27 Ekim 2023 tarihinde başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personeli için unvan değişikliği sınavı ön başvurusu, 9 Kasım 2023 Perşembe günü (yarın) sona erecek. Bu kapsamda bakanlıktan yapılan açıklamada, mühendis, mimar, avukat, şehir plancısı, kimyager, tekniker, teknisyen, biyolog ve sosyolog olmak üzere farklı alanlarda kadrolara atabilme şartları belirtildi.

Güneş’ten masa tenisi sporcularına ziyaret Güneş’ten masa tenisi sporcularına ziyaret

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

21/01/2012 tarihli ve 28180 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında boş bulunan mühendis, mimar, şehir plancısı, avukat, kimyager, biyolog, sosyolog, tekniker ve teknisyen ünvanlı kadrolarına atanabilme şartları aşağıda belirtilmiştir.

1. SINAVA GİRECEK PERSONELDE ARANACAK ŞARTLAR

1.1. Mühendis: Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak.

1.2. Mimar: Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak.

1.3. Şehir Plancısı: Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak.

1.4. Avukat: Hukuk fakültesinden mezun olmak ve avukatlık ruhsatına sahip olmak.

1.5. Kimyager: Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak.

1.6. Tekniker: En az iki yıl süreli mesleki veya teknik yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak.

1.7. Teknisyen: Endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi ve/veya dengi diğer teknik liselerin ilgili bölümlerinden mezun olmak.

1.8. Biyolog: Kadro ünvanının gerektirdiği mesleki eğitimi almış olmak.

1.9.Sosyolog: Kadro ünvanının gerektirdiği mesleki eğitimi almış olmak.

1.10. Sınav başvuru tarihi itibariyle Bakanlığımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesine tabi çalışıyor olmak.

1.11. Asli memurluğa atanmış olmak.

1.12. Son başvuru tarihi itibariyle mezun olmak.

1.13. Yukarıda belirtilen şartları taşımakla birlikte, belirtilen kadrolara atanma şartlarını taşımayanların (657 sayılı DMK’nın 68/B ve 76 ncı maddelerinde belirtilen şartlar) müracaatları kabul edilmeyecektir.

(Örneğin; 8. derecedeki bir memurun öğrenim durumu itibarı ile mühendis ünvanına uygun olsa da, ilandaki kadronun derecesi 1 (bir) ise atanamayacağından müracaatı kabul edilmeyecektir.)

2. SINAV BAŞVURUSU

2.1. Ünvan Değişikliği Sınavına katılacak adaylar başvurularını; 27/10/2023 Cuma günü başlayıp 09/11/2023 Perşembe günü saat 23:59:59’a kadar e-Devlet sisteminden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı - Kariyer Kapısı Kamu İşe Alım ve Kariyer Kapısı (https://isealimkariyerkapisi.cbiko.gov.tr) üzerinden giriş yapmaları gerekmektedir. Adaylar bu başvurularını, belirtilen takvimde aktif hale gelecek olan sınav başvuru ekranını kullanarak gerçekleştireceklerdir. Şahsen veya posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

2.2. Adayların başvuru işlemi tamamlandıktan sonra “Başvurularım” ekranından başvurularının tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. “Başvurularım” ekranından “Başvuru Alındı” ibaresi görülmeyen hiçbir başvuru değerlendirilmeye alınmayacaktır.

2.3. Adayların öğrenim mezuniyet bilgisi web servisleri aracılığı ile alınacaktır. E-Devlet üzerinde bu bilgileri bulunmayan adayların başvuru sırasında mağduriyet yaşamamaları için e-Devlet üzerinde yer almayan bilgilerini ilgili kurumundan güncellemeleri gerekmektedir.

2.4. Ünvan Değişikliği Sınavına katılacak adaylar, ünvan değişikliği sınavı için ilan edilen kadrolardan sadece birine müracaat edebilecektir.

2.5. Engelli adaylar başvuru sırasında ilgili kutucuğu işaretleyerek engel durumlarını gösteren sağlık raporunu Kariyer Kapısı Platformunda bulunan “Engel Durumunu Gösterir Belge” alanına yüklemeleri gerekmektedir.

2.6. Sınava başvurusu kabul edilen adayların listesi Bakanlığımız internet sitesinde (www.csb.gov.tr) ve/veya Kariyer Kapısı Platformu üzerinden eş zamanlı olarak ilan edilecektir.

2.7. Ön başvurusu onaylanan aday, KDV dâhil 1.770,00 (binyediyüzyetmiş) TL sınav ücretini katılacağı sınavın adıyla MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi hesabına; https://odeme.meb.gov.tr adresinden tüm bankaların kredi kartıyla veya T.C. Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve Türkiye Halk Bankası AŞ’nin ATM, mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden 20/11/2023-24/11/2023 (saat 23.59’a kadar) tarihleri arasında yatıracaktır. Sınav ücretinin yatırılması ile başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır.

2.8. Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, başarılı olamayan, başvuru şartlarını taşımadığı hâlde sınav ücreti yatırmış olan adayların ödedikleri ücretler iade edilmeyecektir.

3. KONTENJAN SAYILARI

3.1. İlan edilen unvanlara ilişkin kadro ve kontenjan tablosu için tıklayınız.

4. SINAV TARİHİ, GÜNÜ VE SAATİ

23 Aralık 2023 Cumartesi günü, Saat: 10.00

5. SINAV MERKEZLERİ

Sınav; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun ve Van e-Sınav merkezlerinde gerçekleştirilecektir.

6. SINAV GİRİŞ BELGESİ

Adaylar fotoğraflı sınav giriş belgelerini, 15/12/2023 tarihinden itibaren e-devlet şifreleri ile kimlik doğrulama uygulamasıyla http://www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden alabileceklerdir. Sınav giriş belgesinde; adayların sınava katılacakları tarih ve oturum saati, sınav merkezi ile aday kimlik bilgileri ve fotoğrafları yer alacaktır.

7. SINAV UYGULAMASI

7.1. Sınav Adı: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ünvan Değişikliği e-Sınavı

7.2. Soru Sayısı: 50

7.3. Sınav Merkezleri: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun, Van.

7.4. Sınav Saati ve Süresi: Saat.10.00 – Süre: 60 dakika.

7.5. Cevap Seçenek Sayısı: 4 (dört)

7.6. Kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar ve ilaçlar, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartları, para, alyans, şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su ve şeffaf numaralı gözlük hariç; her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, anahtarlık, elektronik anahtar, kablosuz iletişim sağlayan cihaz, kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve diğer takılar, her türlü plastik, metal ve cam eşya, banka kredi kartları, her türlü elektronik ve mekanik cihaz, her türlü müsvedde kâğıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer ve benzeri araçlar, yiyecek, içecek ve diğer tüketim maddeleri bulunduran aday sınav binasına alınmayacaktır.

7.7. Adaylar sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirebileceklerdir.

7.8. Adaylar sınava; fotoğraflı sınav giriş belgesi ve üzerinde T.C. kimlik numarası yer alan geçerli kimlik belgelerinden biri (nüfus cüzdanı/T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport) ile gireceklerdir. Fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgelerinden birisi yanında olmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adaylar, nüfus müdürlükleri tarafından verilen fotoğraflı, barkodlu -karekodlu geçici kimlik belgesi/T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınabileceklerdir.

7.9. Adaylar, sınav giriş belgesinde belirtilen oturum saatinden en geç 30 dakika önce sınav yapılacak merkezde hazır bulunacaktır.

7.10. Sınavda sorulan sorular ile cevap anahtarları 26/12/2023 tarihinde www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacaktır.

7.11. Sınav sonuç bilgileri 08/01/2024 tarihinden itibaren www.meb.gov.tr ve/veya http://odsgm.meb.gov.tr internet adreslerinden yayımlanacaktır.

8. SINAV KONULARI VE SORU SAYILARI

8.1. Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı, Avukat, Biyolog, Kimyager ve Sosyolog ünvanları için sınav konuları ve soru sayılarına ulaşmak için tıklayınız.

8.2. Tekniker ünvanı için sınav konuları ve soru sayılarına ulaşmak için tıklayınız.

8.3. Teknisyen ünvanı için sınav konuları ve soru sayılarına ulaşmak için tıklayınız.

8.4. Sınava yönelik soru hazırlama çalışmalarında sınav kapsamında yer alan mevzuatların sınav duyurusunun ilan tarihi itibarıyla “mevzuat.gov.tr” adresinde yer alan mevcut hâlleri dikkate alınacaktır. Adaylar sınav duyurusu ilan tarihinden sonra konu başlıklarında yer alan mevzuatlarda yapılacak değişikliklerden sorumlu olmayacaktır.

9. ENGELLİ ADAYLARIN SINAV UYGULAMASI

Engelli adaylar için, ön başvuru sırasında engel durumlarını gösterir raporu Kariyer Kapısı Platformundaki ilgili alana yükleyerek sınav tedbirine ilişkin taleplerini belirtmeleri halinde, sınav sorularında muafiyet olmamak üzere aşağıdaki sınav tedbirleri uygulanacaktır.

9.1. Görme Engelli: Okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınacak ve 15 dakika ek süre verilecektir.

9.2. İşitme Engelli: İşaret dili ile tercüme hizmeti ve 15 dakika ek süre verilecek olup tek kişilik salonlarda sınava alınacaktır.

9.3. Alt Beden Engelli: Giriş kat salonlarda sınava alınacaktır.

9.4. Üst Beden Engelli: Kodlayıcı eşliğinde tek kişilik salonlarda sınava alınacak ve 15 dakika ek süre verilecektir.

9.5. Alt ve Üst Beden Engelli: Kodlayıcı eşliğinde, giriş katta, tek kişilik salonlarda sınava alınacak ve 15 dakika ek süre verilecektir.

10. SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

10.1. Değerlendirme 100 (yüz) tam puan üzerinden yapılacak olup doğru cevaplar dikkate alınacaktır. Başarı puanı hesaplanmasında [Puan = (Doğru Sayısı / Soru Sayısı) x 100] formülü kullanılacaktır. Yazılı sınavda yer alacak her sorunun puan olarak değeri eşit olup, en az 60 (altmış) puan alanlar başarılı sayılacaktır.

10.2. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru/sorular tüm adaylarca doğru yapılmış sayılarak puanlama yapılacaktır.

10.3. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.

11. SINAV İTİRAZLARI

11.1. Adaylar; sınav sorularına ve cevaplarına ilişkin itirazlarını sınav soru ve cevaplarının yayımlanmasından itibaren, sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını ise sonuçların ilan edilmesinden itibaren 5 (beş) takvim günü içinde; T.C. Ziraat Bankası AŞ, Türkiye Vakıflar Bankası TAO ve Halk Bankası AŞ şubelerinden herhangi birine kendisine ait T.C. kimlik numarası ile KDV dâhil 30 (otuz) TL itiraz ücreti yatırarak e-İtiraz Modülü (https://eitiraz.meb.gov.tr) üzerinden yapacaklardır.

11.2. Adaylar belirlenen itiraz süresi dışında itiraz başvurusu yapamayacaklardır. Dilekçe ve faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır. İtirazların değerlendirilmesinde e-İtiraz Modülüne (https://eitiraz.meb.gov.tr) giriş tarihi dikkate alınacaktır.

11.3. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

11.4. Başvurusu ya da sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan adayların bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmaz.

Haber: Burak Çalışkan

Editör: Manşet Gazetesi