Sezaryen Oranı Yüzde 61’e Ulaştı
Sağlık Bakanlığı, gündem olan pankarta dair bir bilgilendirme yaparak, “Doğal Olan Normal Doğum” temalı bir farkındalık kampanyası yürütüldüğünü duyurdu. Açıklamada, normal doğumun fizyolojik bir süreç olduğu, sezaryen doğumun ise sadece tıbbi gereklilikler doğrultusunda uygulanması gereken cerrahi bir yöntem olduğu vurgulandı.

Türkiye’de sezaryen doğum oranlarının yüzde 61'e ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, bu oranın Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen %10-15 aralığının oldukça üzerinde olduğu belirtildi. Ayrıca, bilimsel araştırmalara atıfta bulunularak, normal doğumun anneler açısından daha hızlı iyileşme süreci, daha düşük enfeksiyon riski ve daha az doğum sonrası komplikasyon ile ilişkili olduğu ifade edildi.

Planlı Sezaryene Yeni Kısıtlama
Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı çerçevesinde özel sağlık kuruluşlarını ilgilendiren önemli düzenlemelere de imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte, özel tıp merkezlerinde planlı sezaryen doğumlara izin verilmeyecek. Normal doğum tercih edilirse, doğum ünitesi kurulması zorunlu olacak.

Yine halı saha, yine kalp krizi! Yine halı saha, yine kalp krizi!

Ayrıca, doğum ünitesi kurulacak tıp merkezlerinde ameliyathane bulunması şartı getirildi. Yeni kurallara göre, doğum salonunun ameliyathaneye kolay erişebilir bir konumda olması ve genel hasta sirkülasyonundan izole şekilde planlanması gerekecek. Doğum salonlarının minimum büyüklüğü ise 16 metrekare olacak.

Tıbbi Uygulamalarda Dijitalleşme ve Denetim Dönemi
Yönetmelik ile birlikte elektronik kayıt ve bildirim uygulamaları da zorunlu hale getirildi. Tüm tıbbi kayıt ve arşivlerin dijital ortamda tutulması şartı getirilirken, muayenehanelerde yapılan işlemlerin çağdaş tıp kurallarına uygunluğu da denetlenecek.

24 saat kesintisiz hizmet sunan ve 10'dan fazla uzman tabip kadrosuna sahip tıp merkezlerinde acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurulmasına izin verilecek. Ancak bu müdahalelerin, ikinci bir cerrahi girişime gerek bırakmayacak şekilde yapılması şartı aranacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte, birden fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülmesi mümkün hale gelirken, radyoloji, laboratuvar, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp gibi hizmetler için de gerekli izin belgelerinin alınması zorunlu olacak.

Editör: Burak Çalışkan