SÜRE KISITLI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi olarak seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıklanması üzerine partilerde adaylık yarışı kızıştı. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adaylarını açıklarken, partilerden milletvekili adaylarının nasıl belirleneceği sorusu gündeme geldi. Seçime kısa süre kalmasına nedeniyle ön seçim, kamuoyu araştırması, temayül yoklamaları gibi aday belirleme süreçlerinin nasıl yapılacağı, bu çalışmaların yetişip yetişmeyeceği merak konusu oldu. Partilerin hemen hemen tamamında aday belirleme sürecine ilişkin çalışmaların süre azlığı nedeniyle yapılamayacağı ifade edilirken, aday belirleme sürecinde genel merkez referanslarının öne çıkacağı ifade ediliyor.
İYİ PARTİ’DE ADAY ÇOK
Aday belirleme sürecinde en çok zorlanacak parti İYİ Parti olarak görülüyor. Şuana kadar en çok aday adayı çıkartan İYİ Partinin bütün isimler üzerinde ciddi çalışmalar yapması bekleniyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, her fırsatta “Önce Partim ve ben değil, önce millet ve memleket” vurgusu yaparken, aday belirleme sürecinde de bu yolu tercih edeceği ifade ediliyor. Akşener’in Milletvekili aday belirleme sürecinde kamuoyu araştırmalarına önem verdiği biliniyor. Cumhurbaşkanı belirleme sürecinde anketlere göre hareket eden Akşener’in aday belirleme sürecinde de en önemli kriteri kamuoyu yoklamaları olacak. İyi Parti büyükşehirlerde bütün üyeler üzerinden ön seçime gideceğini duyururken, içinde Kırıkkale’nin de bulunduğu diğer şehirlerde temayül yoklaması ve kamuoyu araştırmaları yapacak.
AK PARTİ’DA KAFALAR KARIŞIK
Kafaların en karışık olduğu parti ise Ak Parti. Geçen seçimlere oranla çok az aday adayına sahip olan Ak Parti’de aday adayı olan isimler kafa karıştırıyor. Ramazan Can’ın üç dönem kuralı nedeniyle aday olamayacağı seçimde Belediye Başkanı Mehmet Saygılı’nın ismi öne çıkıyor. Ancak Saygılı’nın belediye başkanlığından istifa etmek zorunda olması önünde büyük bir engel olarak duruyor. Ak Parti’nin temayül başta olmak üzere, anket çalışmaları da yaptıracağı ifade edilirken, aday belirleme sürecinin Genel Merkez referansları üzerinden yürütüleceği ifade ediliyor. Aday belirlemede birinci sırada tabanda karşılığı olan isimlerin tercih edilmesi beklenirken, ikinci sırada teşkilatın istediği isimlerin önce çıkacağı, Üçüncü sırada ise Ak Parti’nin parti politikası nedeniyle genç isimlere yer verebileceği ifade ediliyor.
CHP VE MHP BELLİ GİBİ
14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için Cumhuriyet Halk Parti ve Milliyetçi Hareket Partisinin mevcut milletvekilleriyle devam edeceği öngörülüyor. Hatta her iki partinin de listelerini milletvekillerinin belirleyeceği ifade ediliyor. Bu bakımdan her iki milletvekilinin de bir takım çalışmalar yaptığı, aday listelerinin kafalarında şekillendiği belirtiliyor. Seçim takviminin açıklanmasıyla her iki partinin de bu listeleri açıklaması bekleniyor.
Haber: Çağlar Atmaca