Bozlak; kültürümüzün iç sesi, iç sesimizin haykırmasıdır…
Hacı Taşan, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş ve Nuh Akgün gibi üstatlar gerek enstrümanları, gerek besteleri ve gerekse bağırlarından gelen sesleri ile Bozlak Kültürümüzün gelişmesine vesile olmuş, yeni nesillere aktarılmalarını sağlamıştır.
Ünlü bozlak üstadı Neşet Ertaş´ın babası Muharrem Ertaş, oğlu Neşet ile sohbet ederken, beste yapmayıp mevcut besteleri seslendirmesi ile ilgili “Ozanlar birbirinin devamıdır” demiş, büyük ustada bu sözü her platformda dile getirmiştir. Türküler ozandan ozana, dilden dile yayılmış hem bozlak hem de bozlak üstatlarının tanınırlığı artmıştır. Şimdi diyebilirsiniz ki Neşet Ertaş´ın tanınırlığa ihtiyacı mı var? Günümüzde yok, ömrünün büyük çoğunluğunda da yoktu. Ancak, o hani cebinde 5 parasız İstanbul´a gittiği zaman var ya, işte o zaman en çok tanınmaya ihtiyacı vardı. Öyle ki üstat kendi ifadesi ile karın tokluğuna çalacak mekan bile aramıştı.
Üstat Neşet Ertaş´ın youtube portalında bulunan bir videosunda telif hakları ile ilgili çok önemli ifadeleri var. Videoda üstat Abdal Kültüründen gelen bozlak sanatçılarına kendi türkülerini söylemedikleri içir sitem ederek, “Televizyonlarda telif hakkı yok. Kasetlerde okursanız ben bütün aşiretlere serbest dedim. Telif hakkı almayın dedim. Televizyonlara gittiğiniz zaman niye babamın (Muharrem Ertaş) niye Hacı Emimin (Hacı Taşan) niye benim türkülerimi söylemiyorsunuz. Benim Türkülerimi söylemezseniz benim türkülerim kapandı, kaldı meselesi yok! Gelecek nesillerin bir sermayesi bir servetidir, benim türkülerim. Saysan sayabilir misin benim türkülerimi? (Yok) E niye söylemiyorsunuz, onlar (bozlakçı olmayan türkücüler) hak edemediği, söyleyemediği için söyleyemiyorlar. Siz bunu hak edersiniz, söylersiniz niye söylemiyorsunuz? Valla siz bilirsiniz! Bana göre hava hooş… Ben unumu elediim, eleğimi astım şuraya. Kendiniz bilirsiniz!” ifadelerini kullanıyor. (Videonun tamamı yazının sonunda, 1 numaralı ekte)
Üstadın türküleri ve telif hakkında ki düşünceleri gayet açık ve net! Üstat türkülerini aşiret mensuplarının her yerde söylemesini istiyor ve bunun için telif istemediği gibi birde söylemedikleri için kızıyor. Veee en can alıcı nokta, türkülerini gelecek nesiller için bir sermaye ve bir servet olarak görüyor.
Geçtiğimiz günlerde karşıma Tufan Altaş´ın bir videosu düştü. Ünlü Bozlak ustası Tufan Altaş, Neşet Ertaş´ın çocuklarına sitem ederek “Bana Neşet Ustamın türkülerini yasak ettiler, zoruma gidiyor” ifadelerini kullanıyor ve Neşet Ertaş´ın çocuklarına çok sert sözcükler söylüyor. (Videonun tamamı yazının sonunda, 2 numaralı ekte)
Konu ilgimi çekiyor ve başlıyorum araştırmaya. Bir de ne göreyim, bizim çocuğumuz, bizim sanatçımız Ali Şahin bu konuda çok ciddi bir mağduriyet yaşamış. TRT ekranlarında yayınlanan vapurda çay simit programına katılıyor. Programda Mustafa Keser gibi bir sanatçı ile birlikte türkü bile söylüyor. Programda Ali Şahin, Neşet Ertaş´a ait “Ah Yalan Dünya” ile “Neredesin Sen” türkülerini seslendiriyor. Sonra Kalan Müzik (Neşet Ertaş´ın telif haklarını elinde bulunduran şirket) TRT´yi arıyor ve televizyon yayını için 5.000 lira, youtube için de 1.000 lira telif bedeli istiyor. Kos koca TRT parayı vermiyor ve TV yayınında o bölümleri kırpıyor. İnternet yayını için ise 1.000 lira veriyor ve kırpılan bölümleri internet üzerinden yayınlıyor.
Sonra bir baktım yine bizim kardeşimiz, yine hemşerimiz Bektaş Dolu, Neşet Ertaş´ın vefatının 8. Yıl dönümünde Beyaz TV´de “Uyan Türkiye´m” programına katılıyor. Programda sunucu keyfe gelmiş Neşet Ertaş´tan “Gönül Dağı” türküsünü söylemesini istiyor, Bektaş´tan. Bektaş, söyleyeyim abi de diyor, “Yasak olduğunu biliyor musun?” (videonun tamamı yazının sonunda, 3 numaralı ekte)
Evet, sorun şu Neşet Ertaş´ın varisleri, Kalan Müzik isimli şirketle anlaşıyor ve Neşet Ertaş türkülerinin tamamının telif haklarını kullanma yetkisi veriyor. Şirket ise kim Neşet Ertaş´ın türküsünü söylese, seslendirse hemen telif talep ediyor. Yani Neşet Ertaş´ın, Muharrem Ertaş´ın aziz hatıralarına böyle saygısızlık yapıyorlar. Evet, telif yasal bir haktır. Peki, Neşet Ertaş´ın türkülerinin manevi varisleri ne olacak? Türkülerini dilden dile, nesilden nesile aktaranlar ne olacak? Neşet Ertaş´ı kendisine usta, üstat, baba olarak görenler ne olacak? Neşet Ertaş bu türküleri yasal mirasçılarına mı? Yoksa hakkını vererek söyleyenlere mi bırakmış?
Gelin yine kendi ifadesi ile değerlendirelim konuyu… Yanlış hatırlamıyorsam Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı iken büyük ozan Neşet Ertaş´a devlet sanatçılığı teklifinde bulunur. İnanılmaz getirileri olacak bu teklifi üstat düşünmeden reddediyor ve “Devlet Sanatçılığı ayrıcalık olur, ben halkın ozanıyım” diyor!
Düşünün düğün kasetinizin bir kısmını sosyal medyada paylaşıyorsunuz. Düğün sanatçısı, Neşet Ertaş´ın “Bahçe Duvarından Aştım” adlı eserini söylüyor. Sizde oynuyorsunuz. Ancak 24 saat geçmeden Kalan Müzik telif atıyor ya para vereceksin ya da videoyu kaldıracaksınız diyor! Nasıl hissedersiniz kendinizi?
Neşet Ertaş fani dünyadan göç edip gitti. Ama türküleri ile, yaşamı ile, felsefesi ile, anıları, hatıraları ile yaşamaya devam ediyor. Şimdi öp öz evlatları türkülerini, felsefesini, hatıralarını önce ozanlardan, sonra halkın elinden alarak onu manevi dünyada resmen öldürüyorlar. Neşet Babanın öz çocukları, Neşet Babayı manevi evlatlarından kopartıyorlar. Neşet Babanın kabirde kemiklerini sızlatıyorlar.
Umarım çözüm bulunur.
Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığı tüm telifleri alır ve Halkın Ozanını, Halka kavuşturur.
Umarım Sayın Cumhurbaşkanımız duyarda bu işe bir son verir…
NOT1: Yeni Kültür Müdürü Ramazan Gencan Kırıkkale´yi çok tanımadığı için ve Kırıkkale´de oturmadığı için bilmeyebilir; Neşet Ertaş Türkülerini en çok Kırıkkaleli ve Kırşehirli sanatçılar söylerler. Ayrıca Neşet Ertaş türküleri en çok bu iki şehrin düğünlerinde söylenir. Hani referansları aracılığı ile duyuracağı kişiler vardır, sanatçılarımızı ve kültürümüzü korumak isteyebilir diye hatırlatayım dedim.
NOT2: Yazı biraz uzun oldu ama inanın yazmak istediklerimin 10´da birini bile yazamadım!”
EK - 1
EK -2
EK - 3