DOĞAL OLMAYAN

Kirli şekerler olarak adlandırılan mısır nişastasından elde edilen glukoz ve fruktoz şuruplarının insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olduğunu dile getiren Prof. Dr.  Boyunağa, “Son yüzyılda  teknolojide sağlanan gelişmelerin tamamı,  insan sağlığı ve refahı üzerinde olumsuz etkiler oluşturmuştur. Günümüz insanı, 50-100 yıl öncesine göre doğal olmayan, çok farklı gıdalarla karşı karşıyadır. Bu gıdaların başlıcaları; genetiği değiştirilmiş ürünler,  hormonlu bitkisel ve hayvansal gıdalar,  bunların yanında tüm dünyada çığ gibi büyüyen obesitenin başlıca nedenlerinden biri olan mısır nişastasından elde edilen glukoz ve fruktoz şuruplarının aşırı tüketimi  gelmektedir. ” dedi. Şekerli ürünlerdeki tüketimin aşırı artışı,  üreticilerin bu sektördeki kazanç iştahlarını kabartmış ve sektörün yeni arayışlara yöneldiğini belirten Prof. Dr.  Boyunağa : “Bu arayışların bir sonucu olarak da mısır nişastasından elde edilen fruktoz üretimi ortaya çıkmıştır. Ucuz olması, gıdalarda kıvam arttırıcı olarak kullanılması, gıdaların bozulmasını geciktirmesi ve raf ömürlerini uzatması, gıdaların renginin daha parlak olmasını sağlayarak albenisini arttırması için glukoz früktoza çevrilmektedir.”

 

AĞIR HASARA YOL AÇIYOR

Kırıkkale’de ABİDE uygulaması yapılacak Kırıkkale’de ABİDE uygulaması yapılacak

 Prof. Dr. Hakan Boyunağa, ticari olarak ekonomik görünen bu ürünlerin kullanımı, insan sağlığı üzerinde geri dönüşümü mümkün olamayan hasarlara yol açmakta ve bu hasarların oluşturduğu maddi kayıplar, gıdalardan elde edilen ticari kazançların kat be kat üzerinde karşımıza çıktığının altını çizereksözlerine şu şekilde devam etti: “Aynı zamanda mısır nişastasından elde edilen glukoz ve fruktoz şurubu,  öncelikle üretiminden kaynaklanan toksik maddelerle bulaşım ve üretim kaynağını teşkil eden genetiği değiştirilmiş mısır kullanılmasından dolayı uzak durulması gereken  bir ürün olduğunu belirten Prof. Dr.  Boyunağa; “ Ayrıca, tüketimi özellikle karbonhidrat metabolizmasında bir bozulmaya yol açmakta ve bu bozulma sonucu olarak bir çok hastalık tetiklenmekte ve daha çocukluk dönemlerinde ürik asit yüksekliği, obezite, diabet, hipertansiyon ve dikkat eksikliği  gibi problemlerle karşılaşılmaktadır” dedi.

 

“ALDIĞIMIZ ÜRÜNLERİN İÇERİĞİNİ İNCELEMELİYİZ”

Bir tüketici olarak, aldığımız ürünlerin içeriğini çok dikkatli bir şekilde incelemenin, sağlığımıza ne ölçüde değer verdiğimizin bir göstergesi olacağını dile getiren Prof. Dr. Hakan Boyunağa; “Mısır nişastasından elde edilen glukoz-fruktoz şurubu üreten ve tüm dünyaya  pazarlayan ülkeler, neredeyse tüm gıdalara eklenen bu molekülün kullanımını kendi sınırları dahilinde tamamen yasaklamakta ya da kısıtlama getirirken, ülkemizde de bu ürünlerin kullanımına sınırlandırma ya da yasaklama getirilmesi geleceğimiz  için hayati öneme sahiptir” dedi.