Belediye Başkanlık görevinde bir yılını geride bırakan Mehmet Saygılı, yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Belediye Meclis Toplantı Salonu`nda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Saygılı, bir yıllık görev süresi içerisinde yaptıkları ve gelecek yıllarda yapacakları çalışmalarını anlattı. Yaptıkları bütün çalışmaları vatandaşın sorunlarını çözmek daha yaşanır bir şehir oluşturmak için  yaptıklarını belirtti. Geçtiğimiz yıl yapılan Mahalli seçimlerde vatandaşlar tarafından kendilerine belediyenin emanet verildiğini belirten Saygılı, ‘Bizlerde halkımıza hizmet edilmek üzere, bir yıl boyunca bu emanetin gereğini yerine getirmeye çalıştık. Çalışmalarımıza ilk etapta kendi içimizle başladık. Biliyorsunuz daha aktif ve verimli çalışma yapabilmek için öncelikle, insanların motive olması gerekiyor. Bizim en önemli problemlerimizden bir tanesi personel maaşlarımızdı. Allah’a şükür, bugüne kadar böyle bir problemimiz artık yok. Çalışan personelimiz emeğinin karşılığını alıyor’ dedi.

Kırıkkale’de kaçakçılık operasyonu! On binlercesi yakalandı Kırıkkale’de kaçakçılık operasyonu! On binlercesi yakalandı

 

278 Milyon TL borcumuz var

 

Başkan Saygılı, Belediyeyi ilk olarak finansal açıdan ele aldıklarını Finansmanda sıkıntıları  olduğunu ifade ederek” Kırıkkale Belediyesini toplamda 324 milyon TL, bir borçla devraldık. Bugün itibariyle borcumuz 278 milyon TL. Ciddi miktarda azalma söz konusu. İnşallah yapacağımız hizmetlerin yanı sıra; bu borcumuzu da ödemek için büyük çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Borcun ödenmesi konusunda arkadaşlarımızla birlikte fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bunun yanı sıra hizmet etmek içinde çaba gösteriyoruz” ifadesini kullandı.

 

Bin 323 personelimiz var

 

Başkan Saygılı, bir yıllık değerlendirmesini slayt eşliğinde yaparken  belediyenin personel durumu hakkında bilgi verdi. Belediye taşeron firmaya ait, temizlik işlerinde görevli 190 personel, fen işlerinde görevli 156 personel, ilaçlamada görevli 8 personel, veteriner işleri müdürlüğünde görevli 9 personel parkomat işinde görevli 35 personel, güvenlik işinde görevli 25 personel çalışmakta olduğunu belirten Başkan Saygılı “ Aynı zamanda İş-Kur vasıtasıyla görevli personelimiz ise park bahçeler, mezarlık ve fen işlerinde olmak üzere toplamda 200 kişidir. Öte yandan 425 kadrolu Memur, 249 kadrolu işçi, 10 engelli kadrolu memur, 11 engelli kadrolu işçi, 5 hükümlü işçi ile toplamda bin 323 personelimiz ile vatandaşlarımıza hizmetimizi sürdürüyoruz. Gerek seçim sürecinde, gerekse göreve geldiğimiz süreç içerisinde partili partisiz ayırt etmeden, bölge ayrımı yapmadan, hep beraber, kardeşçe, Kırıkkalelilik ruhunu yaşatarak, huzuru paylaşabilmek hedefimiz oldu. Hep birlikte her zaman söylediğimiz gibi “Doğduğumuz, doyduğumuz Kırıkkale’mizde biriz beraberiz.” İfadesini kullandı.

 

 

 Sosyal Belediyecilik

Başkan Saygılı  uygulamaya koydukları ve Kırıkkale tarihinde bir olan Halk Günü etkinliğinin Nisan ayı sonuna kadar 49 halk günü etkinliği gerçekleştirildiklerini söyledi. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler gününün 100’ncü yıl dönümü nedeniyle ‘Fener Alayı’ yürüyüşünü gerçekleştirdiklerini bunu da geleneksel hale getirmek istediklerini belirten Başkan Saygılı “ İnşallah bu yürüyüşümüzü geleneksel hale getireceğiz. Cumhuriyet meydanında yaptığımız düzenlemeler ile Ramazan ayına yakışır, Ramazan Sokağı ve Ramazan meydanı çalışması yaptık. Ramazan ayının son günlerinde vatandaşımız ile birlik ve beraberliğin sağlanması adına, yaklaşık 4 bin vatandaşımızın katılımıyla Nur Camii bahçesinde iftar programı gerçekleştirdik. Geleneksel hale getirdiğimiz bu programımızı inşallah bu yılda gerçekleştireceğiz.İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza şehrimiz hayırseverlerinden toplamış olduğumuz yardımları Sosyal Konseyimiz vasıtasıyla dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Halen yardım çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca yaşlı ve engelli ihtiyaç sahibi ailelerimize yönelik evlere yemek dağıtımı da gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz 1 milyon 133 bin 215 adet ekmek üretimi gerçekleştirilerek, 430 bin TL değerinde muhtaç aileler ekmek yardımı yapıldı. Kırıkkale’mizde el emeği göz nuru ürünlerini bir türlü sergileme imkânı bulamayan bayanlarımıza yönelik ‘Üreten Kadınlar Pazarı’ adı altında şimdiki kapalı Cumartesi pazarımızda iki haftada bir olmak üzere Salı pazarını kuruyoruz. Bu faaliyetimiz ile birlikte üreten bayanlarımız emek harcadığı ürünlerini hem sergiliyor, hem de ev ekonomilerine katkı da bulunuyorlar” dedi.

 

Kriz yönetimi oluşturduk

 

Göreve geldiği ilk günden itibaren mesai saatlerine yönelik bir çalışma yaptıklarını ilimizde meydana gelen doğal olaylarda zararı en aza indirebilmek için Kriz yönetimi oluşturdukların belirten Başkan Saygılı “Haziran ayında son yılların en şiddetli yağışları gerçekleşti. Sel suları bir çok semtimizde hayatı olumsuz etkiledi. Bu konuda İtfaiye Müdürlüğünde kriz masasını kurduk. Tüm ekiplerimiz program dâhilinde en ücra köşelere kadar ulaşmaya çalıştılar. Vatandaşımızın zararını en aza indirmek için koordineli bir çalışma gerçekleştirdik. Hatta bu kriz yönetimi üç vatandaşımızın sel sularlı altında kalarak can vermesini engelledi.  İlimizde kış münasebetiyle oluşan kar temizleme çalışmaları hızlı bir şekilde yapıldı. Bu kapsamda yaklaşık 100 ton ham tuz, 20 ton kar eritici solüsyon kullanılmış ve yollarımız kullanıma açılmıştır. Ulaşım Hizmetleri bünyesinde toplam 28 adet araç kiralaması gerçekleştirdik. Şehrimizde otogar tarafına geçişi, taşıt trafiğinin yoğunluğunu rahatlamak için kavşak öncesi U dönüşü orta refüj düzenlemesi yapılarak trafiğin rahatlatılması amaçlandı ” ifadesini kullandı

 

 Su arıtma deneme aşamasında

 

İl Mücavir alan sınırının değiştiğini belirten Başkan Saygılı Belediye Meclisi kararıyla, kuzeyde Ulaş ve Karacalı, güneyde de Ahılı ve Hasandede’nin belirli kısımlarını kapsayacak şekilde, toplamda 9 bin 810 Hektarlık bir alan yeni Mücavir Alanımız olarak belirlendiğini belirtti.  1993 yılından bu yana sorun olan DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) kesintileri nedeniyle vatandaş arazilerinde bulunan Belediye hisselerinin üzerindeki hacizleri kaldırarak tapu vermeye başladığını belirten Başkan Saygılı Belediyemiz tarafından yapımı tamamlanan atık su arıtma tesisimiz deneme aşamasında olduğunu belirterek “ Bu kapsamda 6 aylık deneme süreci sonunda, bu tesisi yapan firma tarafından 2 yıl boyunca işletilecek. Daha sonra Belediyemiz tesisi devralarak kendi bünyesinde işletecek” Dedi.

 

8 bin noktadan çöp toplanıyor

 

Yaya geçişlerinin daha düzenli, tertipli olması maksadıyla, kazanç düşünülmeden esnaflara sınırlar belirlediklerini bu sınırlar ile yaya vatandaşlarımızın seyri daha da rahatlatılmış olduğunu belirten Başkan Saygılı  Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde çalıştırdığı bayan personelleri ile birlikte, ilimiz içerisindeki parklara, orta refüjlere, dönel kavşaklara ve caddelere dikilmesi için çiçek üretimini gerçekleştirdiklerini belirterek “ Seramızda 150 bin adet sarı kadife, kırmızı kadife, beyaz petunya, kırmızı petunya, pembe petunya, mavi petunya, somon petunya gibi rengarenk mevsimlik çiçek yetiştirme işlemi devam ediyor.Yol süpürme makineleri ile günlük ortalama 140 km yol program dâhilinde süpürülüyor.Bünyemizde bulunan 18 adet sıkıştırmalı çöp kamyonu ile yaklaşık 8 bin noktadan çöp toplanıyor. Şehrimizin çeşitli semtlerinde kurulan semt pazarları, oluşturmuş olduğumuz Pazar ekibi tarafından, pazarın kalkması ile birlikte temizliği yapılarak arazözle yıkanıp, süpürge aracı ile süpürülmektedir. Temizlik İşleri Müdürlümüze, belediyemizin 280 15 50 şikâyet hattına ve yazı işleri dilekçe yoluyla gelen, bütün sözlü ve yazılı şikâyetler anında değerlendirilmektedir ” dedi.

 

Nur geçit oldu

 

Çevreye zarar veren metruk 39 adet bina tespit edildiğini bunun 29 âdetinin yıkımı gerçekleştirildiğini belirten Başkan Saygılı  Mahallelerde asfalt, kaldırım ve kilit parke çalışmalarını hızlandırdıklarını 2015 yılında daha da çok bu işlere eğileceklerini belirtti.  Nur Cami  bölgesinde yaptıkları geçide bundan sonra Nur geçit ismi verdiklerini belirten Başkan Saygılı “Nur geçidimizde yeni bir düzenleme yaparak, şeridi tek olarak yeniden dizayn ettik. Yaya geçişlerini tel çekimi ile daha güvenli hale getirdik. Bu yolumuza andezit, el kesme küp taş ile Arnavut kaldırımı döşemesi yapılarak, 1000 metrekare yaya yolları, özürlü yolları yeniden düzenlendi ” dedi.

 

2015 hareketli bir yıl olacak

 

Başkan Saygılı 2015 yılının Fen İşleri müdürlüğü çalışmaları bakımından çok hareketli bir yıl olacağını belirttikten sonra  “2015 yılı içerisinde yol problemi olan, mahalle ve sokaklarımızda çalışma yapacağız. Bu kapsamda Çalılıöz Mahallesine 18 kilometre sathi kaplama yapılırken, 60 bin metrekare de kilit parke çalışması gerçekleştireceğiz. Bağlarbaşı Mahallesine 21 kilometre sathi kaplama yapılacak. Gündoğdu Mahallesine, 37 kilometre sathi kaplama çalışması yapılacak buna ek olarak 44 000 metrekare de kilit parke çalışması gerçekleştireceğiz. Karşıyaka Mahallesine 35 kilometre sathi kaplama çalışması gerçekleşecek, bunun yanında 54 000 metrekare de kilit parke çalışmasını gerçekleştireceğiz.Osmangazi Mahallesine 36 kilometre sathi kaplama çalışması yapılacak. Sanayi Mahallesine 51 kilometre sathi kaplama çalışması yapılırken, 70 bin metrekare de kilit parke çalışmasını gerçekleştireceğiz. Ayrıca Selimözer Mahallesine 9 kilometre sathi kaplama çalışması yapacağız. Yenimahelle’ye 52 kilometre asfalt çalışmasının yanı sıra 74 bin metrekare kilit parke çalışması gerçekleştireceğiz.Yuva Mahallesine 48 kilometre sathi kaplama çalışmasının yanı sıra 95 000 metrekare de kilit parke çalışması gerçekleşecek. Kurtuluş Mahallesine ise 25 bin metrekare kilit parke, Yaylacık Mahallesine ise 80 bin metrekare kilit parke çalışmasını gerçekleştireceğiz.  Toplamda 220 bin metrekare kilit parke çalışması, 350 kilometre de sathi kaplama yani asfalt çalışmasını gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca yama çalışmasında ise 20 bin ton asfaltı bozuk yollarımızın tamiratında kullanacağız ” ifadesini kullandı.

 

 

2015 yılı projeleri

 

Araç sayısının artması yolların yeteri kadar geniş olmaması şehirde çok az sayıda otopark bulunması yeni otopark arayışına sevk ettiğini Valilik binasının, Milli Eğitim Müdürlüğünün taşınması ile cumhuriyet Meydanı altına bir kapalı Otopark projelerini bulunduğunu belirten Başkan Saygılı “ Bu bölgede bir yeraltı otoparkı yapma düşüncesi hâsıl olmuş ve bu manada zemin etüdü yapılarak çalışmalara başlanmıştır. Oldukça maliyetli olan bu proje için Belediye olarak uğraşlarımıza devam etmekteyiz. Belediyemiz tarafından hazırlanan projenin Kültür Bakanlığı tarafından kabul edilmesiyle tadilatına başlanan Rahmi Pehlivanlı sanat sokağı yapım çalışmaları başlatılmıştır. Yaz aylarında hizmete açılması planlanmaktadır. Hüseyin Kâhya parkında 100 m2 alanı olan konak mimarisinde bir yapı emeklilerimize hizmet amaçlı tasarlanmış, ihale aşamasında olup yaz aylarında hizmete açılması planlanmaktadır. Bina tasarımında Kırıkkale’ nin tarihi mimarisini yansıtan Pehlivanlı Konağı prototipinin oluşturulması amaçlanmıştır. Şehrimiz ardiyeciler sitesi yanında bulunan dolmuş bekleme noktasını mahallelere kaydırarak, Şehir içi trafiği rahatlatılması planlanıyor.   Şehir içi ulaşımın düzenlenmesi amacıyla öngörülen ana ulaşım planı referans alınarak yapılan ulaşım planlama çalışmaları ile ortaya çıkan minibüs depolama alanlarının mahallelere dağıtılması projesiyle şehrimizde 12 noktada depolama alanları oluşturulmuştur. Yapım ihalesi tamamlanmış olup, yaz aylarında uygulamaya geçmesi planlanmaktadır. Bu sayede şehir içi ulaşımda önemli düzenlemeler yapılacaktır ” ifadesini kullandı.

 

Ardiyeciler sitesi kalkacak

 

Şehir merkezi içerisinden geçen Çoruh Özü deresi ıslah edilerek etrafında bisiklet yolları, yürüyüş yolları, yeşil alanlar ve ardiyeciler sitesinin kalkması ile Kaletepe’yi içerisine alan park projesi hakkında geniş bilgi veren Başkan Saygılı “DSİ, derenin etrafının korkuluklarla kapatılarak güvenlik önlemlerinin alınması ile ilgili ihaleyi yapmıştır. Belediyemiz tarafından Çevre Bakanlığına bisiklet yolu projesi teslim edilmiş olup, teknik incelemeyi geçmiş, ödenek tahsisi için üst makama iletilmiştir. Şehir merkezimizde yer alan ardiyeciler sitesi hem şehircilik hem de ulaşım açısından oldukça olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.  Şehrimizde uygun bir arazide içerisinde ardiyeciler sitesi, keresteciler, kavakçılar, kamyoncular, hafriyatçılar ve kargocuların olduğu bir site yapılması planlanmaktadır. Burası için alternatif bölgeler düşünülmektedir” ifadesini kullandı

 

Şehir rahat nefes alacak

Yeni geçitler geliyor

 

 Şehir merkezinde bulunan Makine Kimya Kurumuna ait lojman ve arazilerin modern şehircilik anlayışı içerisinde yakışır bir şekilde düzenlenmesi ile alakalı Makine Kimya Kurumu ile görüşmelere başlandığını ortak bir proje yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını da belirten Başkan Saygılı “. Yapılan anlaşma çerçevesinde Makine Kimya Kurumunun Millet Caddesi üzerinde bulunan lojmanlarının olduğu yerde 564 adet konut ve sosyal tesisin bulunduğu alanda kurum ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte Sosyal Tesis yapımı karşılığında MKE arazilerinin Kırıkkale Belediyesine devredilmesi ile ilgili olarak Başbakanlık izni çıkmıştır. Şehrimizde uzun yıllar kanayan bir yara haline gelen Bahçelievler mahallesine geçişlerde yaşanan olumsuzlukların önüne, yaptığımız projeler ile geçmeyi hedefliyoruz. Ölümlü, yaralanmalı ve maddi hasarlı birçok kazaya sebep olan bu geçişimize uygun olarak yaya üst geçidi projesi hazırladık. Vatandaşlarımızın güvenliğini arttırmak, halk sağlığını öne alan bu projemiz onaydan geçmiş olup en kısa zamanda DDY işbirliği ile yapılacaktır.Ankara, Kırıkkale ve Kayseri karayollarını birbirine bağlayan kavşakta daha önceki dönemde başlatılan projenin takibini yaptık. 4 Eylül 2014 tarihinde ihalesi yapıldı. Müteahhit firmaya yer teslimi yapıldıktan sonra yaklaşık 2 yıl içerisinde yapımının tamamlanması beklenmektedir.”

 

 

İki yaka birleşecek

 

Başkan Saygılı seçim döneminde söz verdiği projelerden biri olan İki yaka projesi hakkında  “Şehrimizi ortadan ikiye bölen demir yolunun hemzemin geçitlerinin düzenlenmesi ile ilgili olarak Devlet Demir Yolları ile görüşülerek ortak projeler yapılmıştır.  Kayaş-Kırıkkale arası konvansiyonel demir yolu projesine müdahil olunarak şehrimiz içerisinden geçen demiryolunun şehrin güneyine alınarak şehir dışına çıkartılmasıyla ilgili olarak girişimlerimiz devam etmektedir. Bu süre zarfında hemzemin geçitler için 3 adet katlı kavşak projesi tasarımı ve uygulama projeleri tamamlanmış olup DDY tarafından onaylanmıştır. 2015 yılı içinde yapım ihalesinin tamamlanması planlanmaktadır” dedi.

 

Marka şehir için işin başındayız

 

Sunumdan sonra basın mensuplarının soruların cevaplandıran Başkan Saygılı Kırıkkale’nin marka şehir olması için seçim döneminde söz verdiklerini ancak daha yolun başında olduklarını belirterek “ Biz halkımıza hizmet etmek için söz verdik. Ancak daha yolun başındayız. Birde her yıl farklı ihtiyaçlar doğuyor. Şehir olarak bir gelişim içinde olduğumuz doğru. Şehir için gerekli olan projelerimizi bir bir hayata geçirme çabasındayız. Bu projelerin hayata geçmesi ile birlikte şehir daha yaşanır bir hal alacak” ifadesini kullandı. Başkan Saygılı ayrıca 2015 yılı içinde veya sonrasında yapmayı planladıkları projeler olduğunu ancak bunların kesin sonucu alınmadığı için sunumda yer almadığını söyledi. Başkan Saygılı son olarak şehir içindeki başıboş köpekler konusunda gerekli çalışmayı yaptıklarını ancak kanunlar çerçevesinde bu hayvanların aşıları yapıldıktan sonra ve kısırlaştırma işlemi yapıldıktan sonra bulunduğu yere birakıldığını bu sorunun tüm Türkiye’de ki belediyelerin sorunu olduğunu söyledi.