ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ!

Kırıkkale’de Osman Gazi Mahallesinde içlerinde 3 ve 8 yaşlarında çocuklar ile kadın ve mahallelilerin olduğu şiddet görüntülerine sansür uygulandı. Trafik polisinin vatandaşlara kanun dışı gaz sıkarak müdahale ettiği ve daha sonra gelen motorize ekiplerin vatandaşları darp ettiği olaylar ülke gündeminde yer almıştı. Olay anına ait görüntülerin çekildiği telefon iddiaya göre polisler tarafından kırılırken, olay öncesine ait görüntülerde de vatandaşların polise mukavemet göstermediği ortaya çıkmıştı. Görüntülerin yayılmasından sonra sosyal medyada vatandaşlar aynı polis memurunun vatandaşlara keyfi cezalar yazdığını ve şikayet edeceğim sözlerine muhatap kaldığında “benim eşim hakim istediğiniz yere şikayet edin” şeklinde cevaplar verdiği ifade edilmişti.

SOSYAL MEDYAYA SANSÜR UYGULANDI

350 motosiklet tutkunu gaziler için turladı 350 motosiklet tutkunu gaziler için turladı

Olay anında açık seçik vatandaşlara şiddet uygulayan polis memuru hakkında hiçbir işlem yapmayan emniyet ve yargı videoyu paylaşan vatandaşların ifadelerini alıp baskı kurmuştu. Son olarak mahkemeden videolara sansür kararı alınırken, karar sosyal medya organlarına iletildi. Sosyal medya araçlarında video sansüre maruz kalırken sosyal medya organları “Türkiye bölgesinde bulunan kişiler gönderinizi göremez. Bunun nedeni, yerel yasalara aykırı olması nedeniyle gönderinize erişimin kısıtlanması yönünde bir yasal talep almış olmamızdır. Bir yasal değerlendirme ve insan hakları değerlendirmesi gerçekleştirdikten sonra bu talebi yerine getirdik. İçeriğiniz diğer konumlardaki kişiler tarafından görülmeye devam edebilir” ifadeleriyle görüntüleri Türkiye sınırı içerisinde sınırladıklarını duyurdular. Vatandaşlar yargı kararı hakkında şaşkınlığını gizleyemezken, “Madem haklılar neden görüntüleri sansürlüyorlar” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

HAKİM DEVREDE Mİ?

Hatırlanacağı üzere videonun yayılmasıyla birlikte birçok vatandaş videoyu alıntılamış aynı polis memurunun “Benim eşim Hakim” diyerek vatandaşa keyfi cezalar uyguladığını, vatandaşları aşağıladığını, tahrik ettiğini beyan etmişlerdi. Olaylardan sonra polis memuru hakkında hiçbir işlem yapılmazken, videoyu paylaşanların ifadeye çağrılması ve videoların mahkeme kararıyla engellenmesi “Hakim devrede mi?” sorusunu akıllara getirdi. Açık seçik hukuksuzluk yapılırken, emniyet ve yargının tavrı tepkilere neden oldu. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde bir vatandaş polise mukavemet uygulamış, vatandaşında desteğiyle mukavemette bulunan hak ettiği şekilde tutuklanmıştı. Polise karşı şiddet suçunu işleyen kişi hakkında anında tepki veren ceza mekanizmasının, polisin vatandaşa karşı uyguladığı şiddet karşısında suskunluğunu koruması adalet mekanizmalarına olan güvenin sarsılmasına sebep oluyor.

Editör: Çağlar Atmaca