Türkiye Büyük Millet Meclisi, 30 Temmuz itibarıyla tatile girdiğinden, paketin yasalaşma sürecinin devamı için Meclis'in yeniden toplanması bekleniyor.

9. Yargı Paketi'nde Yer Alan Öne Çıkan Düzenlemeler

Ceza indirimleri, denetimli serbestlik ve infaz düzenlemeleri gibi birçok konuda düzenlemeler içeren pakette, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bazı önemli maddeleri kamuoyuyla paylaştı:

Trafikten Men Edilen Araçların Satışı

Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafikten men edilen ve yediemin otoparklarında uzun süre kalan araçlarla ilgili önemli bir düzenleme getiriliyor. Sahipleri tarafından teslim alınmayan ya da sahiplerine ulaşılamayan araçların çürümemesi için satışları kolaylaştırılarak ekonomiye kazandırılması planlanıyor.

Kadına Soybağı Davası Açma Hakkı

Evlilik içinde doğan çocuğun babası olduğunu iddia eden üçüncü kişilere dava açma hakkı verilmişti. Yeni düzenleme ile bu hakkın kapsamı yeniden değerlendiriliyor ve aynı hak, annenin de çocuğun soy bağının reddi için dava açabilmesini sağlayacak şekilde genişletiliyor.

Vakıflara Vergi Muafiyeti

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bu müdürlük tarafından yönetilen mazbut vakıflar, yargı harçlarından ve teminat zorunluluğundan muaf tutulacak.

Yüksek Yargıya Ek Ödenek Düzenlemesi

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda, Yargıtay ve Danıştay üyeleri ile hakim ve savcıların ek tazminatlarına yönelik düzenlemeler de bu pakette yer alıyor.

9. Yargı Paketi Ne Zaman Yasalaşacak?

Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 9. Yargı Paketi'nin yasalaşması için TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesi gerekiyor. Genel Kurul'da kabul edilmesinin ardından, yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Meclis, tatil sonrası 1 Ekim'de çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.

Aracında ölü bulunan sağlık çalışanı toprağa verildi Aracında ölü bulunan sağlık çalışanı toprağa verildi

Genel Af Gündemde mi?

Her yargı paketiyle birlikte gündeme gelen genel af konusu, 9. Yargı Paketi'nde de tartışılmaya devam ediyor. Ancak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, böyle bir çalışmanın gündemde olmadığını daha önce net bir şekilde ifade etmişti. Dolayısıyla, bu pakette genel affa yönelik bir düzenleme yer almıyor.

Haber Merkezi

Muhabir: haber merkezi