Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 akıllı kanser ilacının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesine alındığını açıkladı.

Erdoğan: "Sağlık hizmetine erişim artık bir imtiyaz değil"
Erdoğan, sağlık alanındaki dönüşümü hatırlatarak, “2002 yılında göreve geldiğimizde sağlık sistemi adeta sorunlar yumağıydı. Bugün ise sağlık hizmetine erişim artık bir imtiyaz değil, zengin-fakir fark etmeksizin tüm vatandaşlarımızın faydalandığı bir haktır.” ifadelerini kullandı.

Kırıkkale Belediyesi’nden Sanata Destek: Bilim Merkezi’nde Karma Resim Sergisi Açılıyor Kırıkkale Belediyesi’nden Sanata Destek: Bilim Merkezi’nde Karma Resim Sergisi Açılıyor

SGK’nın 2024 yılı içerisinde 504 milyon reçeteyi karşıladığını ve bu reçetelerin toplam maliyetinin 305 milyar lira olduğunu belirten Erdoğan, geri ödeme kapsamında olan ilaç sayısının 3986’dan 8522’ye yükseldiğini söyledi.

Kanser tedavisinde önemli bir adım atıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı, “Daha önce hastalarımız bu ilaçları kendi imkanlarıyla temin edip dava açmak zorunda kalıyordu. Şimdi ise bu yük ortadan kalkıyor.” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu: “Bu hayati karar hastalarımıza umut olacaktır”
Kararın ardından Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Memişoğlu, “Önemli immünoterapi ilaçları geri ödeme listesine alındı. Bu hayati karar, tedavi süreçleri devam eden hastalarımıza umut olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Işıkhan: “İlaç sayısı 784'e yükseldi, 48 bin hasta faydalanacak”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yaptığı açıklamada, geri ödeme kapsamındaki kanser ilacı sayısının 784’e yükseldiğini belirtti. 25 farklı kanser alt türüne karşı kullanılan bu ilaçlardan yaklaşık 48 bin hastanın faydalanacağını duyurdu.

Akıllı ilaçlar nedir?
Akıllı ilaçlar, klasik kemoterapiden farklı olarak yalnızca kanserli hücreleri hedef alıyor. Sağlıklı hücrelere minimum zarar veren bu ilaçlar, özellikle ileri evre ya da dirençli kanser türlerinde tercih ediliyor.

Kullanıldığı başlıca kanser türleri arasında meme, prostat, akciğer, bağırsak, lösemi, lenfoma, over, böbrek ve cilt kanseri bulunuyor.

Maliyetler oldukça yüksek
Akıllı kanser ilaçlarının maliyeti, AR-GE süreçleri ve döviz kuru etkisiyle oldukça yüksek. 2025 yılı itibarıyla bir kür için maliyet 15 bin TL’den başlarken, yıllık tedavi maliyetleri 900 bin TL’yi, bazı durumlarda ise 2,2 milyon TL’yi bulabiliyor.

SGK’nın bu ilaçları geri ödeme listesine alması, yalnızca hastalar için değil, aynı zamanda aileleri ve sağlık bütçesi açısından da önemli bir yükün ortadan kalkması anlamına geliyor.

Editör: Burak Çalışkan