Yeni yönetmelik ile birlikte dil ve konuşma terapistleri, diyetisyenler, ebeler, ergoterapistler, fizyoterapistler, hemşireler, klinik psikologlar, odyologlar ve podologlar mesleki yetkinlikleri doğrultusunda "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" adı altında, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alarak serbest mesleklerini icra edebilecek.

EBELER VE HEMŞİRELER DE SERBEST MESLEK HAKKINA DAHİL EDİLDİ
Daha önce sadece Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge kapsamında serbest olarak çalışabilen ebe, hemşire ve sağlık memurları, yeni yönetmelikle birlikte resmi olarak kendi sağlık meslek hizmet birimlerini açabilecek. Bu sayede, ilgili meslek grupları özel sektörde daha fazla fırsat elde edecek.

420 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN YENİ İSTİHDAM FIRSATLARI
Yeni düzenlemeyle birlikte yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanları oluşacak. Aynı meslek grubundan en fazla üç kişi bir araya gelerek müşterek sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Ruhsat her bir meslek mensubu için ayrı ayrı düzenlenecek. Yeni birimlerin kurulmasıyla birlikte destek hizmetlerinde de istihdam sağlanacak; sekreter, temizlik personeli gibi pozisyonlara yeni iş imkanları yaratılacak. Ayrıca, fizyoterapistler yanında fizyoterapi teknikerleri, klinik psikologlar yanında psikologlar, odyologlar yanında odyometri teknikerleri ve ergoterapistler yanında ergoterapi teknikerleri çalışabilecek.

YETKİ KAPSAMI DIŞINA ÇIKILAMAYACAK
Yeni yönetmeliğe göre, sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca meslek yetkisi kapsamında hizmet sunulabilecek. Hekim tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı veya doktor raporu doğrultusunda hizmet verilecek. Yetki kapsamı dışında tıbbi uygulama, ilaç satışı, tıbbi malzeme temini, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılamayacak. Yeni sistemle birlikte sağlık hizmetleri sadece hastanelerle sınırlı kalmayacak; bireysel ve toplum temelli hizmetlerin yaygınlaşması sağlanacak. Bu sayede, hastanelerdeki yoğunluk ve hasta bekleme sürelerinin azalması hedefleniyor.

HASTA HAKLARI VE DENETİMLER
Yeni yönetmelikle hasta haklarını koruyacak bir sistem de getiriliyor: Her sağlık meslek hizmet birimi, gerekli donanıma sahip olacak ve verilen hizmetler kaydı altına alınacak. Sağlık meslek mensupları her işlem öncesinde hastaları bilgilendirmek ve onay almak zorunda olacak. T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184 ibaresini içeren entegre karekod uygulaması her sağlık meslek hizmet biriminde zorunlu olacak. Denetim komisyonları oluşturularak uygulamaların mevzuata uygunluğu düzenli olarak incelenecek.

BAKAN MEMİŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yeni yönetmelikle ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile; 9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz. Sağlık hizmetlerimizi daha yaygın ve erişilebilir hale getirecek uygulamaları mümkün kılıyoruz. Bizler, millete hizmetin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor; bu mesuliyetin bilinciyle canla başla çalışıyoruz. Yeni yönetmeliğin ülkemiz, milletimiz ve büyük sağlık ailemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum." Yeni düzenleme, sağlık alanında hem hizmet erişilebilirliğini artıracak hem de sektördeki istihdam olanaklarını genişletecek.

Bayram öncesi Kırıkkale'de trafik yoğunluğu Bayram öncesi Kırıkkale'de trafik yoğunluğu

Haber Merkezi
 

Editör: Haber Merkezi