KDK, YILLIK İZİN KESİNTİSİNE "DUR" DEDİ
Son dönemde kamuoyunda geniş yankı uyandıran bir karar, Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan (KDK) geldi. Bir üniversitede çalışan ve doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkını kullanan bir annenin yıllık izninin 20 günden 10 güne düşürülmesi, KDK tarafından hukuka aykırı bulundu. KDK, "Yıllık iznini yarıya indiremezsiniz" şeklinde bir karar alarak, doğum sonrası yarı zamanlı çalışmaya devam eden annenin yıllık izninin kesilemeyeceğine karar verdi.
KDK'YA BAŞVURAN ANNE HAKKINI KAZANDI
Üniversite idaresi, doğum sonrası yarı zamanlı çalışan sosyal çalışmacı anneye, 20 gün olan yıllık izninin 10 güne düşürüleceğini bildirdi. Anne, idarenin kararına karşı KDK'ya başvuruda bulundu. KDK, uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalar doğrultusunda yapılan inceleme sonucunda, doğum yapmış ve yarı zamanlı çalışmaya devam eden annenin hakkının korunması gerektiğini belirtti. KDK'nın kararında, yıllık izinlerin sınırlandırılamayacağı ve özellikle doğum sonrası çalışan annelerin dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duyduğu vurgulandı.
KDK'DAN DEVLETİN SORUMLULUĞUNA VURGULAMA
KDK, devletin aile huzuru ve refahını koruyacak, annenin ve çocuğun korunmasını sağlayacak gerekli tedbirleri alması gerektiğine dikkat çekerek, "Hem işte çalışıp hem de evde çocuğuyla ilgilenen aile bireylerinin dinlenmeye daha fazla ihtiyaç duyacağı dikkate alındığında, yıllık izinlerde kesintiye gidilmesinin hakkaniyete aykırı olacağı anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN YENİ MEVZUAT ÇALIŞMALARI
KDK'nın kararına ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, doğum sonrası yarım zamanlı çalışma düzenlemesinden yararlanamayacak memurları belirleme yetkisinin Cumhurbaşkanına ait olduğunu açıkladı. Ayrıca, konuya ilişkin yeni mevzuat çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
KADIN ÇALIŞANLARIN DOĞUM İZNİ HAKKI
Kadın çalışanların doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık doğum izni hakkı bulunuyor. Çoğu gebelikte ise iki hafta ek izin verilebiliyor. İzin dağılımı, doğumdan önce üç hafta, doğumdan sonra ise 13 hafta şeklinde yapılabiliyor.
SÜT İZNİ DÜZENLEMESİ
Memurlara, 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1.5 saatlik süt izni veriliyor. Çalışanlar bu izni kendilerine en uygun şekilde belirleyip kullanabiliyor.
Haber Merkezi