İşlenmeyen tarım arazileri nasıl kiraya verilir? İşlenmeyen tarım arazileri nasıl kiraya verilir?


Kavurucu sıcaklar ülke genelini terk ederken, yurdun özellikle yüksek kesimlerinde serin hava etkili olmaya başladı. Uzmanların bu kışın çok sert geçeceğini söylemesinin ardından vatandaşlar, gelecek doğalgaz faturasını ve bu faturadan tasarruf etmenin yollarını düşünmeye başladı. Biz de sizler için kışın size faturalardan tasarruf ettirecek yöntemleri bir araya getirdik.

GECELERİ KOMBİYİ KAPATMAYIN
Halk arasında en çok yapılan yanlışlardan biri de geceleri kombiyi kapatmaktır. Vatandaşlar, gündüz ev halkının aktif olduğu vakitlerde kombiyi açmanın, ev halkının uykuya daldığı gece saatlerinde ise kombiyi kapatmanın faturayı azaltacağını düşünür ancak bu tamamen yanlıştır. Gece kombinin kapatılması evi ve petekleri soğutacağı için gündüz kombinin tekrar açılması durumunda ev yeniden ideal sıcaklığa gelene kadar kombi daha fazla enerji harcayacaktır. Bu nedenle evinizden ve işyerinizden uzun süreli ayrılmadığınız sürece kombiyi kapatmanız size daha yüksek faturaya neden olacaktır.

KOMBİ KAPASİTESİNİ İYİ AYARLAYIN
Kombiler arasında kapasite farkları bulunmaktadır. Bu nedenle bazı ev sahipleri yüksek kapasiteli kombilerin evlerini daha iyi ısıtacağını düşünür. Ancak bu da kısmen yanlıştır. Yüksek kapasiteli kombiler evi daha çok ısıtabilir ancak kapasitesinin büyük olması nedeniyle daha fazla enerji harcar ve daha yüksek faturalara neden olur. Yine aynı şekilde düşük kapasiteli kombiler de fazlasıyla efor harcayacağı için yüksek faturalara neden olur. Bu konuda en doğru yaklaşım bir uzmana danışarak, eviniz için en uygun kombiyi bulmaktır.

DOĞRU YALITIM
Vatandaşlar ne kadar uğraşsa da radyatörlerdeki ısı kaybının önüne geçemiyor. Radyatörün duvara bakan kısmı, yakın olduğu duvarı ısıtarak, ısının bir kısmını boşa harcar. Burada ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yerleştirilecek alüminyum ısı levhaları işe yarayabilir. Ayrıca iyi bir bina yalıtımı da faturanızı ciddi oranda düşürecektir.

DÜZENLİ KOMBİ VE PETEK BAKIMI
Öte yandan, ev sahiplerinin kombilerinin ve peteklerinin bakımlarını düzenli olarak yaptırması gerekir. Çok eski kombiler veya bakımsız petekler evin zor ısınmasına neden olabilir. Yapılacak olan düzenli ve doğru bakımlarla ev daha verimli şekilde ısınacağı için doğalgaz faturası düşecektir.

Haber: Burak Çalışkan

Editör: Manşet Gazetesi