584 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI

Onuncu Kalkınma Planı 2014 ile 2018 yıllarının arasını kapsıyor. Orada, raporda diyor ki: Güneydoğu´da öğretmen kalmıyor. Geçen gün Hakkâri´ye gittiğimde de müdürün söylediği şuydu: ‘Bu ana kadar hiçbir öğretmenler kurulu toplantısını iki sefer aynı öğretmenlerle yapmadım´. Niçin? Her 1.5 yılda bir öğretmen değişirse eğitimin kalitesinden şikâyet edilmesi doğaldır. 584 binin üzerinde öğretmen ataması gerçekleştirdik.

 

MÜFREDAT DEĞİŞTİ

Bir başka husus, diyor ki PISA Direktörü: ‘Türk eğitim sistemi dünyaya uyum sağlayamadı´. Ee, biz de bunu söylüyoruz, dünyaya uyum sağlayamadığını söylediğimizden müfredatı değiştirmek zorunda kaldık. Bu, PISA direktörüne gazeteci soruyor: ‘21. yüzyılın eğitimi nasıl olacak?´ diyor. Ondan şöyle bir cevap bekliyor herhalde: ‘Nesnelerin birbiriyle konuştuğu dönemde, makinaların birbiriyle haberleştiği dönemde, insanlardan robota giriştiği dönemlerde daha çağdaş bir eğitimin verilmesi en doğru olur´ diyeceğini düşünüyor.

 

YETERLİ DEĞİLDİR

Kırıkkale’de süne ile mücadele devam ediyor Kırıkkale’de süne ile mücadele devam ediyor

‘Kürtçeyle ilgili öğretmen ataması´ Kurmanci dilinde 94, Zazaki dilinde 14; toplam 108 öğretmen bu alanda öğretmenlik yapmaktadır. Bu sözlü sınav uygulamasına niçin geçildiğiyle ilgili soru vardı. Sistemin en önemli aktörü olan öğretmenlerdir. Merkezî usulle test sistemine dayalı, bilişsel becerilerin değerlendirilmesini esas alan mevcut istihdam sistemi duysal ve psikomotor becerilerinin de gerekli olduğu öğretmenlik mesleği için yeterli değildir. Sözlü sınav yöntemiyle sadece bilgi düzeyi değil, öğretmen adayının tutum, davranış, duygu, ifade gücü, iletişim beceresi, ikna kabiliyeti, öğretmenlik mesleğini temsil becerisi de belirlenmektedir. Kadrolu veya sözleşmeli, ikisinin de özlük hakları aynıdır ama ücretli öğretmene mahkûm ederseniz bu eğitimdeki kalite farkını gideremezsiniz; bu da o bölgeye yapılacak hizmet değil, en büyük kötülüktür.

 

Haber Merkezi