Kırıkkale sahip olduğu verimli tarım arazileri sayesinde tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak gerçekleştirildiği bir bölge olarak biliniyor. Ancak, hasat sonrası toprağın tekrar ekime hazır hale getirilmesi amacıyla uygulanan anız yakma yöntemi, çevreye ve toprağa ciddi zararlar veriyor. Bu yanlış bilinen yöntemin önüne geçmek amacıyla Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı tarafından 'Anız Yakan Geleceğini Yakar' projesi hayata geçirildi.

Projeye göre, Kırıkkale genelindeki çiftçilere anız yakmanın zararları konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Haziran ayı içerisinde başlatılan proje kapsamında, il genelindeki köy ve kasabalarda etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi koordinatörlüğünde yürütülen proje kapsamında, çiftçilere dağıtılmak üzere 2 bin broşür hazırlandı ve vatandaşlara dağıtılıyor. Broşürlerde anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini nasıl olumsuz etkilediği, çevreye verdiği onarılması mümkün olmayan zararlar ve alternatif yöntemler anlatılıyor.

Ayrıca, jandarma devriyeleri köy ve kasabalarda gerçekleştirdikleri önleyici kolluk faaliyetleri sırasında vatandaşlarla yüz yüze görüşerek, anız yakmanın zararları hakkında bilgilendirmeler yapıyor. Bunun yanında, anız yakanlara karşı 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı Orman Kanunu'nun getirdiği cezalar da yazılacak. Anız yakma olaylarının önüne geçmek amacıyla, vatandaşlardan anız yakanları 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak ihbarda bulunmaları isteniyor.

Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı'nın bu önemli girişimi, hem tarımsal verimliliğin sürdürülebilirliğini sağlamak hem de çevre ve doğanın korunması açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve anız yakma alışkanlığının terk edilmesi, bölgenin tarım ve ekosistem dengesinin korunmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Kırıkkale’de, gençlere ücretsiz çizgi film eğitimi verilecek Kırıkkale’de, gençlere ücretsiz çizgi film eğitimi verilecek

Haber: Burak Can

Kırıkkale'de 'Anız Yakan Geleceğini Yakar' Projesi (2)Kırıkkale'de 'Anız Yakan Geleceğini Yakar' Projesi (1)Kırıkkale'de 'Anız Yakan Geleceğini Yakar' Projesi (3)

Muhabir: burak can