ERKENCİLİK SAĞLIYOR
Geç ekimi gerçekleştirilen mikoriza mantarı ile aşılanmış yağlık ayçiçeği bitkisinin, yapılan arazi kontrollerinde geç ekim yapılmış olmasına rağmen gelişimini tamamlamış olduğu görüldüğünü açıklayan Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, bu durumun mikoriza mantarının yağlık ayçiçeği bitkisinde erkencilik sağladığının bir göstergesi olduğunu söyledi.
ALIM KAPASİTESİNİ ARTTIRMAK
Mikoriza mantarının mikrobiyal gübreleme içerisinde önemli bir yer teşkil ederek hastalık ve zararlılara karşı bitkinin mukavemetini artırdığı elde edilen veriler arasında olduğunu açıklayan Kırbaş, “Bilindiği gibi bitkisel üretim maliyetleri arasında en büyük maliyetlerden birisi de gübrelemedir. Mikoliza mantarı ile mikrobiyal gübreleme yapılmış alanlarda gübreleme maliyetleri düşmekte ve doğal olarak toprak ıslahı sağlanmaktadır. Böylelikle üretim maliyetleri düşerken toprak ıslahı sağlanmış ve toprak verimliliği artırılmış olmaktadır. Mikoriza mantarı uygulaması yapılmış bitkilerde söz konusu mantar, bitki köklerinin suya daha kolay ulaşmasını sağlayarak besin maddelerini ve su alım kapasitesini arttırmaktadır.” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 85´İ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Kırbaş, “Mikoriza mantarları faydalı toprak mikroorganizmaları olup, sağlıklı bitki gelişimi ve toprak verimliliği açısından büyük öneme sahiptir. Dünya bitki örtüsünün yüzde 85´i için çok önemli rol oynayan ve kök ile birlikte simbiyotik olarak yaşayan bu mantar türleri, bitkilerin kasko sigortası gibi tanımlamalar yapılarak, tarımsal üretimdeki konumu her geçen gün hızla daha da güçlenmektedir. Aşırı ve bilinçsiz gübreleme ve ilaçlama toprakta bazı istenmeyen olumsuz koşullar ve kirlenmeye sebep olmaktadır. Otoriteler, mikoriza mantarlarını toprak ıslahı ve verimliliğinin arttırılmasında en etkili doğal uygulama olarak gösterilmektedir.” diye konuştu.
SON DERECE ÖNEM ARZ EDİYOR
Kırbaş, Balışeyh ilçesi Yenilli köyünde İsa Oflaz´a ait tarlada kurulan patates demonstrasyonunu ziyaret eden Balışeyh İlçe Müdürü Fatma Duygu Kara, Ziraat Yüksek Mühendisi Özgür Başyiğit ve Ziraat Mühendisi Mesut Çiftçi patates yetiştiriciliğinin Balışeyh ilçesinde ve ilde verimli bir şekilde yapılabileceğini gözlemlendiğini aktararak şunları söyledi: 'Söz konusu patates alanlarının ekimi patates mibzeri ile gerçekleştirilmiş olup hasat işlemi esnasında da tarımsal mekanizasyondan faydalanılarak iş gücü kazancı sağlanmıştır. Balışeyh ilçesi tarımsal faaliyetleri içinde tarımsal ürün yelpazesinin çeşitlendirilmesi ve yeni alternatif ürünlerin ilçe tarımına kazandırılması tarımsal faaliyetlerden elde edilen verim ve kazancın yükseltilmesi ve tarımsal prodüktivitenin artırılması için son derece önem arz etmektedir.“