EĞİTİM

Öztürk, "Protokol kuralları bir geleneğin, medeniyetin tezahürüdür"

Abone Ol

Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere yönelik kamusal ve sosyal alanlarda davranış ve protokol kuralları ile ilgili seminer düzenlendi.Kırıkkale Valiliği Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde konuşan Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Mehmet Baki Öztürk, "Görgü ve nezaket kuralları ile protokol kuralları sayesinde yaptığımız kamu hizmeti daha estetik, daha güzel ve daha ilkeli hale gelir. Bu uygulama ise her yaş grubundaki bireyleri rahatlatır. Bu kuralları uygulamadığımız zaman her an olumsuzlukların yaşanması muhtemeldir." dedi.

Protokol kuralları ile ilgili yazılı metinlerin, Fatih Sultan Mehmet'in fermanıyla günümüze kadar geldiğini aktaran Öztürk, şunları söyledi:"Toplumda özel ya da sosyal alanlarımızın yanı sıra kamusal alanlarda da önemli görevlerimiz bulunmaktadır. Bireyler özel ve sosyal alanlarda grup ve kişilerle serbest davranışlar sergileyebilirler. Yaşadığımız sosyal alan ve özel alanda görgü ve nezaket kuralları, kamusal alan ise bunlarla birlikte protokol kuralları geçerlidir. Nezaket ve görgü kuralları ile protokol kurallarında bir bireyin kıyafetiyle zarafet ve ciddiyeti, davranışıyla nezaketi, konuşmasıyla bilgisi, yaptığı işiyle becerisi gibi özellikleri değerlendirdiğimizde protokol kurallarının önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Protokol, uygun giyinme, uygun konuşma ve uygun davranmaktır. Protokol kurallarının resmi olarak uygulandığı yerler ise yöneticilerin makam odaları, toplantılar, törenler, davetler, ziyafetler ve resmi otomobillerdir. Bireyler özel ve sosyal alanda grup ve kişilerle serbest davranışlar sergileyebilirler. Ancak, kamusal alanda protokol kuralları geçerlidir."

Protokol kuralları sayesinde kamu hizmetinin daha ilkeli ve estetik hale gediğine dikkat çeken Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:"Görgü ve nezaket kuralları ile protokol kuralları sayesinde yaptığımız kamu hizmeti daha estetik daha güzel, hoş, ilkeli hale gelerek her yaş grubundaki bireyleri de rahatlatmaktadır. Bu kurallara uyulmadığı zaman her an olumsuzlukların yaşanması muhtemeldir. Kamu hizmetlerinde bireylerle daha olumlu iletişim kurulması için protokol kurallarına uyulması gerekir. Kamuda temsil etme durumunda olan kişi, zamana, kıyafete, oturduğu mekâna ve konuşmalarına dikkat eder. Öte yandan bireylerin yaşamına yerleşen nezahet, nezafet, kalite gibi kazanımlar gül gibidir ve yeri ise insanın yakasıdır. Gül, zengin gösterir ve güzel kokar. Bu da kazanılmış değerlere daha da anlam katmaktadır."

Yöneticilerin özelliklerine de değinen Öztürk, "Yöneticiler, kıyafeti düzgün, üstlerine karşı saygılı ve vakur, astlarına karşı şefkatli ve cömert olan kişidir. Yönetici, motive edici olmalıdır. Bu durum yöneticinin işini kolaylaştırır. Yönetici, katı hiyerarşik anlayış yerine, akademik iklim oluşturabilen, çalışanlarını ise bir takım arkadaşı olarak görebilmelidir. Kamusal ve sosyal kabullerini bilmemek yöneticinin temsil ettiği makamın ve kişinin itibarını düşürür. Yöneticiler, kendi isimleri adına bir yere gittiklerinde bireysel olarak kendilerini, makam ya da unvanlarını kullandıklarında ise kurumlarını temsil ederler."

Millî Eğitim Müdürü Rıza Aydın, protokol kurallarıyla ilgili candan ve içten anlatımından dolayı Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi Öztürk'e teşekkür etti.Aydın, seminer dolayısıyla eğitim çalışanlarının önemli kazanımlar elde ettiklerini sözlerine ekledi.Seminer, katılımcıların merak ettikleri soruların cevaplandırılmasının ardından son buldu.

Haber: Cengiz Selci