Raporda Akdeniz Rafinaj Sektörü, global ürün dengesizlikleri ve küresel finans sistemindeki değişikliklerden olumsuz etkilendiği 2013 yılına 113 dolar/varil seviyesinden başlayan ham petrol, ekonomik ve jeopolitik olayların etkisi ile dalgalı bir seyir izleyerek yılı 110 dolar seviyesinden kapattığı belirtildi.
Rekabeti zorladı
Tüpraş'tan yapılan açıklamada üksek kapasite kullanımı ABD'nin motorin ihracatını artırırken, benzin dahil olmak üzere net ürün ihracatçısı olmasını sağlamış, Avrupa ve Akdeniz bölgesine artan ihracat bölgemizdeki rekabeti daha da zorladığı ifade edildi. Açıklamada ' Satış hacmi ve petrol fiyatındaki düşüşe paralel olarak, satış gelirleri geçen yılın % 3,2 altında gerçekleşmiş, rafineri marjlarındaki gerileme ve faaliyet karında azalmanın yanısıra, kurdaki yükseliş ile oluşan kur farkı giderinin etkisi ve Rekabet Kurumu tarafından kesilen 412 Milyon TL cezanın dörtte üçü nispetinde ödenecek olan 309 Milyon TL için ayrılan karşılık neticesinde, geçen yıl 1 milyar 350 milyon TL düzeyinde olan Vergi Öncesi Kar, bu yıl 13 Milyon TL olarak gerçekleşmiştir' ifadelerine yer verildi.
Yatırıma devam
2013 yılında Fuel Oil Dönüşüm Projesi yatırım teşvikinden kaynaklanan 1,2 Milyar TL Ertelenmiş Vergi Geliri nedeniyle Net Dönem Karı 1,2 Milyar TL seviyesinde oluşmuşturduğu belirtilerek ' .Tüpraş, 2013 yılında Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil olmak üzere, toplam 2,8 Milyar TL yatırım harcaması gerçekleştirmiştir. Kasım 2014'te devreye girdiğinde ülkemiz cari açığının azaltılmasına ve Tüpraş'ın faaliyet karlılığına önemli katkı sağlayacak Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde başlangıçtan bugüne kadar 2,2 Milyar Dolar harcanmıştır. 2014 Ocak ayı sonu itibariyle projenin % 92'si tamamlanmıştır' ifadeleri yer verildi.