Kırıkkale dahil 42 ilde uyuşturucu operasyonu Kırıkkale dahil 42 ilde uyuşturucu operasyonu


Kırıkkale İl Su Kurulu Toplantısı Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. Kırıkkale Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilgili kurum müdürleri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Vali Makas, “Küresel ısınmayla ilgili bir problem var. Anadolu coğrafyasında 100 yılda yüzde 25 civarında su kaybı yaşanacağı söyleniyor. Fakat inancımız gereğini bilimi, fenni kabul ediyoruz ama gaybı Allah'tan başka kimse bilmez diyoruz. Dua edelim inşallah küresel ısınma tersine dönsün. İnşallah verimli bir toplantı olur” ifadelerini kullandı.

ÖNÜMÜZDEKİ 6-7 YIL ÇOK ÖNEMLİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Satuk Buğra Fındık ise, “Su bizler için çok değerli ancak iklim değişikliğinin etkisiyle de önümüzdeki yıllarda hem yağışların azalması hem sıcaklık artışı kurak gün sayılarındaki artışlar, yağmur yerine kar, kar yerine yağmur yağışlarının görülmesi ve kar yağışının da eskiden öngörülenin altında gerçekleşmesi 44-45 günlere varan kar yağışı yerde kalma süresinin azalmaları bunun sonucunda da iki bin yüz yılı sonuna doğru yani yüz yılsonuna doğru yüzde 25 su kaynaklarında bir azalma ön görülüyor”

“Zaten genel müdürlüğümüz tarafından yapılan iklim değişikliğiniz kaynak içi çalışmalarında da bu etkilerin önümüzdeki 6-7 yıl içerisinde yani 2030 yıllarında yüzde 20 oranında su kaynaklarının azalması bekleniyor. Yani 6 yıl içerisinde bir yüzde 20’lik su kaynaklarında azalış var. Yüzyılın sonuna doğru da artık bu azalma yüzde 25 seviyelerine doğru ilerliyor. Bizim için önümüzdeki 6-7 yıl çok kritik. Bu altı yedi yıl içerisinde de nüfusumuzun da yüzde 10 artması TÜİK verilerine göre ve su açısından sıkıntılı süreçler bizi bekliyor. Bu doğrultuda da biz geçtiğimiz yıl Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde Bakanımızın liderliğinde su verimliliği, seferberliği çalışmalarına başladı. Çalışmalarımız devam ediyor”

“Bu çalışmalar Doğrultusunda da bir strateji belgesi yayınladık. O strateji belgesinde de tüm sektörleri ilgilendiren, yani suyu kullanan her sektör, endüstri, tarım, kentsel bireysele kadar her sektör için 114 hedef belirledik ve bu hedeflerin de takipçisiyiz. Takibinde gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda Ulusal Su Kurulu Cumhurbaşkanımızın kararnamesiyle teşkil edildi. Bakanımızın başkanlığında diğer bakanlıkların bakan yardımcılarından teşkil edilen bir kurul. Bu kurulda da suyla ilgili önemli kararlar alınıyor. Geçtiğimiz aralık ayında ilk toplantısını gerçekleştirdik. Orada alınan kararlar da halihazırda bakanlığımıza ve diğer bakanlıklarda çalışılmakta. Ulusal su kurulunun altında iki tane daha kurul var. Birisi havza ölçeğinde havza kurulları onun bir alt ölçeğinde de il su kurulları var. Şimdi burada Kırıkkale İl Su Kurulu için beraberiz”

“Valimizin başkanlığında toplantıyı gerçekleştireceğiz. Burada edindiğimiz bilgiler ve bu toplantıda aldığımız kararları bir üst merciye bizler taşıyacağız. İlk önce Havza Kuruluna taşıyacağız. Daha sonra Havza Kurulundan da Bakanımızın bulunduğu ulusala taşıyacağız. Amacımız kurumlarımızın suyla ilgili yaptığı çalışmaları burada duymak, sorunlarını duymak, o sorunlara yönelik varsa çözüm önerilerini almak ve bu toplantının sonunda da valimizin başkanlığında toplantı kararlarını oluşturabilmek” dedi. Konuşmaların ardından Kırıkkale’nin su durumu ile ilgili sunum yapıldı.

Haber: Burak Can