Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü ve Azerbaycan Manevi Değerlerin Tebliği Fondu’nun ortak girişimiyle Bakü’de “İslam Medeniyetinde Birlikte Yaşama Tecrübesi” konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.
ÇAĞDAŞ DÜNYADA İSLAM MEDENİYETİ
Çağdaş dünyada İslam medeniyetinde birlikte yaşama tecrübesinin yeniden ele alınmasına ve çok yönlü değerlendirilmesine yönelik Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü katkısıyla düzenlenen uluslararası sempozyuma İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Erten, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Âdem Yıldırım, İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı ve İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Akman, İslam Ülkeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şahin Ahmetoğlu, Doç. Dr. Harun Çağlayan, Doç. Dr. Mesut Cevher, Arş. Gör. Muhammet Uç ve Arş. Gör. Şeyma Demirtaş katıldı.
İSLAM KÜLTÜRÜNDE BİR ARADA YAŞAMA
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Azerbaycan İlahiyat Enstitü Rektörü Doç. Dr. Agil Şirinov, modern dünyada bir arada yaşama çerçevesinde ortaya çıkan sorunların ana etkenlerinden birinin ulusal, ırksal ve dini düzeylerde artan ayrımcılık olduğuna dikkat çekti. Sempozyumun İslam kültüründe bir arada yaşama tecrübesinin araştırılmasına çok önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.
İSLAM'IN ANA KAYNAKLARINDAN ÖRNEKLER
Manevi Değerlerin Tebliği Fondu Müdürü Mehman İsmayılov, İslam'ın ana kaynaklarından örnekler getirerek bir arada yaşama konusuna değindi. Özellikle son birkaç yüzyılda dinimizin ve kültürümüzün adının terörizm, aşırılık, radikalizm gibi kavramlarla birlikte anılmaya başlandığını ifade eden İsmayılov, aksine Müslüman dünyanın farklı din ve kültürlerle bir arada yaşama tecrübesi konusunda zengin bir hafızaya sahip olduğunu dile getirdi.
SEMPOZYUM TÜRKİYE'DE DÜZENLENSİN
Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Erten, İslam medeniyetinin, tarihte birlikte yaşamanın usulünü, hukukunu ve modelini en güzel şekilde ortaya koymuş bir medeniyet olduğuna dikkat çekti. Genelde bütün insanların özelde de Müslümanların kendi aralarında birlikte yaşama tecrübesinin ilk örneklerini Kur’an’da, uygulamasını ise Hz. Peygamber ve Raşid Halifeler döneminde görüldüğünü, bu örnekleri esas alan Müslümanların ise, birlikte yaşamayla ilgili tarihte eşi benzeri görülmemiş, güzel uygulamalar, örnekler ortaya koyduğunu ifade eden Erten, “İslam Medeniyetinde Birlikte Yaşama Tecrübesi” konulu uluslararası sempozyumun organizatörü olmaktan özellikle gurur duyduğunu belirterek, önümüzdeki yıl sempozyumun Türkiye'de düzenlenmesini önerdi.
Sempozyumda 14 farklı ülkeden 83 bildiri sunuldu ve 10 farklı oturumda ve 2 gün süren sempozyumda farklı konular tartışıldı. Sempozyum Azerbaycan ve Bakü’nün tarihi ve kültürel alanlarının gezilmesinin ardından sona erdi. Haber: Ersin Atasayar