PATRONLARIN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

4 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen ve Basın Çalışanlarının yasal haklarını güvence altına alan 212 sayılı kanun, 10 Ocak 1961 yılında Cumhurbaşkanının onaylaması ile Resmi gazetede yayınlandı.

Bu kanunun Resmi Gazetede çıkması üzerine, ülkemizin en önemli 9 gazetesinin patronu bir araya gelip ortak bir bildiri yayınladılar ve boykot yaparak 3 gün gazete çıkartmayacaklarını duyurdular. Hürriyet, Milliyet, Cumhuriyet, Akşam, Yeni Sabah, Yeni İstanbul, Vatan, Dünya ve Tercüman Gazetelerinin patronları, Çalışan gazetecilerin özlük haklarının teslim edilmesine tepki gösteriyor ve 3 gün gazete yayınlamayacaklarını duyuruyorlardı.

9 Patron Olayı olarak tarihe geçen bu olay Gazete Patronları ile Çalışan Gazetecileri karşı karşıya getirir. Patronların boykot kararı alması üzerine, bütün hayatı vatandaşlara doğru bilgileri ulaştırmak üzerine kurulu olan çalışan gazeteciler, boykot süresince vatandaşları habersiz bırakmamak için kendi imkânları ile “Basın” isimli gazeteyi çıkartacaklarını duyururlar.

Tabi patronlar, çalışan gazetecilere ne kadar maaş verdiklerini, gazete çıkartmanın ne kadar zor olduğunu biliyorlar. Bu bilgileri ışığında da Çalışan Gazetecilerin, gazete çıkartamayacağını düşünüyorlar. Ancak çalışan gazeteciler her zaman ki özverileri ile vatandaşları habersiz bırakmayarak boykot boyunca Basın Gazetesini çıkartıyorlar.

Çalışan Gazetecilerin bu özverili ve kararlı duruşu karşısında şaşkına dönen 9 patron geri adım atarak Çalışan Gazetecilerin özlük haklarını kabul etmek zorunda kalıyorlar. Bu geri adım ile Çalışan Gazeteciler 10 Ocak Gününü 10 Ocak 1971 tarihine kadar Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutluyor ve 1971 tarihinden günümüze kadar 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü olarak kutlanmaya devam ediyor.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü yalnızca ülkemizde kutlanan bir gündür ve emekçilerin sermayeye karşı haklarını aldıkları günün anısına kutlanır. Çalışan Gazeteciler Gününün nasıl ortaya çıktığını anlatmaya çalıştım, gelin birde nasıl kutlandığına göz atalım…

Allah hepsinden razı olsun, siyasetçiler, bürokratlar, basını seven takip eden birçok büyüğümüz, küçüğümüz, arkadaşımız, eşimiz, dostumuz 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kimi zaman organizasyonlarla, kimi zaman sade bir tebrik ile kutluyorlar. Hepsine ilgili davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum.

Ancak ilginç bir olay var! Organizasyonda bizim patronlar başköşe de oturuyor, Çalışan Gazeteciler ise fotoğraf çekiyor. Yani her zaman ki gibi işlerini yapıyorlar. Patron Gazeteciler günlerini doya doya yaşarken Çalışan Gazeteciler her zaman ki gibi işin cefasını çekiyor ve vatandaşı haberdar etmekle uğraşıyor. Hemen altını çizeyim, hiçbir çalışan gazeteci durumdan rahatsız değil. Çünkü gazeteciler görevlerini kamu görevi olarak görüyorlar ve vatandaşları habersiz bırakmamak için görevlerini 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde de yerine getiriyorlar. Hiçbirinin başköşede oturmak gibi bir arzusu yok, hiçbirinin bugünde biz oturalım diye bir talepleri yok. Belki 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün kutlanmasını dahi istemiyorlar çünkü çalışan gazeteciler günü, çalışan gazeteciler için daha fazla çalışmaktan öteye gitmiyor…

Vel Hâsıl Kelam…

1961 yılında Çalışan Gazeteciler sermayeye karşı büyük bir zafer kazanmış ve özlük haklarını kanun ile garanti altına almışlardır. Devam eden süreçte ise sermaye, emeğin üzerine çıkmış ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü, emekçilerin ellerinden almışlardır. Belki bundan sonra ki süreçte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününün adı da değişirde 10 Ocak Patron Gazeteciler Günü olarak kutlanır.

Günün anlam ve önemine binaen Manşet Gazetesinin Çalışan Gazetecileri, Kenan Kuzucu ve Ahmet Ünal´ın, İl Gazetesinin Çalışan Gazetecileri Ahmet Gökdemir, Burak Can ve Mehmet Ali Eyibilen´in, Kale Haber Gazetesinin Çalışan Gazetecileri Musa Hacıbaloğlu ve Eda Özmen´in, Yenigün Gazetesi Çalışan Gazetecileri Mehmet Erkoç ve Ünsal  Yılmaz´ın, Demirören Haber Ajansı çalışan Gazetecisi Hasan Akyıldız´ın, İhlas Haber Ajansı Çalışan Gazetecisi Hasan Ay´ın, Anadolu Ajansı Çalışan Gazetecisi Fatih Gökmen´in, TRT´nin Çalışan Gazetecisi Ahmet Kavallı´nın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günlerini kutluyorum. Ayrıca İnternet Medyasında faaliyet gösteren ve sahada sırtında Fotoğraf Makinesi, Kamerası olan bütün Çalışan Gazetecilerin günleri de kutlu olsun. Eğer kabul ederlerse bütün masrafları tarafımca karşılanmak üzere, seneye 10 Ocak´ta bütün çalışan gazetecileri, kutlamanın nasıl yapıldığını göstermek üzere 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlamaya davet ediyorum…