NİSPETEN AZALMA

Geçtiğimiz yıllarda göç veren iller arasında ilk beşe girerek Van´dan sonra ikinciliği paylaşan Yozgat açıklanan son verilerde nüfusu en fazla azalan iller sıralamasında Van´ın koltuğunu kaparak birinci sıraya yükseldi. Son beş yılda Amasya, Çankırı, Çorum, Erzurum, Isparta, Kars, Kırşehir, Kütahya, Sivas, Tokat, Zonguldak, Kırıkkale ve Ardahan vilayetlerinin nüfusunda nispeten azalma göze çarparken, Yozgat´ta ki nüfus azalması zirve yaptı. Bu kapsamda en fazla nüfusu azalan şehir yüzde 11,24 ile Yozgat oldu. 2009 yılında 487 bin 365 kişi olan Yozgat nüfusu 2014 yılında 432 bin 560 kişiye kadar düştü. Yozgat´ı bir adım geriden takip eden Ardahan´da nüfus azalış sayısının yüzde 6, Tokat´ta bu rakamın yüzde 4, Kırıkkale ve Zonguldak vilayetlerinde ise yüzde 3 seviyesinde olması Yozgat´taki göçün ve erimenin boyutunu gözler önüne serdi. Türkiye´de son 5 yılda nüfus artışında oransal olarak Antalya, sayısal olarak ise İstanbul´un ilk sırada yer aldığı belirtildi.

 

YOZGAT, VAN´I GEÇTİ

Son beş yıllık TÜİK verilerine göre Van´ı geride bırakan Yozgat en fazla göç veren iller arasında birinci sıraya yerleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden elde edilen derlemeye göre Nüfus kayıt sistemine göre son 5 yılda 67 ilin nüfusu artarken, 14 ilin nüfusu geriledi. 81 vilayet içinde oransal olarak en fazla Antalya´nın nüfusu artarken, nüfusu en fazla azalan şehir ise Yozgat oldu. Yıllardır Yozgat´ın kanayan bir yarası olan ve her gün eriyen Yozgat´ta göç gerçeği yayınlanan son istatistik raporlarında da kendini bir kez daha gösterdi. Ekonomik bakımdan bir türlü hak ettiği seviyeye gelemeyen başta sağlık, eğitim ve tarım konusunda sorunları önlenemeyen Yozgat´ta geçen süreye rağmen göçe bir çözüm bulunamadı. Yayımlanan her rapor ve bilimsel verilere rağmen göç gerçeğini görmezden gelen yöneticilerin bir kısmı ise görev sürelerini göçü inkar etmekle doldurdu.

 

GÖZ ARDI EDİLİYOR

Vatandaşların kan şekeri ve tansiyonu ölçüldü Vatandaşların kan şekeri ve tansiyonu ölçüldü

Yozgat´ta yeterli istihdam alanlarının olmaması nedeniyle insanlar yorganını sırtlayıp, büyük şehirlere yönelirken, aynı gerekçe ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden her yıl verilen göç kadar insan tarım alanlarında çalışmak üzere mevsimlik işçi olarak Yozgat´a geliyor. Yetkililer, siyasiler ise soruna köklü çözüm bulmak, sorunun nedenlerini araştırmak yerine ‘Yozgat insanı çalışmak istemiyor, iş beğenmiyor´ gibi bahaneler üretip, yaşanılan göç açığını Irak, İran ve Suriye´den gelen mültecilerle doldurmaya çalışıyor. Şuan Yozgat´ta 5 binin üzerinde yabancı uyruklu ailenin bulunduğu, toplam yabancı uyruklu nüfusun 15 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. ‘İş beğenmiyor, tembel´ diye adlandırılan Yozgat insanı, göç ettikleri büyük şehirlerde masa başında çalışmıyor. Daha çok inşaat işçiliği, garson, ofisboy ve tatil yörelerinde farklı işlerde çalışan Yozgat´tan göç edenlerin, Yozgat´ta ne iş yaparlarsa yapsınlar geçimlerini temin edecek geliri elde edemedikleri gerçeği göz ardı ediliyor.

Editör: Manşet Gazetesi