İşitme kaybının doğumda sık karşılaşılabilen durumlardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Rahmi Kılıç, 'Dış görünüşe bakarak işitme kaybı tanısı koymak zordur. Bu vesileyle hastalarımıza 'Yeni Doğan İşitme Testi Taraması'nı hastanemizde gerçekleştiriyoruz. Yeni doğan işitme kaybı, doğum oranı yüksek olan ülkelerde 1000 bebeğin üçünde görülen bir durum. Hemen teşhis edilmezse ileriki dönemde çocukta konuşma bozuklukları, bununla beraber zeka gelişiminde bozukluklar olabiliyor.' diye konuştu.
Test mutlaka yapılmalı
Özellikle 1500 gr. altında prematüre doğan ve yoğun bakımda kalan bebeklerde bu testin mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Rahmi Kılıç, 'Doğumdan sonra bebeğe antibiyotik ya da ilaç verildiyse, oksijensiz kaldıysa daha sonraki dönemde ateşli hastalık geçirdiyse ya da anne gebeliğinde ateşli hastalık geçirdiyse veya ilaç kullandıysa, özellikle akraba evliliği varsa, ailenin geçmişinde işitme kaybı mevcutsa bebeğe işitme testi mutlaka yapılmalıdır.' dedi.
Uygun merkeze yönlendiriyoruz
Yeni Doğan İşitme Taramasının 2 ayrı testten oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Rahmi Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: 'Testlerimiz Emisyon ve ABR testi olmak üzere 2 ayrı testten oluşuyor. Emisyonda sıkıntı yoksa başka test yapmıyoruz ama sorun varsa ABR testi yapıyoruz. ABR testinde de sıkıntı varsa erken dönemde işitme cihazı kullanılmasına, ilerleyen dönemlerde ise uygun implant ve işitme cihazlarına şayet özel eğitim gerekirse, buna uygun merkezlere yönlendiriyoruz ' ifadelerini kullandı.