3600 Ek Gösterge son durum! 19 Eylül 2024 3600 Ek Gösterge son durum! 19 Eylül 2024

TASARRUF BAHANE, 21-F ŞAHANE
Türkiye Cumhuriyeti ekonomik olarak zor günler geçirirken ve tasarruf tedbirleri uygularken kanun maddesinde ki açık devletin zarar görmesine devam ediyor. Kamu İhale Kanunun 21. Maddesinin “f” bendinde bulunan imtiyaz, devlet kurumlarına ihalesiz alım, satım hakkı tanırken rekabet kültürünü bitirip devletin zarar görmesine sebep oluyor. Belirli bir miktara kadar olan kamu alımlarında ihalesiz pazarlık usulü işlem yapılmasına müsaade eden kanun maddesi devleti milyarlarca lira zarara uğratıyor. İhalelerin oluşturduğu rekabet kültürünü bitiren ve kamu kurumlarındaki işleri tekelleştiren sistem nedeniyle kamu milyarlarca lira zarar ederken, kanun maddesini değiştirmek için hiçbir adım atılmıyor.

REKABET YOK, ZARAR ÇOK!
Özellikle İl Özel İdareleri ve Belediyelerde sınır olan miktarın üzerindeki işlerde bölünerek 21-F’ye uygun hale getirilirken, işlerde hep aynı kişilere veriliyor. 21-f olarak tanımlanan Kamu İhale Kanunu 21. Maddesi belirli miktara kadar alım – satım işlerinin ihale şartı aranmaksızın pazarlık usulü yapılabileceğine izin verirken, şart olarak aranan miktarın üzerindeki alım – satım işlerinin de 2 – 3 parçaya bölünerek 21-f’de izin verilen üst limite uydurulduğu ve ihale yapılmaksızın istenilen firmalara istenilen fiyatlarda iş verildiği ifade ediliyor. 21-F’ye göre yapılan alışverişlerin, ihale ile yapılanlara oranla çok daha pahalıya mal olduğu ifade edilirken, kamuda meydana gelen zararların giderilmesi için 21. Maddenin f bendinin değiştirilmesi gerekiyor. 

İHALE SAYISI, PAZARLIK USULÜ SAYISINDAN DAHA AZ!
21-F ile yapılan alışverişlerde resmi ilan prosedürleri de uygulanmazken, ilgili memur dilediği şirketlerden teklif alarak iş veriyor. İlgili memurların birçoğu aynı firmalarla çalışırken, kurum işleri adeta tekelleştiriliyor. Uzun sürelerce aynı firmalardan alışveriş yapan memurlar bu firmalarla da ikili ilişkiler kurarken, bir noktadan sonra iş al gülüm ver gülüme dönüyor. Kurumlarda şu an 21-F ile yapılan işler ihale ile yapılan işlerin sayısından çok daha fazla yer kaplarken, ihale kültürü neredeyse yok ediliyor. Kurumlar diledikleri firmalardan teklif mektubu alırken, bu firmalar kendi iş yerlerinde uyguladıkları fiyat politikasından çok daha yüksek fiyatlara devlete iş yapıyor. Haksız rekabete yok açan 21-F uygulaması bütün kurumlarda korkunç zararlara neden olurken, siyasilerin hiçbiri bu uygulamanın kaldırılması hususunda hiçbir adım atmıyor.

Haber: Çağlar Atmaca
 

Editör: Çağlar Atmaca