BÖLGESEL SONUÇLAR

Bilindiği gibi yoksulluk ile ilgili göstergelerden biri, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50´sinin baz alınması. Bu göstergeye göre yüzde 50´lik eşiğin altında kalanlar yoksul olarak kabul edilmekte. Türkiye´deki önemli sorunlardan biri bölgesel gelir adaletsizliği. İncelediğimiz araştırmanın bölgesel sonuçlarını da bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.

 

GİNİ KATSAYISI

Öncelikle gelir adaletsizliğini ölçen ve 0´a yaklaştıkça eşitliği, 1´e yaklaştıkça ise eşitsizliği ifade eden Gini katsayısının bölgeler arası dağılımına bakalım. Türkiye´de Gini katsayısı geçen yıla göre artış göstermiş. Bölgeler arasında ise gelir adaletsizliği en kötüye giden bölgeler ise sırasıyla Doğu Karadeniz, Orta Anadolu ve İstanbul oldu. Kuzeydoğu Anadolu´da ise gelir adaletsizliğinin düzeldiği görülüyor.

 

Hekimlerden Filistin için ’Sessiz yürüyüş’ Hekimlerden Filistin için ’Sessiz yürüyüş’

YÜZDE 10,6

Bölgelere daha detaylı baktığımızda, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50´sini baz alan eşiğe göre Adana ve Mersin ile Antalya, Isparta ve Burdur´da yoksulluk oranlarının Türkiye ortalamasından fazla olduğu görülüyor. Yüzde 60´lık eşiğe göre ise ilk sırada Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli gelmekte. Yoksulluk oranında TR71 Bölgesi (Kırıkkale, Aksarak, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) bir önceki yıla oranla yüzde 2 artarak yüzde 10,6 oldu.