PEDOFİLİYE DİKKAT !!!
Son günlerde üst üste yaşanan üzücü olaylardan dolayı bu yazıyı yazarak anne babaları pedofili hastalığı hakkında bilgilendirmek istedim.
Pedofili halk arasında sübyancılık olarak bilinen ( pedophilia) bir hastalık türüdür. DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre en az 6 aylık süre boyunca ergenlik dönemine girmemiş bir çocuk veya çocuklarla cinsel etkinlikte bulunma ile ilgili yoğun, cinsel yönden uyarıcı fantazilerinin cinsel dürtülerinin veya davranışların yineleyici biçimde ortaya çıkmasıdır.
Bir kişiye pedofili tanısı koyabilmek için en az 16 yaşında olması ve cinsel ilişkide bulundukları çocuklardan en az 5 yaş büyük olması gerekmektedir.
Cinsel istismar ise rıza yaşının altında bulunan bir çocuğun olgun bir yetişkinin cinsel doyumuna yol açacak bir eylem içinde bulunması ya da bu duruma göz yumulmasıdır.
Günümüzde özellikle internetin yaygınlaşması ile birlikte çocuk istismarının sayısı da oldukça yükselmeye başladı. Çocuk istismarı; fiziksel istismar, duygusal istismar, ihmal ve cinsel istismar olmak üzere birçok boyuttadır. Ancak en zor anlaşılan boyutu cinsel istismar boyutudur. Sebebi ise cinsel istismar kurbanının çeşitli nedenlerden dolayı durumunu gizlemesi ya da cinsel istismara uğradığını anlayacak yaşta olmamasından kaynaklıdır.
Çocuklar cinsel istismara en çok pedofilik bireyler tarafından maruz kalırlar. Çocuklar en çok güvendikleri insanlara karşı savunmasızdırlar ve pedofili hastası olan kişiler çocukları onların güvenini kazanarak tuzaklarına düşürürler. Çocuklar güvendiği kişi tarafından yapılan şeyin olumsuz bir şey olduğunu anlayamazlar. Bazen de onları korumak için sessiz kalırlar.
Pedofilik bireylerin sosyal ilişkileri kısıtlı, daha içe kapanık , ailesi ile sıcak ilişki kuramayan, psikopatik ve psikoseksüel kişilik özelliklerine sahip oldukları bilinmektedir. Pedofilik bireylerin eylemlerini yaptıkları ortalama yaş 40-70 yaş arasındadır. Pedofilik bireylerin büyük çoğunluğunu erkekler oluşturmaktadır. Pedofilik kişilerin eylemlerinde genellikle zor kullanmadığı, aksine önce masum dokunma, sonra uygunsuz dokunma, açık resimler gösterme, porno izletme gibi birçok boyutta cinse istismar uyguladıkları bilinmektedir.
İnternet ortamı ise bu bireyler için bilgi edinme. mağduru belirleme, ilişki kurma fantazi geliştirme diğer sapkın kişilerle bağlantı kurma gibi bir çok istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için araç olarak kullanılmaktadır.
Çocuklar %60-%70 oranında akrabalar öğretmenler komşular, otorite figürü sayılabilecek kişiler gibi çocuğun bildiği ve güvendiği kişiler tarafından cinsel istismara uğramaktadırlar.
Pedofilik bireyler ailenin ve çocuğun güvenin kazanmak için çocuklara yakın olabilecekleri bakıcılık, komsu, spor hocalığı ve servis şoförlüğü gibi meslek ve konumlara yerleşirler. Çocuklarla baş başa kalabilmek için güven kazandıracak davranışlarda bulunurlar. Kız ve küçük çocukların istismara maruz kaldıkları yerler genellikle kendi evleri, pedofilik bireyin evi; ergen ve erkek çocukların ise genellikle ev dışı, ağaçlıklar, okul, oteller gibi yerlerdir.
Çocuklar kolay kandırılabildikleri, korkutuldukları ve güven duydukları için istismara çok açıktırlar. İstismarcı akraba veya yakınları ise eğer tehdit etmişse çocuklar korkar ve kimsenin kendilerine inanmayacağını düşünerek istismarı gizli tutarlar. Çocuğun yaşı çok küçükse zaten anlamayacakları için istismar gizli kalır.
Diğer istismar çeşitleri ile karşılaştırıldıklarında en ağır yaralar cinsel istismara bağlı gelişir ve bu travma ömür boyu unutulmaz. İstismarcıların birçoğunun ergenlik dönemlerinden önce istismara uğradıkları bilinmektedir. Özellikle istismara uğrayan erkek çocukların ileri dönemlerde istismarcı olma ihtimalleri çok yüksektir. Çocuklar travmaya çok çeşitli tepkiler verebilir. Kısa veya uzun vadede travma etkileri farklı şekiller ile ortaya çıkar.(Alkol , madde bağımlılığı, cinsel işlev bozuklukları, depresyon, uyku bozuklukları, iştah kesilmesi veya artması, altına kaçırma, kabus görme, ağlama krizleri vs…)
Aileler çocuklarının davranışlarında bir değişiklik hissederlerse çocuklarını çok dikkatli şekilde gözlemlemelidirler. Gün içinde kimlerle vakit geçirdiklerini öğrenmelidirler. Eğer bu belirtiler daha da artarsa mutlaka bir uzmandan, psikologdan veya pedagogdan profesyonel bir destek almaları gerekmektedir.
Alabileceğiniz önlemler ise;
Çocuklarınızın kimlerle vakit geçirdiğini takip edin.
Çevrenize yeni taşınan bir komşu varsa ve çocuğunuzla çok ilgileniyorsa komşunuzu araştırın.
Çocuğunuzun internet ulaşımlarını kontrol edin.
Çocuğunuzun arkadaşları ile iletişim içinde olun. Son zamanlarda garip davranışları var mı arkadaşlarından öğrenin.
Çocuğunuzun yakın çevresindeki kişilere dikkat edin.
Çocuğunuzla nitelikli iletişim kurun. Çocuğunuzla iletişim eksikliği yaşıyorsanız profesyonel destekle iletişiminizi geliştirin.
Çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyin, şüpheli bir durumda doğru ve etkin konuşma ile iletişim kurun.
Çocuklarımızı pedofilik bireylerden koruyalım, huzurla kalalım.