Kırıkkale Valiliği, sokak düğünlerine yönelik bir genel emir yayınladı.  Kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak, temel hak ve hürriyetlerini korumak amacıyla yayınlanan genel emirde, düğünlerde uyulması gereken 9 ayrı maddeye yer verildi. Ayrıca, 18 Temmuz 2016 tarihinde alınan, Çalılıöz, Yaylacık, Fabrikalar, Ovacık, Yenidoğan, Hüseyin Kahya, Güzeltepe, Tepebaşı, Yenimahalle, Gürler, ve Kurtuluş mahallelerinde cadde ve sokaklarda düğün yapılmasını yasaklayan karar da yürürlükten kaldırıldı.

Kırıkkale Valili tarafından sokak düğünlerine yönelik yayınlanan kararda şu ifadeler yer aldı;

“Yollarda, meydanlarda ve umuma açık alanlarda yapılan sokak/köy düğünü, sünnet  düğünü, kına gecesi, nişan, asker uğurlama vb. etkinliklerde;

1. En az 3 gün önce Ek:1 form ile kolluğa başvuru yapılacak, başvuruda etkinliği düzenleyenin adı soyadı, TC kimlik numarası, adres ve iletişim bilgileri, organizasyon firma yetkilisinin adı, soyadı, TC kimlik numarası ve iletişim bilgileri ile etkinliğin başlangıç/bitiş tarih saat ve adresi belirtilecektir. 


2. Etkinlikleri düzenleyenlerden Ek:2’de belirtilen taahhütname alınacaktır. 

Önal, öğretmenlerini ziyaret etti Önal, öğretmenlerini ziyaret etti

3. Yapılacak sokak düğünlerinde gerekiyorsa ilgili belediyesi ile köy ve mahalle muhtarları bilgilendirilecektir. Halkın yoğun olduğu cadde ve bulvarlarda organizasyon yapılmayacak, yol kapatmak suretiyle yapılan yerlerde mutlaka alternatif yollar bulunacaktır.

4. Çevreye çok yüksek ses ve gürültü yayılmamasına dikkat edilecektir.

5. Etkinlikler 30 Eylül1 Nisan tarihleri arasında 10.00-22.00 saatleri arasında, 1 Nisan30 Eylül tarihler arasında ise 11.00-23.00 saatleri arasında yapılacaktır.

 6. Düğünlerin yapılacağı yer ve çevresinde silah atılmayacak, her türlü şenlik ve işaret fişeklerinin

 kullanılmayacaktır.  Ayrıca organizasyon sahipleri katılımcılara konu ile ilgili uyarıları yapmak suretiyle

 gerekli tedbirleri alacaktır. Bu konuda kolluktan veya muhtarlıktan temin ettikleri afişleri görünür yerlere  asacaklardır.

7. Çevreyi rahatsız edecek ve trafiği aksatacak şekilde konvoy düzenlenmeyecektir.

8. Sokak düğünlerinin yer seçiminde hastane, huzurevi, eğitim öğretim döneminde ve sınav sürecinde  okul ve ibadet yeri gibi hassas kullanımların bulunduğu alanlara dikkat edilecek, üniversite giriş sınavı gibi  ulusal ve yaygın sınavların bir gün öncesindeki etkinliklerde müzik yayınları, bu saatlerden asgari birer saat  erken bitirilecektir.

9. Valiliğimizin, “Sokak düğünleri” konulu 18/07/2016 tarih ve 70007636490E.5895 sayılı oluru

 yürürlükten kaldırılmıştır.

Yukarıda belirtilen emir, tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında; fiilleri ile ilgili olarak kanunlarda

 özel bir hüküm bulunmadığı ve fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı taktirde 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun  11/C ve 66'ıncı maddesi hükümleri gereğince 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca işlem yapılacaktır.

Bu “Valilik Genel Emri’ndeki hususlar görev ve sorumluluk alanları itibariyle kaymakamlıklar, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları ile kolluk kuvvetleri tarafından mahallen ilan ettirilerek vatandaşlarımıza duyurulacaktır.  “Valilik Genel Emri” uygulamasının temin ve takibi; Kaymakamlıklar, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, belediye başkanlıkları, köy ve mahalle muhtarlıkları ve ilgili  diğer resmi daireler tarafından yapılacaktır.”

Haber: Burak Çalışkan

Muhabir: burak çalışkan