Ahilik Haftası Kutlama törenleri önceki gün yapılan yürüyüşle başladı. Belediye binası önünde toplanan kortej Kırıkkale Belediyesi Mehter takımı eşliğinde Zafer Caddesinden Kültür merkezine kadar yürüdü. Yürüyüşe Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Ekrem Yıldız, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Süleyman Köstekli,Ticaret Odası Başkanı Ekrem Gök, İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay, Esnaf Odaları Başkanları ve yöneticileri, il müdürleri ve az sayıda esnaf katıldığı görüldü. Kırıkkale Valisi Ali Kolat Ahilik Kültürünün somutlaşması gerektiğini ve gençlerin bu adetleri öğrenmesi gerektiğini söyledi

Birlik Beraberlik ve Eğitime ihtiyacımız var

Etkinlik Kültür merkezinde yapılan programla devam etti. Program saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başladı.Açılış konuşmasını Kırıkkale Esnaf Odaları Birliği Başkanı Süleyman köstekli yaptı. Köstekli Ahilik geleneğinin 7 asırlık bir gelenek olduğunu Ahi Evran kültürünün tüm dünya tarafından kabul edilen bir gelenek olduğunu söyledi. Köstekli günümüzde hala bu geleneğin temeli ile esnaflık yapıldığını belirterek ' Avrupa'nın en genç nüfusu ülkemizde. Bu dinamik nüfusun bilime ve eğitime büyük ihtiyacı var. Eğitimin yanı sıra kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda çaba gösterilmesine ihtiyaç var. Zanaatkar ve sanatkar genlere ihtiyaç var. Bizdeki esnaf kültürü hiçbir yerde yok. Almanya bile ikinci dünya savaşından sonra gelişimini Ahi Evran Kültürü ile yaptığını açıkladı. Gençlerimizi bilgi ve becerilerle donatmalıyız. Ülkemizde işsizlik yok. İş beğenmeme var. Diplomalı işsiz olana kadar diplomalı sanatkarlarımız olsun istiyoruz.Tüm Ülkede kalifiye elemana ihtiyaç var. Bunun içinde bir çok iş dallarında eğitimi veriliyor. Bu konuda Devletimiz büyük iş yapıyor. Bu güzel ülke hepimizin. Ben inanıyorum ki birlik beraberliğimiz sağlandığı zaman birde buna eğitim görmüş nüfus eklenirse tüm sorunların üstesinden geliriz' ifadesini kullandı.

Odaların yaptırım gücü olması gerekli

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı yaptığı konuşmada Ahi Evran kültürünü temelinde dürüstlük haktan yana olmak, doğruluk ve doğru iş yapma olduğunu belirtti. Bu temel nedeniyle Osmanlının fetih ettiği yerde Müslümanlığın tanınmasında ve yayılmasında büyük pay sahibi olduğunu belirtti. Saygılı ' İşini iyi yapmak üzerine kurulu bu kültür işini yapmayanı da cezalandırmıştır. 'Pabucunu dama atmak' deyimi bu kültürün bir ürünüdür. Pabucu iyi yapmayan bir esnafın pabuçlarını damda gösterilmesi ve bu esnaf işini iyi yapmamış demek için yapılmış bu hareket zamanında esnaflar için utanç kaynağı olarak değerlendiriliyordu. Günümüzde de bu kültürün devamı olan odalarımızın bir yaptırımı olmalı. İşini iyi yapmayana karşı bir yaptırım yapması gerekiyor. Ben de esnaflıktan geliyorum. Ahilik bütün esnaflar işin dürüstlük ve iyi ahlaklık üzerine kurulmuştur. Esnaflarımızda bu yapıyı inşallah devam ettirirler. Odalarımız usulen kurulan yapılar olmasın. İşini iyi yapmayandan hesap sorulsun. Dürüst olmayan haktan yana olmayandan hesap sorulsun. Ben bu tür haftaların devam ederek bu kültürün devam etmesini istiyorum' şeklinde konuştu.

Kul hakkı var

Kırıkkale Valisi Ali Kolat yaptığı konuşmada Ahilik haftasında mesajlarını yerini bulmasını istediğini Ahi'nin Arapça kardeş demek olduğunu belirterek Müslümanlıkta ise kardeşliğin güzel şeyleri paylaşan insanlar olarak bilindiğini Ahilik geleneğinin kaynağı bu olduğunu belirterek ' Ahi, Arapçada kardeş demektir. Kardeş birçok ortak güzellikleri bir arada paylaşan kişi demektir. 'Müslümanlar kardeştir.' diye de bir Hadis-i Şerif vardır. Ahi geleneğinin de kaynağı budur. Bizim inancımızın, örfümüzün, adetlerimizin, güzelliklerimizin sanayiye ve ticarete yansımasıdır. Yani işin manevi boyutu kadar maddi boyutu da önemlidir. Hakkını helal etmek var ya bun da bir kul hakkı vardır. Yaptığımız bir işi hatta ekmeği standardına uygun yapmıyorsanız, bun da bile kul hakkı vardır. Ekmeği her yiyenin siz de bir hakkı vardır. Bu anlamda bugün ülkemizde TSE olsun, Kalite Kontrol olsun, Meslek liselerimiz, Çıraklık Okullarımız gibi yerlerimiz hepsi çalışmalarıyla devam ediyor. Aslında yapılması gereken tüm düzenlemelerimiz yapılmış durumda. Bazen bizim önümüze ' İşyeri Açma Belgesi' geliyor. Biz imzalıyoruz. Biz bunlara şed kuşatmıyoruz. Önemli olan, bu işyeri açanlara şed kuşatırken yaptığımız özellikleri vermemiz gerekiyor. Bunu verebiliyor muyuz? Maalesef veremiyoruz. Ama hepimizin amacı, hepimizin niyeti bu olmalı. Bu olduğundan da eminim. Herkes güzellik, doğruluk, adalet ister. Ama önemli olan bunu istemek değil, bunu uygulamaktır. Bu anlamda hepimize görevler, sorumluluklar düşüyor. Valisine, Belediye Başkanına, Oda Başkanı, sınıflardaki özellikle öğretmenlere sorumluluklar düşüyor. Bu anlamda bu tür adetlerimizin somutlaşması lazım. Bütün gençlerimizin, çocuklarımızın beyinlerine nakşetmesi lazım. Bunlar olduğu takdirde, inanın bu milletin sırtı hiçbir zaman yere gelmez. Bizim gücümüz, başarımız buradan geliyor. İnşallah bu tür Ahilik Haftası kutlamalarındaki verilen mesajları herkesin anlamasını, ülkemize yararlı olmasını, gençlerimize ve çocuklarımıza yararlı olmasını ve ülkemizin geleceğine ciddi katkılar sağlamasını temenni ediyorum. bu haftanın kutlamasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. ' ifadelerini kullandı.

Ahiliğin tarihini anlattı

Programın panel kısmında Kırıkkale Üniversitesinden Profesör Doktor Muhittin Eliaçık Ahilik Kültürünü doğuşu gelişimi ve günümüze kadar gelişi hakkında bilgi verdi. Eliaçık ' Ahilikte sanatkarlar gündüzleri iş yerlerinde 4 aşamadan oluşan hiyerarşi içinde mesleğin inceliklerini öğrenirler, akşamları toplandıklarında ahlaki ve felsefi eğitim görürlermiş. Ahilik teşkilatında gençlerin yetişmesi meslek kazanmasının yanı sıra savaşta afet kötü durumlarda kurumun üyeleri ile halk arasında dayanışma sağlardı. Yani ahilik başlı başına toplumun düzenin sağlayan bir kuruluştu. Bu yüzden padişahlar ve diğer yöneticiler bu teşkilatı sürekli desteklerdi' ifadesini kullandı.

Ödülleri verildi

Kültür Merkezinde ki program Ustalar topluluğunun konseri ile devam etti. Konser programının ardından MKE Düğün Salonundaki Şed kuşatma törenine geçildi. Buradaki törende yılın ahileri yılın ahileri seçilen Ömer Akıncı, Yusuf Ok, Mustafa Söğüt ödülleri verildi. Ödül törenin ardından protokol üyelerine Ahilik kültüründe büyük yer alan Şed kuşatıldı.

Türkiye’deki iller dünyada ne ile tanınıyor? Türkiye’deki iller dünyada ne ile tanınıyor?