BULUNMASI GEREKENLER

Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, kentte 2023 yılı biçerdöverle hububat hasadının zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak yapılmasını sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla İl ve İlçe Müdürlükler tarafından kontrol yapacak. Konu hakıknda açıklamad bulunan İl Müdürü Sırrı Yılmaz, “Büyük emek ve masrafla üretmiş olduğunuz hububat ile diğer ürünlerin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sırasında meydana gelen dane ve sap kayıpları ile dane hasarlarını önlemek üzere, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2023 Yilı hasat döneminde de Il Müdürlüğümüzce görevlendirilen teknik elemanlar tarafından kontroller yapılacaktır. Hasat öncesinde ve hasat sırasında biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile sizlerden aşağıda belirtilen hususlara uyulması istenecektir. Biçerdöverler hasat sezonundan önce tekniğine uygun bir şekilde bakım ve ayarları yapılarak hasada hazır hale getirmelidir. Yangın tehlikesine karşı her biçerdöverde en az 6 kilogramlık iki adet bakımı yapılmış yangın söndürme tüpü bulundurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kırıkkale’de toplantı yapıldı! Ekilmeyen arazilerin kiraya verilmesi hayata geçiyor! Kırıkkale’de toplantı yapıldı! Ekilmeyen arazilerin kiraya verilmesi hayata geçiyor!

HASAT ZAMANI GEÇMEDEN

Yılmaz, “Hasat zamanı geçmeden, ürünün nemi % 12-13 ler de iken yapılmalıdır. Çiğ kalkmadan hasada başlanılmamalı ve çiğ düşmeden önce hasada son verilmelidir. Ürünün cinsi ve durumuna göre biçerdöverlerin hassas ayarları tekniğine uygun olarak yapılmalı, her tarla değişiminde ayarlar yeniden kontrol edilmelidir. Biçerdöverlerin çalışma hızı biçerdöverin özelliklerine, arazinin yapısına, ürünün cinsine ve durumuna göre tespit edilmelidir. Yine arazi yapısı ve ürünün durumu dikkate alınarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapmalıdır” diya konuştu.

KONTROL EDİLMELİ

Yılmaz, “Hasat esnasında siz üreticilerimiz tarlanızın başında bulunmalı, kayıplar sık sık kontrol edilmeli, kayıp tespit ettiğinde operatörü uyarmalı, aksi durumda en yakın íl ve flçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmelidir. Yangın tehlikesine karşı hasat esnasında biçerdöver takip edilmeli, pulluk takılı traktör ve branda hazır durumda bulundurulmalı, ayrıica benzeri emniyet tedbirleri alınmalıdır. 2023 Yili Biçerdöver Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesi lle igili Valilik Tebliği ve yukarnda belirtilen hususlara uyulmalı, aksi durumda ürün kaybına sebep olanlar ile kontrol görevlilerine karşı gelenler hakkında yasal işlem yapılacaktır” dedi.

Haber: Burak Can

Editör: Manşet Gazetesi