SOBA KULLANIMI ARTTI

Türkiye, en sıcak yazını yaşayabilir! Türkiye, en sıcak yazını yaşayabilir!

Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele ederken diğer biryandan ise gizli tehlikeyi ısınma aracı soba oluşturuyor. İnsanların sobayı bilinçsiz şekilde kullanması ya da aşırı rüzgarlı havalarda baca temizliği yapılmayan yerlerin havasının geri tepmesi sonucu oluşan durum acı bilançoyla karşı karşıya bırakabiliyor. Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü uzmanları, kış mevsimiyle birlikte soba kullanım oranının arttığını ve bu konuda herkesin duyarlı davranması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

UZMANLAR UYARDI

Uzmanlar vatandaşları soba kullanımı ve zehirlenmelere karşın şu şekilde uyardı, “Soba zehirlenmesi; odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması ile ortaya çıkan karbonmonoksit (CO) gazından kaynaklanır. Bu gaz solunduğunda, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllere bağlanarak oksijenin dokulara taşınmasını engeller. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için “sessiz katil” olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı gibi semptomlardır. “

 

KURALLARA UYULMASI GEREKİYOR

“Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.

 

BACALAR KONTROL EDİLMELİ

“İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.”

 

Haber: Ahmet ÜNAL