NURULLAH ÇETİN KONUŞMACI OLARAK KATILDI
2021 Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı münasebetiyle, Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü tarafından Hacılar Hüseyin Aytemiz MYO´nun katkılarıyla Mavi Salon´da ‘İstiklal Marşımızı Anlamak´ konulu konferans düzenlendi. Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin´in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Kırıkkale MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi, Hacılar Hüseyin Aytemiz MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Er, Adalet MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Arıkan, Delice MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bora Özarslan, akademik ve idari personeller ile birlikte öğrenciler katıldı.
ETKİNLİKLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDİYOR
Programın açılış konuşmasını yapan Hacılar Hüseyin Aytemiz MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Er, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Etkinliğe katılarak bizleri mutlu ettiniz. Bu etkinliklerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Teknik konularda çalışıyor olsak da bize motivasyon kaynağı olacak, sosyal yönümüzü geliştirecek aslında bu tür etkinliklerdir. Özellikle pandemi döneminde gördük ki uzaktan eğitim bir şekilde oluyor ama öğrencilerimizin sosyal yönleri eksik kalıyor. Üniversitelerin üniversite vasfını tam olarak yerine getirebilmesi için bu etkinliklerin artarak devam etmesi gerekiyor. O yüzden Öğretim Görevlisi Şükrü Bulut ve Doç. Dr. Özgür Selvi´ye bu değerli etkinliği koordine ettikleri için teşekkür ediyorum”
MEHMET AKİF´İ OKUDUĞUMUZ ZAMAN
“Biz aslında bir bütünüz ve bir araya gelerek sinerjimizi artırmak, çok çalışmak ve durmamak zorundayız. Bugün burada bu amaca katkı sağladığımızı görüyorum. Öyle bir dönemdeyiz ki birçok dış çevreden bize bir takım veriler, bilgiler geliyor bunların içinde adeta kayboluyoruz ama bence bu gündemleri bir kenara bırakıp, Mehmet Akif ile ilgili şeyleri okuduğumuz zaman onun dünyasına bir nevi girmiş oluyoruz. Bu gibi güzel yolculukları çeşitlendirip arttırmamız gerekiyor ve gerçekten bizim için önemli olan konularda bunları yapmamız gerekiyor. Bu vesileyle herkese teşekkür ediyorum” dedi.
DOĞRU, İYİ, GÜZEL FAYDALI DEĞERLER
İstiklal Marşının bizi millet yapan vazgeçilmez değerlerimizi bizlere hatırlatan temel metinlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Nurullah Çetin “İstiklal Marşımız her ne kadar belli bir tarihi dönemde üretilmiş o dönemin şartlarına göre yazılmış ve o devrin ihtiyaçlarına cevap vermiş olan bir metin olsa bile bugün itibariyle de gelecek itibariyle de önemini, değerini, güncelliğini koruyan evrensel ve tarihsel bir metindir. İstiklal Marşımız diğer devletlerin marşlarından temel bir noktada ayrışıyor. Başka milli marşlar çok sıradan, çok soğuk, yalnız bir değere gönderme yapan metinler iken İstiklal Marşımız adeta bizim milli ve manevi değerlerimizi bir bütün halinde içeren bir paket program gibi düşünülmüş ve yazılmış. O yüzden İstiklal Marşımızı anlamak demek hem bizim kurtuluş ve kuruluş sürecimizi yani Milli Mücadele ve Cumhuriyet Dönemimizi anlamak demektir. Hem de bugünümüzü ve geleceğimizi doğru, iyi, güzel faydalı değerler üzerine inşa edebilmemiz için mutlaka içselleştirmemiz, hayatımıza geçirmemiz gereken temel değerleri içeren bir metindir” dedi.
Prof. Dr. Nurullah Çetin, İstiklal Marşımızın kişilere, dönemlere, siyasi iktidarlara bağlı olarak gelişen bir metin olmadığını, millet merkezli olduğunu belirterek, “Marş, bir milletin ortak duygularını, düşüncelerini, değerlerini, beklentilerini içeren, hep bir ağızdan topluca yüksek sesle söylenen, ezgili, bir amaca doğru yönelmeyi ve yönlendirmeyi hedefleyen bir metindir. Dünya devletlerinde marş geleneği 1745´te İngiltere´de başlamıştır. Bu marş kral, kraliçe merkezli, bu kişinin üstün niteliklerini ön plana çıkaran saltanat marşı idi. Daha sonra 1795 yılında Fransa milli marş edindi. Bizde 1829 yılında II. Mahmut döneminde marş geleneği başlamıştır. Bizim ilk marşlarımız saltanat merkezIi marşlardı. Tahta çıkan her padişah için onun adına bestelenen, güftelenen marşlar kullanılırdı. Bu marşlar aynı zamanda bestelendiği kişinin adı ile anılırdı. Hazırlanan marşlar için Mahmudiye, Mecidiye, Hamidiye, Aziziye, Reşadiye gibi isimler kullanılmıştır. Bunlar birer saltanat marşıdır, kişi merkezlidir. Fakat İstiklal Marşı kişi merkezli bir marş değil, millet merkezli bir marştır. Türk milletinin tamamının ortak milli ve manevi değerlerini, duygularını, düşüncelerini, beklentilerini, tarihi birikim ve mirasını, gelecek tasavvurunu içeren bir metindir. İstiklal Marşımız hem milli bir marştır hem de istiklal marşıdır. Bunu şu şekilde anlayacağız 12 Mart 1921´de Türkiye Büyük Millet Meclisinde büyük çoğunluğun teveccühü ve alkışları ile kabul edilen İstiklal Marşımız, siyasi iktidarlara göre değişmiyor. Kıyamete kadar da inşallah bu metin değişmeden kalacak. Çünkü İstiklal Marşımız, kişilere, dönemlere, siyasi iktidarlara bağlı olarak gelişen bir metin değildir. Milli bir marştır yani; Türk Milletinin millet olarak devam ve bekasına, birlikte ahenkli ve uyum içerisinde, yardımlaşma içerisinde yaşamasının garantisi olan temel metinlerden birisidir ve ikincisi İstiklal Marşıdır. İstiklal, bağımsızlık demektir. Marşımızın adının İstiklal Marşı olmasının bir önemi var. İstiklal savaşımızın şartları içinde üretildi. O dönemin iki adı var ya Milli Mücadele ya da İstiklal Cidali Mücadelesidir. Kurtuluş savaşı ismi sonradan güya öz Türkçeleştirmek adına üretilse de doğru değildir. Çünkü kurtuluş kavramının anlam alanı son derece dardır. Neyi çağrıştırıyor? ‘Düşmanlar gelip ülkemizi işgal etti, onlarla savaştık ve iş bitti´ gibi bir anlamı işaret ediyor. Halbuki kendi kaynaklarında, kendi metinlerinde o dönemin adı ya Milli Mücadele ya da İstiklal Mücadelesidir. Mili Mücadele süresi içerisinde işgal döneminde Türk´ün istiklali, bağımsızlığı siyasi, kültürel, ekonomik ve askeri anlamda elinden alındı. Eylem planında Kuvayı Milliye´nin, söylem planında Mehmet Akif´in İstiklal Marşı ile bu dört temel alandaki bağımsızlığımızı almak için, alnı açık başı dik yaşayabilmek için istiklal mücadelesi verdik” şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından Kırıkkale MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi, Prof. Dr. Nurullah Çetin´e teşekkür ederek plaket verdi. Konferans sonrasında Prof. Dr. Nurullah Çetin, ‘İstiklal Marşı´mızı Anlamak´ isimli kitabını imzaladı. Haber: Ahmet Ünal