Otopark gibi kullanılan sokakla ilgili hala çözüm üretilmedi Otopark gibi kullanılan sokakla ilgili hala çözüm üretilmedi


7445 sayılı yeni yasa, 5 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Arabuluculuk alanının genişletilmesi ve birçok davanın arabuluculuğa tabii olması sebebiyle bu hususu gündeme almak gerekiyor. Kırıkkale’de avukatlık ve arabuluculuk yapan Yunus Erol, kanunda yer alan düzenlemeler ve merak edilenler hakkında bilgiler verdi. 7445 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bu kanun hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Arabulucu ve Avukat Yunus Erol, “7445 sayılı yeni yasa ile “Kira ilişkisi, taşınır ve taşınmazların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar; Kat Mülkiyeti Kanunu, komşu hakkından kaynaklanan uyuşmazlıklar” dava şartı olarak arabulucuya tabi oldu. Düzenlemenin 1 Eylül tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinin altını çizen Erol, “Yasanın geçici birinci maddesine göre, Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti Hukuku’na ilişkin bu düzenlemeler 1 Eylül tarihinde yürürlüğe girecek. 1 Eylül tarihinden itibaren ilgili konularda arabuluculuğa başvuru yapılmadan dava açılamayacak. Şu anda görülmekte olan davalarda ve 1 Eylül tarihine kadar açılan davalarda, zorunlu dava şartı olarak arabuluculuğa başvuru şartı aranmayacak” ifadelerini kullandı.

Dava şartı ile arabuluculuğun ne demek olduğundan da bahseden Erol, “Dava açılmadan arabuluculuğa başvurulması ve sürecin tamamlanmış olması gerekiyor. Yasal zorunluluğa uyulmadan dava açılırsa; dosya üzerinde hiçbir işlem yapılmadan “dava şartı yokluğu” nedeniyle mahkeme davayı usulden reddedecektir. Yeni uygulama kapsamında şu an gündemimizde yoğun yer tutan kira uyuşmazlıkları önce arabulucuya gidecek. Anlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek. Arabulucu uyuşmazlığı çözerken, “Kişilerin üzerinde tasarruf edebileceği bir uyuşmazlıkta ilk olarak. Arabulucu tarafları arayarak ayrı ayrı bir ön görüşme yapar.Bu ön görüşmede öncelikle tarafları bilgilendirir. Aynı zamanda uyuşmazlıkla ilgili bilgi alır. Ardından taraflarla bir toplantı tarihi belirlenir. Bu toplantıya taraflar, arabulucu ve varsa taraf vekilleri katılır. Toplantılarda arabulucunun yönetiminde Daire Başkanlığının belirlediği usul ve yöntemde uyuşmazlık konusu müzakere edilir. Yapılan müzakerelerde her iki tarafın da menfaatine ve ihtiyacına uygun bir çözüm yöntemi bulunursa uyuşmazlık anlaşma ile sonuçlanır. Arabulucu ve tarafların iştiraki ile bir anlaşma tutanağı düzenlenir ve imzalanır. Bu anlaşma tutanağı mahkeme ilamı niteliğindedir. Yani üzerinde anlaşılan konuda artık dava açılamaz” dedi.

Anlaşma sağlanamaması durumunda yapılacak işlemler ile ilgili bilgi veren Erol“Taraflar arabulucuda anlaşamazsa, bir anlaşamama son tutanağı düzenlenerek taraflarca imza altına alınır. Dava açmak isteyen taraf bu tutanağı da dava dilekçesine ekleyerek davasını açar” ifadelerini kullandı. Erol, arabulucuya ne kadar ücret ödenecek? Sorusuna ise “Arabuluculuk sürecinin mahkeme iş yükünü azaltması ve alternatif anlaşma yöntemleri belirlemesi amacıyla başvuru yapılması ücretsizdir. Süreç sonunda Anlaşma sağlanırsa; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi’ne göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça yarı yarıya ödenir. Bu ücret Adalet Bakanlığı’nca belirlenir.” dedi.

Haber: Burak Can

Editör: Manşet Gazetesi