8 Haziran 1969 yılında 3. Lig birincisi Tarsus İdman Yurdu, ligin ikincisi Kırıkkalespor’a konuk olmuştu. Kazananın şampiyonu belirleyeceği maç, öncesinde futbolcular arasında çıkan kavga nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. 25 Haziran günü yapılması planlanan maç öncesi, bir önceki karşılaşmada yaşanan olaylar nedeniyle Kırıkkalespor taraftarı öfkeliydi. Maça iki gün kala şehirde karşılaşma ile ilgili anonslar yapılmaya başladı. Kırıkkalespor taraftarları, Tarsus İdman Yurdu’nu destekleyenleri korkutabilmek için geceleri havaya tabancayla ateş açıyordu. Öyle ki, Kırıkkale’ye gelen bazı yollara ‘Tarsuslulara ölüm’ yazılı pankartlar bile asılmıştı. Dönemin TFF Başkanı Orhan Şeref, İçişleri Bakanlığı’na yazı göndererek, maçta olaylar çıkma ihtimaline karşı önlemler alınmasını talep etti.

Yaklaşık 500 Tarsuslu taraftar, maç günü 15 otobüs ile Kırıkkale’ye geldi. 500 Tarsuslu taraftar, Fikret Karabudak Stadyumu’nun 200 kişilik misafir takım tribününe sığdırıldı. Aynı zamanda Kırıkkalespor taraftarı için ayrılan kısım 2 bin kişilikti ve bu maça yaklaşık 10 bin Kırıkkaleli vatandaş gitti. Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0’lık eşitlikle sona ererken, Tarsus İdman Yurdu, 55. dakikada öne geçti. Tarsus’un golünden sadece iki dakika sonra Kırıkkalespor beraberliği yakaladı. Kırıkkalespor, karşılaşmanın 87. dakikasında kazandığı penaltıyı gole çeviremeyince maç 1-1’lik skorla sona erdi ve Tarsus İdman Yurdu şampiyon oldu.

Son düdüğün çalmasının hemen ardından Kırıkkalespor taraftarı, Tarsus İdman Yurdu teknik heyeti ve futbolcularına taş atmaya başladı. Oyuncular soyunma odasına giderken, Kırıkkalespor kalecisi Salih Mızrak, Tarsus İdman Yurdu’nun tek golünü atan Zafer Buran’a yumruk attı. Bu olay sonrası olaylar daha da büyüdü. Her iki takım oyuncuları da yumruk ve tekmelerle birbirlerine saldırdı. Polis, coplarla takım oyuncularına müdahale etti. Hemen ardından Kırıkkalesporlu taraftarlar, telleri aşarak sahaya girdi.
Maçta hazır bulunan Ankara Toplum Polisi ise Tarsus İdman Yurdu futbolcularını orta sahaya topladı. Bu sırada Kırıkkalespor taraftarları, Tarsuslu futbolculara taş ve tuğlarla saldırdı. Stadyum dışından ise birkaç el silah sesi duyuldu. Polisler, Tarsus İdman Yurdu futbolcularını soyunma odasına götürdü. Kırıkkalesporlu taraftarlar ise soyunma odalarının kapılarını taşladı. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı bombalar kullandı. Ancak Kırıkkalesporlu taraftarlar polisin attığı göz yaşartıcı bombaları yeniden soyunma odası içerisine attı. Bu sırada Tarsuslu futbolcular boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Olaylar şiddetlenince Başkomiser Yılmaz Karahan, silah kullanılmasına izin verdi. Bu yetki sonrası kavga, silahlı çatışmaya dönüştü. Bu arada soyunma odasında yangın başladı. Polis, hem göz yaşartıcı gazdan hem de yangından dolayı boğulma tehlikesi yaşayan, Tarsuslu futbolcuları yeniden sahaya götürdü. Tüm bunlar devam ederken, 61. Piyade Alayı’na bağlı askerler stadyuma ulaştı. Olaylara müdahale eden askerler, kısa sürede durumu kontrol altına aldı. Tarsus İdman Yurdu futbolcuları ve taraftarlar, askeri araçlara bindirildi. Askeri araçlar da yolda Kırıkkalesporlu taraftarlar tarafından taşlandı. Tarsus kafilesi Niğde’nin Ulukışla ilçesine gidene kadar Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kafileye refakat etti.

Yaşanan olaylar sonucu, 4 kişi hayatını kaybederken, bazı kaynaklara göre 16 toplum polisi, 6 er, 1 teğmen, 1 jandarma astsubay ve emniyet amirinin aralarında bulunduğu yüzlerce kişi yaralandı. Yaralı sayısının çok olması ve bazı yaralıların durumunun ağır olması nedeniyle, Kızılay, Ankara Radyosu’ndan verdiği anons ile halktan kan bağışı talebinde bulundu. Bu olay, Türk spor tarihinin en kanlı ikinci olayı olarak kayıtlara geçti.

Haber: Burak Çalışkan

Osman attı Kırıkkale FK 3 puanı aldı Osman attı Kırıkkale FK 3 puanı aldı

Editör: Manşet Gazetesi