Karakeçili’de  her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Uluslararası Kültür Şenliği’ bu yıl da düzenlenecek. Bu kapsamda, şenlik öncesi bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Karakeçili’de düzenlenen toplantıda, Karakeçili Kaymakamı İbrahim Ergin, düzenlenecek olan şenlik hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Sabah kahvaltısı eşliğinde düzenlenen tanıtım programına, Karakeçili Kaymakamı İbrahim Ergin, Karakeçili Belediye Başkanı Hüseyin Özçelik, Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Neslihan Aktaş, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hamza Güneş, Yörük Dernekleri Yöneticileri, yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Senlik (3)

Bu yıl 30’uncusu düzenlenecek olan Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Uluslararası Kültür Şenliği’nin 1 lira bile kamu kaynağı kullanılmadan düzenleneceğini belirten Kaymakam İbrahim Ergin, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Kırıkkale'nin tek ulu şenliği olan Ertuğrul Gazi'yi Anma Ve Uluslararası Kültür Şenliğine bu ilgiyi gösterdiğiniz için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Ertuğrul Gazi'yi Anma Ve Yörük Şenliklerinin geçmişten geleceğe uzanan bir gönül köprüsü olduğuna inanıyorum. Tabii bir kültür şenliği, bu kültür şenliğinin amacı kuşaklar arası nesiller arası gelen kültürün devam ettirilmesini sağlamaktır. Bizler de bu mantaliteden yola çıkarak, bu ekolden yola çıkarak, birinci önceliğimiz bu kültür şenliğini devam ettirmek ve bu kültürü gelecek nesillere aktarmak.” 
Senlik (2)

KIRIKKALE’DE BUGÜN ALTIN NE KADAR? 16 EYLÜL 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN ALTIN NE KADAR? 16 EYLÜL 2024

“Öncelikle Sayın Valimiz Mehmet Makas himayelerinde ve Karakeçili Kaymakamlığınızın koordinesinde gerçekleştirilecek olan Belediyemiz, İl Kültür Müdürlüğümüz, Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz, Yörük Derneklerimiz, Yörük Federasyonlarımız ve siz değerli basın mensuplarımızın bu şenliği iş birliği içerisinde yapmamız bizim için gayet önemlidir. Bu şenlik ilk olarak 1994 yılında şimdiki İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Münir Karaloğlu tarafından başlattırılmış. Yine o gün kamu kaynağı kullanılmayarak düzenlenmiştir. Bu sene otuzuncusunu yapayacağımız, heyecanını yaşayacağımız bu şenlikte yine 1 lira kamu kaynağı kullanılmayacaktır. Öncelikle Sayın Valimizin destek ve himayeleri, sponsorlar noktasında ve tıkandığımız noktada hemen desteğini gördük. Akabinde Karakeçilili hemşehrilerimizin destekleri söz konusu oldu. Bu sadece maddi anlamda değil, en azından bize 25 tane koyun verdiler. Biz Ertuğrul Gazi'nin torunlarıyız. Onların ruhu şerifini yaşatmak istiyoruz. Nasıl ki evimize bir misafirimiz geldiğinde biz onu hemen kurban keseriz bir kuzu keseriz. Sofraya bulgur aşı, etli bulgur aşını sereriz.” 
Senlik (1)

“Gerek yurt içinden Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Antalya, Aydın gibi illerimizden gelecek misafirlerimiz ve gerek yurt dışından Suriye, Irak, Azerbaycan gibi ülkelerden gelen misafirlerimizle, hemşehrilerimiz için sizlere kuzumuzla, oyunumuzda misafirlerimize ikramımızdır. Tabii bu yemek organizasyonunu tamamen Karakeçili halkı kendi cebinden karşılıyor. Ayrıca davetiyeler olsun, başka şeyler olsun özellikle Karakeçilili hemşehrilerimizin maddi anlamda çok ciddi desteğini gördük. Ve her gelen, ‘Sayın Kaymakamım bizler nasıl faydalı olabiliriz, bizler nasıl bir yol izleyebiliriz’ diye tekliflerle geldiler. Biz de bu yılın kamu tasarruf tedbirlerinin uygulanmasını söylediğimiz dolayı ‘Sayın Kaymakam bu şenliği muhakkak bu sene çok daha güzel yapmalıyız. Karakeçili halkı bu şenliğe doğrudan sahip çıkacaktır’ denildi. Sizin şahitliğinizde de ben Karakeçilili hemşehrilerime şükranlarımı arz ediyorum. Sağ olsunlar, var olsunlar.” 

“Sonraki noktada ise bizim şenliğimiz cuma günü başlıyor aslında. 29 Ağustos'ta her sene olduğu gibi bir mevlidi şerif okutturuyoruz. Atamız olan Ertuğrul Gazi'nin ve şehitlerimizin ruhu şeriflerine bir mevlidi şerif Ve her sene gerçekleştirilen bir sünnet törenimiz var. Burada ilçenin çocukları sünnet olmaz 1 Eylül'ü, şenlik zamanını beklerler. Şenlik zamanında toplu sünnet şöleni olur. Ve toplu sünnet şölenini gerçekleştireceğiz. Akabinde tabii o gün 30 Ağustos olduğundan dolayı ayrı protokol ve çelenk gibi durumlar olacak. Akabinde cumartesi günü 31 Ağustos'u da biz dahil ettik şenliğimize. 31 Ağustos sabahtan başlayıp tabii öğleden sonra da konserlerimiz olacak ve saat 16.00’da açık hava sineması olacak. Akabinde bizim mahalli sanatçılarımız bozlak havalarını okuyacak.” 

“Urfa sıra geceleri ekibi gelip bize bir müzikal gösteri sunacak. Belki biliyorsunuzdur, Urfa sıra geceleri ekibi meşhurdur. Ben de Urfalı olduğum için Urfa ekibini istedik ve bir lira para da vermedik açıkçası. Şanlıurfa Belediyesi’nden istedik. Onların bir korosu vardı. Sayın başkanım dedik bize sıra gecesi ekibini gönderin. O da ne demek Sayın Kaymakam dedi? Biz ekibi gönderiyoruz. İşte kamu tasarruf tedbirlerini söyledik. Ondan sonra Barış Akpınar, Ezgi Azizoğlu, TRT sanatçıları yine ücretsiz olarak gelip burada konser verecekler. Onların vuslat programları vardı. Ertesi gün sabah 09.00 itibariyle Sayın Bakanlarımızın teşrifiyle açılış gerçekleştirilecek. Öncelikle kotej yürüyüşüyle başlayacağız. Sonra protokol konuşmaları. Sonrasında çeşitli gösteriler, etli bulgur pilavı ikramımız, çeşitli organizasyonlar akşamında yine mahalli sanatçılarımız olan ustalar korosu çıkacak. Ustalar topluluğu, il kültür müdürlüğü tarafından. Sonrasında yine Urfa sıra gecesi konseri olacak. Ondan sonra da Havva Öğüt Konseri olacak. Havva Öğüt'e de para vermedik. Parayı başkanımız verdi. Kendisi kendi şahsi parasından karşıladı. Ona da teşekkür ediyoruz buradan.” 

“Karakeçili tarihinin, kültürümüzün önemli bir aracı olan Aşıklar Atışması'nın yapılması. Biz Aşık Yöresi'ndeyiz, burası Aşıklar topluluğu. Bir tarafımıza bakıyoruz Aşıklar, diğer tarafımıza bakıyoruz Bozlak havaları okuyan hemşehrilerimiz var. Jandarma Mehteran Takımı geliyor, yine Jandarma Genel Komutanlığının Çelik Kanatları geliyor. Helikopterle gösteriler yapacaklar. Anadolu bacıları, dolu bacılarının gösterileri meşhurdur. Tüm tarihimizi anlatan gösteriler yapacak. Yine gençlik sporumuzdan, İl Gençlik Spor Müdürlüğümüzden, okçuluk gösterisi sunulacak. Tekvando gösterisi, halk oyunları ekibi gelecek. Urfa Sıra Gecesi'nin yanında halkoyunları ekibi birlikte geliyor. Güreş müsabakaları, müzikal eğlenceler, sıra gecesi ustalar topluluğu diye bitiriyoruz.” 

“Bu bağlamda biz, şenliğimiz sadece konser şenliği olmasın dedik. Gençlerimiz, çocuklarımız, yaşlılarımız, büyüklerimiz, ağabeylerimiz orada çoluğuyla çocuğuyla gelsinler. Sinema izlesinler, film izlesinler. Ve bu filmi sağlayacak ekip de Sinemasal diye bir ekip. Bizim arkadaşlarımız olan ekipler yaklaşık 20 kişilik bir ekiple geliyorlar. Burada trambolinlerden palyaçolara kadar, patlamış mısırlardan pamuk şekerlere kadar, kağıt helvalardan kekler meyve sularına kadar Sayın Kaymakamım biz geliyoruz bir lira dahi istemiyoruz dediler. Sağ olsunlar ben onlara da yine teşekkür ediyorum. Otel lokasyonlarına kadar yine kendileri ayarlayacaklarını söylediler. Normalde çok yüksek bir meblağ. Sadece bunların gidiş gelişi olması bile epey bir meblağ oluyor. Sağ olsunlar onlar bir lira almadan bu şenliğe iştirak edecekler.” 

“Şenlikte yine çocuklarımızı unutmadık. Yüz boyamalar, etkinlikler, hem gençlik sporun etkinlikleri yine gelen STK'lerin ve bağışçıların etkinlikleriyle çocuklarımız şenliğe mutlu bir şekilde gelecektir. Şu mantaliteyi yürüttük, ‘bir çocuk ana babayı getirir, ana baba bir çocuğu getiremez’ dedik. Ondan dolayı biz çocukları şenliğe çekmemiz lazım. Gençleri unutmadık, yine Sayın Gençlik Spor İl Müdürü'müzün desteğiyle 3 tane gençlik merkezimiz birleşerek burada açık hava gençlik merkezi kuruyorlar. Yerlerde puflarımız, langırtlarımız, darplarımız, Playstation’larımız, masa tenislerimiz. Gençlerimiz gelip orada oturacak, eğlenecek, iştirak edecek.” 

“Bu zor zamanlarımızda gelip burada bir hava almış olurlar. Hasattan sonra gibi oluyor. Yine Yörük derneklerimiz marifetiyle kıl çadırlarımız kurulacak. 12-15 arası bir çadır planlamamız var. Derneklerimiz çadırlarda çeşitli ikramlarda bulunacaklar ve kültürün yaşatılması için orada kültürümüzü anlatacaklardır. Şenliğe katılım noktasında bu sene biz üst düzey bir katılım bekliyoruz. 30 yıl evvelin kaymakamı Sayın Münir Karaoğlu, şimdiki İçişleri Bakan Yardımcımıza, biz Sayın Belediye Başkanımızla davet ettiğimizde gözleri doldu. Ben katılacağım dedi Yavşenli'ye. Şenliğe katılacağını söyledi. İnşallah onları bekliyoruz. Sayın bakan yardımcımız, adalet bakan yardımcımız. Ramazan Beyefendi yine şenliğe çok acil bir şey çıkmaması durumunda katılacaklarını söylediler.” 

“Siyasi partilerin genel başkan yardımcıları katılacak. AK Parti ve MHP'den. Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti'den Kırıkkale'mizin milletvekilleri, Urfa'dan milletvekilleri katılacak. Çeşitli illerin milletvekilleri katılacak. Yörük milletvekillerimiz. Bunlar iştirak edeceklerini söylediler. Yine siyasi partilerimizin, MKYK üyelerinden katılımlar var. Üst düzey bürokrasiden katılımlar var. Bizim Yörük derneklerimizden ve şehir dışından gelecek otobüslerle gelecek kıymetli vatandaşlarımız, hemşehrilerimiz buraya şenliğe katılım sağlayacaklardır. Bundan dolayı bu katılacaklara da ayrıca teşekkür ediyorum. Şenlik için profesyonel stantlar kurdurduk. Stadın tam kavşak noktasında profesyonel stantlar, KALEFEST ekibi, stant kuracak. Orada yeme, içme, ikram tarzı şeyler de olacak. Fakat orada satış noktası da olacak. Bu noktada özellikle Kırıkkaleli esnaflarımız özellikle de benim Karakeçili hemşehrilerim, orada stantlarını açacaklar. Satış isteyen olursa da Kırıkkale'den olsun, Karakeçili'den olsun gelip bizim Özel İdare Müdürümüz Halil Bey'e başvurmaları durumunda stantta yerimiz var. Hangi şey olursa olsun, tabii bozulacak, şey yapılacak gıdalar olmaması şartıyla. Bizler buraya toplandık. Burada kıymetli kılan insanın varlığıdır. Toplanmanın kıymeti insanların varlığıdır. Şenliğimizde insanın katılımı çok önemlidir.”

Haber: Burak Can

Editör: Burak Can