KOMİSYON TOPLANDI

Yaz ayları ve sıcak havaların etkisiyle artan orman yangınlarına karşı önlem mücadelesi devam ediyor.29 Temmuzda toplanan Kırıkkale Valiliği 2022 Yılı Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, Ormanlara giriş yasağının süresini uzattı. Komisyon toplantısında birçok konu karara bağlanırken, 30 Eylül’e kadar ormanlık alanlara giriş yasaklandı. Yapılan açıklamada “6831 sayılı Orman Kanununun 68, 69 ve 76. maddelerine istinaden çıkarılan ve Bakanlar Kurulu Kararı ile 09.10.1976 tarih ve 15729 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe konulan “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkındaki Yönetmelik” in 32. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 9. ve 66. maddeleri uyarınca İl Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu teşekkül ettirilmiş olup, Kırıkkale Vali Yardımcısı Sayın hacı Mehmet KARA Başkanlığında 26/05/2022 Perşembe günü saat 14:00’te komisyonca toplanılarak aşağıdaki kararlar alınmış iken; Ülkemiz genelinde orman yangınları açısından yüksek risk taşıyan meteorolojik şartların devam etmesi nedeniyle orman yangınları ile mücadele konusunda alınan tedbirlerin gözden geçirilmesi ve ilave tedbirlerin alınması gerektiğine dair ek komisyon kararı ihtiyacı hasıl olmuştur.” ifadeleri kullanıldı.

 

22 MADDE KARARA BAĞLANDI

 Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu tarafından yapılan toplantıda 22 madde karara bağlanırken, Ormanlık alanlarda güvenlik önlemleri artırıldı. Özellikle mesire alanlarında, çevresinde ve gidiş geliş güzergâhlarında önlemlerin ve araç sorgulamalarının artırılması yönünde karar verilen toplantıda, alınan kararlar şu şekilde;

1 – Kırıkkale İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Kapsamında İlimiz sınırları içerisindeki, Ormancılık faaliyetlerinin gereği olarak üretim çalışmalarının devamı, fidan dikme bakım ve onarım gibi orman idaresinden ihale veya tahsisli sözleşmelerle iş almış kişiler ile bu çalışmaları denetleyen ve kontrol eden orman idaresi personellerinin haricindeki vatandaşların Piknik ve Mesire Alanları hariç olmak üzere, ormanlık alanlara girişleri, 29.07.2022 -30.09.2022 tarihleri arasında, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. Maddeleri  uyarınca yasaklanmıştır.

2 – Yangın söndürmede ilgili/görevli kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonun arttırılması.

3 – Piknik alanlarında yakılan ateşin söndürülmesi, alanda yangına sebebiyet verebilecek çöp, cam, pet şişe vb. bırakılmaması, anız veya bitki örtüsü yakılmaması ve Orman İçerisinde ateş yakılmaması vb. hususlarda bilinçlendirici faaliyetler ve kampanyalar yürütülmesi.

4 – Yangın riskinin yüksek olduğu değerlendirilen bölgelerde devriye faaliyetlerinin arttırılarak Drone ile havadan kontrolün sağlanması.

5 – Sosyal medyada yapılan gerçek dışı ve provokatif paylaşımlarda bulunanlara yönelik gerekli işlemlerin ivedilikle uygulanması.

KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 16 MAYIS 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 16 MAYIS 2024

6 – Özellikle piknik ve mesire yerleri ile Ormanlık bölgelere gidiş geliş yollarının kontrol altında bulundurulması, şahıs/araç sorgulamalarının arttırılması.

7 – Orman yangını konusunda risk taşıyan bölgelerde Ormanlara girişlerin ve Ormanların çevresinde ateş yakılmasının yasaklanması.

Ek-8- Ormanlık alanlara yakın olan yerlerdeki düğün vb. organizasyonlarda Orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına izin verilmemesi.

9 – Yangın söndürmede kullanılabilecek ( İl özel idaresi, Belediye, karayolları, DSİ, Orman idaresi, Askeri birlikler, kolluk birimleri vb. kurumların. Mülkiyetinde bulunan) araç, gereç ve ekipmanlardan azami ölçüde faydalanılması ve araç/ekipman ihtiyaçlarının gözden geçirilerek tamamlanması.

10 – Terör örgütü ve işbirlikçileri tarafından ormanların ve tarım alanlarının kasten yakılmasının engellenmesi için istihbari faaliyetlere ağırlık verilerek elde edilen bilgilerin zamanında ve doğru bir şekilde ilgili/görevli birimlerle paylaşılması.

11 – Meydana gelen Orman yangınlarında sabotaj ihtimalinin mutlak suretle göz önünde bulundurularak ormanlık bölgelere gidiş-geliş güzergahlarındaki kent güvenlik yönetim sistemi ( KGYS ) ve plaka tanıma sistemlerinin (PTS) etkin bir şekilde kullanılması, yangına hassas olan bölgelerin giriş-çıkışlarını gösterecek şekilde foto kapan yerleştirilmesi.

12 – Kamping işletmeleri haricinde Ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmemesi.

13 – Özellikle Enerji nakil hatlarından kaynaklanan yangınların önlenmesi amacıyla ilgili birimlerle koordinasyon sağlanarak gerekli önleyici tedbirlerin alınması.

14 – Orman Yangınlarının söndürülmesinde kaynaklar ve imkanlar doğrultusunda yeterli ve uygun personel görevlendirmesinin yapılması.

15 – Yangınla mücadelede hava ve yer ekiplerinin su gereksinimlerinin karşılanabilmesi maksadıyla yapılan yangın havuzlarının doldurulması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi.

16 – Özellikle sosyal medyada Orman yangınlarını bahane ederek kişi/kurumları hedef gösteren, dezenformasyon ve yalan haberlerle Orman Yangınlarına karşı seferberlik anlayışıyla yürütülen mücadelede devletin sözde zaafiyet gösterdiği algısını oluşturmaya çalışanlara karşı sayısal verilerin, görsellerin ve yangınların son durumlarına ilişkin paylaşımların yapılarak kamuoyunun sık sık doğru bilgilendirilmesinin sağlanması.

17 – Önleyici tedbirlerin uygulanması aşaması ve yangınlara müdahale aşamasında AFAD başkanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü ile istişare halinde faaliyetlerin gerçekleşmesi sağlanacaktır.

18 – Müdahalede görev alan kurum kuruluşlar, Özel sektör, Sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerin koordinasyonunun Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında hazırlanan Ulusal Orman yangınları Müdahale Planına uygun olarak gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

19 – Mahallin şartlarına göre icap eden diğer tüm ilave tedbirlerin de planlanması/alınması, gerektiği değerlendirilmektedir.

20 –  Yukarıda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.

21 – Bu karar hükümleri 29.07.2022- 30.09.2022 tarihleri arasında uygulanır.

22 – Bu karar hükümleri Kırıkkale Valiliği tarafından yürütülür.