Evde sporun maliyeti 1500 lira Evde sporun maliyeti 1500 lira


Dünyayı ve Evreni Anlama Anne Karnında Oluşuyor
İki oturum şeklinde gerçekleşen programın ilk oturumunda Beynin ön kısmının insani değerlerimizi yöneten bir kısım olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sinan Canan, 'Bu kısım zarar gördüğünde insan da zarar görüyor. MR, tomografi gibi tekniklerle artık beynin içini görebiliyor ve anatomik durumu araştırabiliyoruz. Kalbimiz beynimize günde 57 damacana kan pompalar. Bir iki dakika kan akımını kesecek olsanız beyin büyük hasar görecektir. Bu bağlantılar çok önemli. Bu bağlantılar anne karnında oluşuyor. Anneyle kurulan her kontak, her etkileşim beyinde yepyeni yollar oluşturuyor. Dünyayı ve evreni anlama işte burada başlıyor.' dedi.
Sosyal Medya Bir Bağımlılıktır
Sosyal medya kullanımın beyinle olan ilişkisine de değinen Doç. Dr. Canan, sosyal ağ bağımlılığına dikkat çekti. Sosyal medya kullanımının bir bağımlılık olduğunu belirten Doç. Dr. Canan, 'Sosyal medya kullanımının beynin yeni bölgelerinin çalıştırdığını gösteriyor. Sosyal ağ genişliği ile beyindeki gri madde miktarı arasında doğru bir orantı var. Sosyal medya kullanırken bir sürü insanla ilişki içerisindeyiz. Sosyal ağ bağımlılığı gerçek bir tehlike olabilir. Bununla başa çıkmamız gerekiyor. Sosyal medya üzerinden dijital bilgi edinmenin yüzeysel okuma, geçici plastisite, dikkat dağınıklığı, derinliksiz öğrenme, derin düşünme yeteneğinin kaybolması gibi olumsuz etkileri var. İyi yanları yok mu? Evet, iyi yanları da var. Çoklu işlem kapasitesi ve anlık dikkat artışı oluyor. Çoklu ortam kullanımı ve indeksleme becerisi artıyor. Yani beyin o bilgiyi nerde gördüğünü daha kolay hatırlıyorlar. Dijital ve basılı bilgi beyinde farklı yollarda işleniyor.' şeklinde anlattı.
Üç bölümden oluşuyor
Beynin yapısından da söz eden Doç. Dr. Canan, 'Beyin üç tane farklı katmanla çalışır. Beynin alt kısmında temel yaşam faaliyetleri bulunur. Buraya zarar geldiğinde hayat biter. Bir üstte temel dürtüler ve yüksek zihin işlevleri vardır. Bunlar birbirlerini etkiler. Zihnimizde otomatik olarak yüz tanıma sistemi var ve beynimizin belirli bir bölümü sadece bu kısma ayrılmış durumda.' dedi.
Beynimizin Bir Cinsiyeti Var
Beynin kendi cinsiyetinden bağımsız bir cinsiyeti olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi Serkan Karaismailoğlu ise beynin kadın erkek ilişkilerindeki tutumuna değindi. 'Beyin nasıl aşık olur?' sorusunu soran Karaismailoğlu, 'Kadınla erkek arasındaki bağlantıdan söz edeceğiz. Kimi insan kadınlarla erkekler arasındaki farkların çok büyük olduğunu düşünüyor. Kimi insan ise bu farkların normal olduğunu savunuyor. Beynimizin bir cinsiyeti var. Bu cinsiyet kendi cinsiyetimizden bağımsızdır. Kadınlarla erkekler çok kavga ediyorlar. Tek sıkıntı şudur ki; birbirimizi tanımıyoruz.' dedi.
Doğum gününü sahnede kutladı
Konferans tarihi aynı zamanda konuşmacılardan Doç. Dr. Sinan Canan'ın yaş gününe denk geldi. Bu fırsatı güzel bir sürprizle değerlendiren topluluk öğrencileri konuşması sırasında pasta getirerek doğum gününü kutladılar. Beklemediği anda sürprizle karşılaşan Sinan Canan unutamayacağı bir konferans olduğunu belirtti.Konferans öğrencilerinin sorularının cevaplanması ve konuşmacılara hediyelerinin verilmesiyle sona erdi. Program sonunda öğrenciler ve konuşmacılar birlikte N-Beyin pozu verdiler.