Uluslararası işbirliklerini proje bazlı çalışmalar başta olmak üzere başarıyla sürdüren Kırıkküle üniversitesi, Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijaga ile birlikte “Yapay Zeka Temelli Müfredat Tasarımı “ konulu seminer düzenledi. KKÜ Senato Salonu’nda yapılan seminerin açılış toplantısına KKÜ Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijaga Rektörü Prof. Dr. Al Makin ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. IswandiSyahputra, KKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Erol Yılmaz, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Şevket Evci ile Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijagadekan yardımcıları, dekanlar, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri ile öğretim üyeleri katıldı.

Seminer açılış toplantısı, açılış konuşmaları ve KKÜ tanıtımı ile başladı.Endonezya ve Türkiye’nin kültürel ve tarihi anlamda birbirine çok yakın iki ülke olduğunu belirten Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijaga Rektörü Prof. Dr. Al Makin, “Beraber yapacağımız çalışmalarla, beraber üreterek ve öğrenerek bu yakınlığı daha da pekiştireceğimize inanıyorum. Özellikle 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda koloni baskısından ve yaşamından kurtulduktan sonra Endonezya bağımsızlığını elde etmekle beraber, Endonezya’nın Osmanlı tarihinden ve Türkiye Cumhuriyeti’nden büyük bir ilham aldığını söylemek isterim. Farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada olduğu bir ülkeyiz ve biz de küreselleşmenin getirdiği bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bunun için kendimizi geleceğe hazırlamalıyız ve üniversiteler olarak ortak çalışmalıyız. Üniversitemiz İslam’ı ve İslami ilimleri anlatmak ve öğretmek, bu anlamda topluma hizmet etmek ve bu görevleri üstlenebilecek kişileri yetiştirmek için kurulmuştur. Ancak Üniversitemiz, dini görevler için kişiler yetiştirmekle kalmayıp bilim ve teknoloji ile ilgili de bölümler kurdu. 2006 yılında Bilim ve Teknoloji, Ekonomi ve İşletme gibi bölümlerimiz de kuruldu. Bu sabah yaptığımız toplantıda da iş birliği açısından bilim ve teknoloji alanında yapılabilecek çalışmalar olduğunu gördük. Endonezya’daki 56 tane İslam üniversitesi arasında biz birinciyiz. Dünya’daki İslam üniversiteleri arasında ise 26. sıradayız. Sizlerle uluslararası çalışmalar yapmaktan, burada olmaktan ve Endonezya’da sizleri ağırlamaktan mutluluk duyarız. Dünyaya sunabileceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum ve ülkelerimiz bu yönden birlikte hareket etmelidir. Sizlerden bir şeyler öğrenmek için buradayız sizleri de ülkemize ve üniversitemize bekliyoruz. Endenozya’da da böyle bir konferans gerçekleştirmek isteriz. Hepinize teşekkür ederim” dedi.

LGS için yeni tarih belli oldu LGS için yeni tarih belli oldu

Program, Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer’in KKÜ’yü anlattığı sunum ile devam etti. Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Başer, KKÜ’nün tarihçesi, akademik birimleri, teknik ve fiziki imkânlar, bölüm ve programlar, öğrenciler ve personel, uluslararası işbirlikleri hakkında istatistiki veriler eşliğinde bilgi verdi.Rektör Prof. Dr. Al Makin başta olmak üzere misafirleri Kırıkkale ve KKÜ’deağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, özellikle savunma sanayi alanında yapılan çalışmaları merak eden misafirlere Kırıkkale’nin savunma sanayi alanındaki önemini, Kırıkkale’de ve KKÜ’de yapılan çalışmalarla savunma sanayi sektöründeki firmaların Üniversitede ortaklaşa yaptığı proje bazlı faaliyetleri anlattı. Seminer açılış toplantısı, Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan ve Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijaga Rektörü Prof. Dr. Al Makin’in karşılıklı hediyeleşmesi ve günün anısına hatıra fotoğrafı çektirilmesi ile sona erdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijaga Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. IswandiSyahputra koordinesinde devam eden seminerde, KKÜ öğretim üyeleri yapay zeka teması çerçevesinde sunumlar gerçekleştirdi.Doç. Dr. Serkan Savaş; “Yapay Zeka: Geçmiş, Bugün ve Gelecek”, Dr. Öğr. Üyesi Fuat Türk; “Yapay Zeka ile Eğitim ve Uygulama Alanları”, Dr. Öğr. Üyesi Enes Ayan; “Yapay Zeka ve Etik”, Dr. Serhat Altıok ve Prof. Dr. Erman Yükseltürk; “Öğretim ve Uygulamada Yapay Zeka”, Dr. Öğr. Üyesi Rıdvan Kağan Ağca; “Etik Problemler ve Çözümleri”, Doç. Dr. Adnan Aktepe; “Üretim ve Hizmet Sektörlerinde Yapay Zeka Uygulamaları” konulu sunumlar yaptılar.Sunumların ardından konuşmacılar, dinleyicilerin sorularını cevapladı. Seminerde, KKÜ dekanları, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri ile Endonezya Devlet İslam Üniversitesi Sunan Kalijaga dekan yardımcıları, ortak çalışma yapılabilecek alanlar üzerine görüş alışverişinde bulundu.Seminer, heyetlerin birbirine hediye vermesi ile sona erdi.

Haber: Cengiz Selci

Editör: Manşet Gazetesi