipleri geldi. Jandarma ekipleri, yaşanan olayları güçlükle yatıştırdı. Ayrıca, yaşanan kavgaların yeni olmadığı ve bu kavgaların geçmiş dönemlerden beri devam ettiği öğrenildi.

Delice ilçesi ve Büyükyağlı Köyü arasındaki kavga devam ederken, olaylara son noktayı koyacak olan belgeyi, Büyükyağlı Köyü eski Muhtarı Ümit Aytekin ortaya çıkardı. Aytekin, 2021 yılında alınan kararla, Büyükyağlı Köyü içme suyu kuyularının bulunduğu bölgenin Büyükyağlı Köyü Muhtarlığı’na tahsis edildiğini belirterek, belgeleri sundu.

Engelli öğretmen ataması son durum? 16.09.2024 Engelli öğretmen ataması son durum? 16.09.2024

17 Mayıs 2021 tarihli, o dönem Kırıkkale İl Genel Meclis Başkanlığı görevini yürüten Murat Çaykara, İl Genel Meclis Üyeleri Mahmut Kürşat Avan ve Sercan Sıtkının da imzaları bulunan meclis kararında şu ifadeler yer aldı; “Yapılan işari oylamada; İl Genel Meclisinin 03.02.2021 tarih ve 38 nolu kararsında tahsis yapılmasına, bu kararla Delice Belediye Başkanlığına yapılan tahsisin kaldırılmasına, bu çerçevede; İl Özel İdaresine Mülga Büyükyağlı Belediyesinden geçen, İlimiz Balışeyh İlçesi İzzettin Köyü 724-2203-2205 parsellerde kayıtlı taşınmazlarda bulunan İl Özel İdare hisselerinin, Büyükyağlı Köyü Muhtarlığına 20 yıl süreyle tahsis edilmesine, taşınmazlar içerisinde bulunan içme suyu kuyularından elde edilen suyun içme suyu dışında kullanılmamasına “5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 10. Maddesi (f) fıkrasına göre” mevcudun oybirliğiyle karar verildi.” 

Büyükyağlı Köyü eski Muhtarı Ümit Aytekin ise Manşet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı, “Eskiden belediye başkanları döneminde de buna benzer olaylar yaşanmış. Daha sonra Büyükyağlı belediyelikten muhtarlığa düşünce ben ikinici dönem muhtarım. Yani Turgut Özdem Başkanın döneminde, bu kadar gerilimli olmasa da biz de mahkemelik olduk. Büyükyağlı belediyelikten düşünce Büyükyağlı’nın bütün gayrimenkulleri İl Özel İdaresi’nin üzerine geçti. Turgut Başkan burada bazı işlemler yaparak, Vali Yunus Sezer’e “İzzettin bölgesinde bulunan şu ada-parselde bulunan şu metre kare yerin, 25 yıllığına Delice Belediyesi’ne tahsisi” diye bir yazı yazar. Vali Bey de tabi burada ne olduğunu nereden bilecek, buranın boş bir arsa olduğunu düşünerek, muhtemelen bunu İl Genel’e gönderiyor. İl Genel de Vali Bey’den yazı gelince hemen toplanıp buranın tahsisini Delice Belediyesi’ne yapıyorlar. Belediye Başkanı Turgut Özdem de sucularını gönderiyor. Sucular geliyor “kuyular bizim artık, anahtarlarını verin” diyorlar. Sucular bizim kuyuların kilitlerin kilitlerini kırdılar, sigorta ayaklarını söktüler, elektriğimizi kestiler. Ben de Balışeyh Jandarması’na suç duyurusunda bulundum. Orada bu konu ile ilgili bizim ifadelerimiz var. Sonuç olara böyle bir süreç yaşadık.” 

“Ben zamanın meclis Başkanı Murat Çaykara’yı aradım, “Başkanım bizim 40 yıllık, 50 yıllık içme suyu kuyularımızı Delice Belediyesi’ne tahsis etmişsiniz, Büyükyağlı suyu nereden içecek, vatandaş suyu nereden içecek dediğimde, tahsis kararını iptal etti. Şuan size attığım yeni tahsisi ben o dönemde yaptırdım. 20 yıllığına Büyükyağlı Köyü Muhtarlığı adına yaptırdım. İleride köy mahalleye olursa elimizden alınmasın en azından konunun yetkisi muhtarda olsun diye. Dünkü olayda da aynı bunlara benzer bir olay yaşanmış. Gerekli tepkimizi gösterdik. En son benim aldırmış olduğum kararı götürüp kaymakam beye verince, sondaj işlemi durduruldu.” 

Haber Merkezi

Belgeeee

Editör: Haber Merkezi