Bin 744 rakımlı Dinek Dağı'nda kışın ilk manzarası havadan görüntülendi Bin 744 rakımlı Dinek Dağı'nda kışın ilk manzarası havadan görüntülendi


3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Kırıkkale Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Yerleşkesinde düzenlenen panele Kırıkkale Görme Engelliler Derneğinden Dernek Başkanı Adnan Çelik dernek üyeleri edebiyat öğretmeni Nefise Aktaş ve Rehberlik öğretmeni İsmail Üstün panelist olarak katıldı. 

FARKINDALIK DÜZEYİNİ ARTTIRMAYI AMAÇLIYORUZ
Ev sahibi konumunda bir açılış konuşması yapan Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Tezel: “Burada bu gün hayatı her türlü engele rağmen yaşama sevinçlerini kaybeden yaşayan konuklarımızı misafir ediyoruz. Siz geleceğin sağlık çalışanlarını, fiziksel bir engeli olmasına rağmen büyük başarılar yaşayan insanların hikayeleriyle buluşturuyoruz. Sizler de onların başarılarından esinlenesiniz, sizler de çalışma hayatınızda engelli bireylerle karşılaştığınızda o insanlara nasıl bir yaklaşım tarzı benimseyeceğinize dair olumlu bir bakış açısı kazanasınız diye bu paneli tertip ettik. Katılımları için panelistlerimize ve siz geleceğin sağlık çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” ifadeleriyle panelin açılışını yaptı.

PROJELERLE TOPLUMSAL ENTEGRASYON SAĞLIYORUZ
Derne Başkanı Adnan Çelik yaptığı konuşmada: “Görme engelli bireylerin toplumsal entegrasyonu için ulusal ve uluslar arası projeler gerçekleştiriyoruz. Katma değeri yüksek projelerle görme engellileri toplum tarafından “acıyan gözlerle” bakılan bireyler olmaktan çıkarıp en üst düzeyde kendi hayallerini gerçekleştirip kendi ayakları üzerinde duran bireyler haline getiriyoruz. Bu kapsamda Görme Engelliler Teknoloji Merkezi projemiz kapsamında görme engelli üyelerimizi bilgisayar kullanabilen akıllı telefon entegrasyonuyla yollarını bulan yazılı ve web tabanlı dokümanlara erişebilen bireyler haline getiriyoruz. Görme engellilik alanındaki son gelişmeleri yerinde görmek için toplam 6 ülke ziyaret ettik. Dünyadaki görme engelliler nasıl topluma entegre oluyor? Sorusunun cevaplarını arayıp kendi üyelerimizi en güncel donatılara kavuşturuyoruz. Sizlerden de Kızıl Kanat İş Merkezi’nde bulunan derneğimize gelerek bizlerle tanışmanızı çalışmalarımıza destek olmanızı bekliyoruz.” İfadelerini Kullandı.

ENGELLİLİK KARAKTERİSTİK BİR FARKLILIKTIR
Görme Engelli Rehberlik Öğretmeni İsmail Üstün de konuşmasında engellilik olgusunun siyah saçlı ya da sarı saçlı olmak, renkli gözlü ya da kahverengi gözlü olmak gibi bir farklılık olduğunu ifade ederek, “Engelliler ne sağlam kişilerden daha değersizdir ne de onlara göre olağan üstü yeteneklerle donatılmış değildir. Her birey insan olmaktan kaynaklı haklarını biç bir mücadeleye gerek duymaksızın elde etmelidir. Toplum tarafından ne dışlanmalı ne de kutsallaştırılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

AZMİN VE KARARLILIĞIN AŞAMAYACAĞI BİR ENGEL YOKTUR
Panelistlerden Edebiyat Öğretmeni Nefise Aktaş, kendisinin de doğuştan görme engelli olduğunu belirterek azimli ve kararlı duruşu ve ailesinin güçlü desteğiyle tüm hayallerinin peşinden koştuğunu ve hayallerini birer birer gerçekleştirdiğini ifade etti. Görme engelli Erkut Duman tarafında sunulan müzik dinletisinin ardından panelistlere plaket ve teşekkür belgeleri taktim edildi. Haber: Ahmet Ünal 

Editör: Manşet Gazetesi