Yağmur ve şükür duası yapıldı
Yağmur ve şükür duası yapıldı
İçeriği Görüntüle

KADEME BEKLEYENLER KİMLER?
Bu ifade, özellikle 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olan çalışanları kapsıyor. EYT yasası yalnızca bu tarihten önce sigortalı olanları kapsadığı için, birkaç gün ya da birkaç ay farkla kapsam dışında kalan kişiler uzun süre daha çalışmak zorunda kaldı. Bu grup, ‘bir gün farkla yıllarca fazla çalışma’ durumuna dikkat çekerek yeni bir düzenleme talep ediyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?
Kamuoyunda tartışılan model “kademeli emeklilik” olarak adlandırılıyor. Bu sistemde, sigorta başlangıç tarihine göre kademeli olarak belirleniyor ve daha esnek bir geçiş sistemi hedefleniyor. Yani herkes için tek bir yaş yerine, giriş yılına göre değişen daha yumuşak bir sistem öngörülüyor.

TALEPLER NE?
Kademe bekleyenlerin öne çıkan talepleri şöyle; 58–60 yaş sınırının esnetilmesi, prim gününü dolduranlara daha erken emeklilik hakkı ve sigorta başlangıç tarihine göre adil bir geçiş sistemi. Bu talepler, özellikle 1999–2008 arası sigortalılar arasında yoğunlaşıyor.

SON DURUM NE?
2026 itibarıyla konu sık sık gündeme gelse de henüz yürürlüğe girmiş bir düzenleme bulunmuyor. Meclis’e sunulan bazı teklifler olsa da resmi bir yasa çıkmış değil. Ayrıca yetkililerden gelen açıklamalarda, mevcut emeklilik sisteminde köklü bir değişiklik planlanmadığı yönünde ifadeler de yer aldı.

Muhabir: Burak Çalışkan