CAN, BİREYSEL BAŞVURUYA DİKKAT ÇEKTİ

Kırıkkale Üniversitesi Hukuki Bakış Topluluğu tarafından “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Usulü ve Süreci” konulu konferans düzenlendi. Kocatepe Salonunda gerçekleşen konferansa Anayasa Mahkemesi Raportörü Murat Azaklı akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Topluluk Danışman Hocası Doç. Dr. Ozan Can pandemi nedeniyle eğitimde ve bilimde yaşanan aksaklıkların az da olsa geride kaldığını ifade ederek 2010 yılından beri Türkiye´de önemli bir müessese olarak kendini gösteren bireysel başvuruya dikkat çekti. Kendisinin de bireysel başvuruda bulunduğu ve sonucunda güzel kararlar ile karşılaştığını belirten Can, Anayasa mahkemesine teşekkür etti.

 BİREYSEL BAŞVURU

Konferansta öğrencilere ilk olarak Bireysel Başvuru hakkında bilgi veren Murat Azaklı, “Bireysel Başvuru Anayasa Mahkemesi üç temel birimde incelenmektedir. Bölümler, Komisyonlar ve Genel Kurul… Bir başvurucu, başvurusunu adliyelerden, mahkemelerden, cumhuriyet başsavcılığından, ceza evleri aracılığıyla ya da doğrudan bizim mahkememize gelerek; yurt dışındaysa büyük elçilik, konsolosluğa başvuru formunu hazırlayıp teslim edebilir. 664 TL´lik başvuru harcı var ve o harç yatırıldığında başvuru yapılabilir. Eğer bireyin gücü bu harcı yatırmaya yetmiyorsa adli yardım talebi mümkündür”

 DOSYA BÖLÜMLERE GÖNDERİLİR

“Başvuru, mahkememize geldiğinde ya da başvuru mahkememizden yapıldığında; başvuru önce kayda alınır. Kayda alınma aşamasından sonra da bir inceleme yapılır.  Bölümler, Komisyonlar ve Genel Kurul olarak bir incelememiz var. Komisyonlar ilk incelemeyi yapan birimlerdir. Bir bireysel başvurunun kabul edilebilirlik durumunu inceleyen toplam altı komisyonumuz var ve oy birliği ile karar alınır. Oy birliği sağlanamadığı takdirde dosya bölümlere geçer ya da dosya bazen ihlal olabilecek bir dosyaysa; dosya bölümlere gönderilir ve bölümler de esas incelemesi yapar. İki tane bölümümüz var. İki bölüm arasında içtihat farklı olması durumunda ya da bölümler bir dosyayı Genel Kurul tarafından görüşülmesini düşündükleri takdirde de dosyayı genel kurula gönderirler”

 ANAYASAL ÖNLEM

 “Anayasal önem her dosyada ayrı değerlendirilecek bir enstrümandır. Mahkememize gelen başvurulara baktığımız zaman yüzde 95´i yüzde 96´sı kabul edilemezlikle sonuçlanmaktadır. Size yüzde 4 her ne kadar düşük gelebilse de bu oran İspanya ve Almanya´da yüzde 2´dir.  İhlal oranımız yüzde 4 civarıdır. En çok başvuru yapılan alanlar adil yargılanma hakkı, gerekçeli karar hakkı, hakkaniyete uygun yargılanma hakkı, silahların eşitliği ve çelişmeli yargılama hakkı, aleni yargılanma hakkı, tercümandan yararlanma hakkı gibi haklardır” dedi.

 EN BÜYÜK SIKINTIMIZ GEREKÇE

Başvurularda en büyük sıkıntının gerekçe olduğunu ifade eden Murat Azaklı, “Gelen başvurularda en büyük sıkıntımız gerekçe. Gerekçesizlik bizim yargısal en büyük problemlerimizden biridir. Birincisi makul sürede yargılanma hakkı ikincisi ise gerekçedir. Kararlarda gerekçenin olmaması en büyük problemdir. Tarafların ikna olması için ve yapılan yargılamanın adil bir yargılama olduğunu hissetmelidir. O nedenle gerekçe çok önemlidir” diye konuştu. Program plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Haber: Çağlar Atmaca

Şehit öğretmenler anısına yürüyüş yapıp fidan diktiler Şehit öğretmenler anısına yürüyüş yapıp fidan diktiler

 

Editör: Manşet Gazetesi