Sadettin Saran’dan Keskin’e Özbek Saran Etüt Merkezi Sadettin Saran’dan Keskin’e Özbek Saran Etüt Merkezi

KIRIKKALE MUTLULUKTA DÖRDÜNCÜ
Özellikle açıklanan enflasyon oranı rakamlarında manipülasyon yaptığı iddiası gündemden düşmeyen Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) mutluluk oranları da tartışma konusu oldu. TÜİK geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin mutluluk oranlarını açıklarken Kırıkkale’yi %75,48 ile Türkiye’nin en mutlu dördüncü şehri ilan etti. Açıklanan rakamlar Kırıkkalelileri tatmin etmezken, TÜİK’in enflasyon oranlarında olduğu gibi mutluluk oranlarında da manipülasyon yaptığı iddia edildi. 

TÜİK NEYE GÖRE HESAPLIYOR?
Peki, TÜİK mutluluk oranlarını neye göre belirliyor? Açıklanan raporda şehrin genel yapısı, insanların alım gücü, kültürel ve sosyal aktiviteleri, sakinliği, asayiş olayları değerlendiriliyor. Nüfus oranının büyük çoğunluğu emekli ya da asgari ücretli olan Kırıkkale’de alım gücünün yüksek olması şaşırtırken, vatandaşlar “şaşırmamak gerek onlar kiraya yetmeyen emekli maaşını her şeye yetiyor sanıyorlar” şeklinde yorum yaparak tiye aldılar. 

İNSANLAR MUTLU OLDUKLARI ŞEHRİ NEDEN TERK ETSİN?
Deniz, doğal yaşam alanları, eğlence merkezleri olan onlarca şehir arasından Kırıkkale’nin dördüncü olması komik olarak karşılanırken “Serinlemek için gireceğimiz bir deniz yok, havuza gitsek pahalı gücümüz yok, orman havası alalım desek bozkırın ortası, gençler bir eğlenelim deseler kafeden başka bir şey yok, konser desen 20 yıl sonra yapıldı ama TÜİK bizim mutlu olduğumu söylüyor. Kırıkkale dışında yaşayan daha çok Kırıkkaleli var insanlar mutlu oldukları şehri neden terk etsinler?” diyerek TÜİK rakamlarına inanmadıklarını dile getirdiler.

BOŞANMA VE İCRA SAYILARINA BAKSINLAR
Kırıkkale’de geçimin çok zor olduğunu vurgulayan vatandaşlar “İşsizlik had safhada insanlarımız Bursa, Tekirdağ, İstanbul ve Ankara gibi şehirlere iş bulamadıkları için göç ediyorlar. Burada iş bulsanız asgari ücrete tabisiniz, asgari ücret kirayı ödemekten başka bir işe yaramıyor. Nüfus yoğunluğu emekli şehri emekli maaşı sadece faturaları ödüyor. Parası olmayanın huzuru olur mu? Boşanma oranlarına baksınlar, icra dosyasında ki artışa baksınlar, bankalara borçlu olan insan sayısına baksınlar ne kadar mutsuz olduğumuzu göreceklerdir” şeklinde ifadelerle Kırıkkale’de mutluluğun çok zor olduğunu belirttiler.

KAFA İYİYKEN Mİ SORMUŞLAR?
Kırıkkale’de ki yasaklı madde kullanımına dikkat çeken bir başka vatandaş “Eskiden madde bağımlısı sayısı koca şehirde bir elin beş parmağını geçmezdi, şimdi her sülalede, her sokakta, her köyde, her apartmanda madde bağımlısı insan var. Bunların sebep olduğu asayiş olayları var. Kırıkkale emniyeti sürekli yasaklı madde yakaladığını duyuruyor, yakalandıkları için mutlu olabiliriz ama kullandıkları için üzgün değil miyiz? Madde kullandığı anda kafasının iyiliğine anlık mutluluk yaşayanları sayıyorlarsa doğrudur, mutlu şehir çıkabiliriz” dedi.

SİYASETÇİLERDEN BAŞKA MUTLU YOK
Trafik cezalarından ve şehrin her köşesine konulan EDS’lerden şikayetçi olan bir vatandaş “Kırıkkale’nin ekonomik durumu belli. Ya asgari ücretli ya da emekli. Arabası olan her birey aylık ortalama 2.000 Lira ceza ödüyor. Her yer EDS kamerası, her köşede radar, her kuytuda polis çevirmesi artık hesap yaparken trafik cezası şu kadar diye planlama yapıyoruz. TÜİK’te haklı araban varsa mutlusun diyorlar. Bir arabayı vatandaşa ihtiyaç değil çok görüyorlar. Bu ülkede mutlu bir kesim varsa oda siyasetçilerdir, yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında” ifadelerini kullandı.
 

Muhabir: Çağlar Atmaca