Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı kapsamında Kırıkkale Üniversitesi´nde ‘Aliya İzzetbegoviç´ konulu panel düzenlendi.

 

FİKİR VE EYLEM BİR MADENİ PARANIN İKİ YÜZÜ GİBİDİR

Oturum başkanlığını Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan´ın yaptığı panelde Prof. Dr. Rahman Ademi, Prof. Dr. Cevat Özyurt, Doç. Dr. Özgür Selvi ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Enes Kala konuşmacı olarak yer aldı. Nurettin Topçu Konferans Salonu´ndaki panele Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Oturum Başkanı Prof. Dr. İsmail Aydoğan Prof. Dr. Fuat Sezgin´in Müslüman dünyasının son fikir adamı,  Aliya İzzetbegoviç´in ise son yüzyılın eylem adamı olduğunu ifade ederek “Fikir ve eylem bir madeni paranın iki yüzü gibidir, birbirini destekler gider. Bugün burada bir fikir ve eylem adamı olan Aliya İzzetbegoviç´i konuşacağız. Hepimizin istifade edeceği bir panel olacağına inanıyorum” dedi.

 

ALİYA´NIN BİLİNİRLİK DÜZEYİNİN TÜRK TOPLUMUNDA OLDUKÇA YÜKSEK

İlk sunumu yapan Doç. Dr. Özgür Selvi, ‘Bir Marka Kişilik Olarak Aliya İzzetbegoviç´in Türk toplumundaki Algısı´ konulu araştırması ve sonuçları hakkında bilgi verdi.  Aliya´nın zor zamanlarda dahi faziletli davranışlar sergilemekten geri durmayan, herkes için örnek bir insan olduğunu belirten Doç. Dr. Özgür Selvi, ‘Liderlik özellikleri, askeri duruşu, siyasal eylemleri ve Müslüman kimliğiyle alışıla gelmişin dışında bir profil çizen Aliya İzzetbegoviç, kendi toplumunu etkilediği gibi Türk toplumunu da fazlasıyla etkilemiştir. Bu anlamda bir marka değerine kavuşan, kendisini ve ortaya koyduğu düşünceleri takip eden kitleleri arkasından sürüklemeyi başarmış olan Aliya üzerine gerçekleştirilen bu araştırmadan elde edilen veriler dikkatle incelendiğinde Aliya´nın bilinirlik düzeyinin Türk toplumunda oldukça yüksek bir oranda olduğu saptanmıştır. Aliya hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olunmasa dahi, genel hatlarıyla onun kim olduğu ve nasıl bir liderlik sergilediği Türk toplumu tarafından iyi bilinmektedir” şeklinde konuştu.

 

Kırıkkale’de ekilen yerli tohumlar incelendi Kırıkkale’de ekilen yerli tohumlar incelendi

ALİYA İZZETBEGOVİÇ´İN FİKİR DÜNYASINDAN BESLENMEYİ İHMAL ETMEMELİYİZ

‘Hürriyete ve Ahlaka Çağıran Bilge Lider´ konulu sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Enes Kala, önemli bir lider, siyasetçi ve asker olan Aliya İzzetbegoviç´in her şeyden öte önemli bir mütefekkir olduğunu belirterek, “Aliya İzzetbegoviç bu toprakların çağrısını çağlara duyurmayı başaran bir lider. Dolayısıyla bu toprakların insanları olan bizler Aliya İzzetbegoviç´in fikir dünyasından beslenmeyi ihmal etmemeliyiz. İzzetbegoviç´in tüm eserlerine baktığımızda,  ideal bir insan profilini inşa etmeye çalışırken, ideal bir toplum tasavvurunu da inşa etmeye çalışır. Aliya İzzetbegoviç´in yükseldiği duraklar beşer, insan ve Müslüman olmak üzere üç tenedir ve merkezde insan vardır.  Hiçbir ayrım gözetilmeksizin, Allah´ın eşsiz olarak yarattığı varlık olması hasebiyle insanın insan olarak değer görmesini düşünmektedir. Mücadelesiyle, fikirleriyle tüm dünya insanlığına insan olmanın, insan kalmanın ve insan olarak ölmenin ehemmiyetini vaz eden bir mütefekkirdir. Eserlerinden süzülen çağrı tüm insanlığı ahlaka çağıran bir çağrıdır. Şu anda içinde bulunduğumuz küresel zeminde reel politiğin her şeyi var ama ahlakı yok. Ahlak olmayınca her şey mübah oluyor” dedi.

 

İZZETBEGOVİÇ´E GÖRE, TESLİMİYET ANCAK ALLAH´ADIR

Prof. Dr. Rahman Ademi, ‘Aliya´nın Bosna Siyasetine Katkıları´ konulu sunumunda yaşının yetmişe yaklaştığı bir zamanda ülkesinin ve halkının yok olma tehlikesiyle yüzleşen Aliya İzzetbegoviç´in kapsamlı bir siyaset üretebilme yeteneği gösterdiğini ifade etti. Prof. Dr. Rahman Ademi , “Aliya İzzetbegoviç´in savaştan sonra hazırlıksız olarak siyasete mecbur kaldığını düşünmüştük.  Ancak Aliya İzzetbegoviç´in yakın arkadaşlarıyla yaptığım bir mülakatta onun öyle olmadığını öğrendim. Onun eserlerine baktığımızda çocukluktan beri siyasete hazırlandığını söyleyebiliriz. Eserlerinde, çağdaşlık ve nasıl bir genç, insan ve Müslüman yetiştirilmesi gerektiği konularında yazılar yazar.  İnsanın  Allah tarafından özel olarak yaratıldığını, ve özelliklerini toplumun  faydasına ve Allah´ın rızasına uygun olarak topluma sunulmasını ve bunun siyasete de taşınması gerektiğini belirtir. İzzetbegoviç´e göre, teslimiyet ancak Allah´adır. Biz gençlerimize tevazudan ziyade şeref ve haysiyeti öğretmeliyiz. Teslimiyetçilikten ziyade cesareti öğretmeliyiz. Merhametten daha çok adaleti öğretmeliyiz” şeklinde konuştu.

 

HER TÜRLÜ ZULME RAĞMEN İLKELERİNİ, DEĞERLERİNİ KORUYAN BİR İSİM

Prof. Dr. Cevat Özyurt, ‘Aliya İzzetbegoviç´le Birlikte İnsan ve Toplum Bağlamında Dini Yeniden Düşünmek´ konulu sunum yaptı. Dünyada yaşanan sorunlara ilişkin Aliya İzzetbegoviç´in ciddi eleştiriler yaptığını belirten Prof. Dr. Cevat Özyurt,“ Bir zalim olan Miloseviç´i dünya tanıdığı halde o zulme boyun eğmeyen Aliya´yı neden tanımak istemiyor. Her türlü zulme rağmen ilkelerini, değerlerini koruyan bir isim olan Aliya´yı önce bizim tanımamız, daha sonra dünyaya tanıtmak, dünyanın sorunlarına bir çözüm olabilir.  Aliya´da biz insan ve toplumun sorunlarına bütüncül bir bakışı görüyoruz. Aliya bize kurtuluş adresi göstemiyor, bizi ‘olmaya´ çağırıyor. Yani bizi unutmuş olduğumuz ahlaka, siyasetle bağı tamamen kopmuş ahlakın siyasetle ilişkilendirilmesine bizi çağırıyor. Aliya´yı okumaya, anlamaya çalıştığımızda aslında değerleri yeniden muhakeme etmeye çalışıyoruz. Aliya, tüm dünyanın sorunlarına bir çözüm önerirken dünyadaki yanlış insan ve toplum algılarına yönelik bir eleştiride bulunuyor. Bu eleştirilerin kendi tarihine ve kendi kimlik evrenine de yönelik olduğunu görüyoruz. Çok güçlü eleştiriler yapar ve bunu kimseyi kırmadan yapar. Söyledikleriyle insanları incitmez, onları çevresinden uzaklaştırmaz, onların düşünmesini sağlar. Doğu ve Batı Arasında İslam eserinde İslam´ın günümüz sorunlarına ne dediğini belirtir. Çalışmalarını güçlü bir manifesto olarak değerlendirebiliriz. Dünyanın Aliya´ya neden sessiz kaldığının cevabı da burada. Aliya´nın dünyaya karşı manifestosu varsa, dünyadaki düzenden çıkarı olan çevreler için Aliya sakıncalı görülerek rafa kaldırılacaktır” dedi. Konuşmaların ardından Prof. Dr. İsmail Aydoğan ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Öğr. Üyesi  Rüstem Orhan tarafından konuşmacılara hediye ve plaket verildi. Panel, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Haber Merkezi