AK PARTİ İLE SİYASET DEĞİŞTİ
Kırıkkale’nin siyasi yapısı gereği halkta karşılığı olmayan, tabanda ekibi olmayan siyasetçiler hiçbir seçimde varlık gösteremiyorlardı. 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün yurdu etkisi altına alan siyasi rüzgârı bu siyasi gerçekliğin değişmesine sebep oldu. AK Parti dönemlerinde vatandaşlar, adayların kimlikleriyle ve şahıslarıyla ilgilenmeyi bırakıp, Erdoğan’ın şahsına oy verdiler. Adalet ve Kalkınma Partili seçilmiş siyasetçiler, vatandaşın oyunu almaktan çok AK Parti'den aday olmanın zorluğunu bildikleri için vatandaşa yönelik siyaset yapmamış, Genel Merkeze yaranacak siyaset yapmayı tercih ettiler. Bu durum özellikle Kırıkkale Belediyesi'nin halkla kopmasına sebep olurken, Kırıkkale tarihinde ilk defa kibirli ve halktan kopuk siyasetçiler varlık gösterdiler.
AHMET ÖNAL DÜZENİ BOZDU
AK Parti'nin 2002’den bu yana devam eden Kırıkkale iktidarı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimler ile son buldu. AKParti’nin yurt genelinde düşüşü Kırıkkale’ye yansırken, yıldızı her geçen gün daha da parlayan Ahmet Önal milletvekiliyken Kırıkkale Belediye Başkanı seçildi. 2018’den 2024’e kadar Kırıkkale milletvekilliği yapan ve bu süreçte halkla iç içe olmayı tercih eden Ahmet Önal, tam 47 yıl sonra Kırıkkale Belediyesi'nin Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçmesini sağladı. İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ ve Merkez İlçe Başkanı Yücel Kızık ile uyumlu çalışmalar yürüten Ahmet Önal önce 2018 seçimlerinde sonra 2023 seçimlerinde milletvekili seçilirken, 2024 yılında belediye başkanı seçildi. Milletvekili olmasına karşın halkın yoğun isteğine karşı koymayan CHP, Ahmet Önal’ı aday gösterirken, seçim sonuçları Kırıkkale’nin siyasi gerçekliğine yeniden dönüş yaptığını ve halkta karşılığı olan siyasetçilerin varlık gösterebildiğinin kanıtı oldu.
VATANDAŞIN BELEDİYESİ OLDU
Halktan aldığı güçle belediye başkanı seçilen Ahmet Önal’ın vatandaşla sıcak ilişkisi hayırlı olsun ziyaretlerinde de gözlemlendi. Belediyede makam kapısı olmadığını ve kapılarının herkese açık olduğunu açıklayan Ahmet Önal’a binlerce vatandaş hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Geçmiş dönemlerde hayırlı olsun ziyaretleri yalnızca protokol seviyesinde yapılırken, Önal ile ziyaretler vatandaşlara kadar indirgendi. Önal’ın belediye başkanı seçilmesi ile birlikte vatandaşlar belediyeyi kendilerine ait bir yer olarak görmeye başlarken, Ahmet Önal’da seçim öncesinde nasıl sokakta ve sahada ise seçimden sonra da aynı şekilde devam etti. Önal, intikam üzere siyaset yapmayı da tercih etmezken, diğer belediye başkanlarının aksine işçi çıkartma eğiliminde olmadı.
ESKİ GELENEK YENİ FİGÜR
Kırıkkale’de 2000’li yılların başlarına kadar ekipçilik ve vatandaş odaklı siyaset gözlemlenirken, 2000’li yıllar ile birlikte vatandaş odağı siyasetçilerin ilgi alanından uzaklaştı. Ahmet Önal ile birlikte siyaset yeniden vatandaş odaklı hale gelirken, Ahmet Önal’ın siyasi çizgisi yenilik gibi görülse de esasen eski geleneklerin yeniden canlandığını gösteriyor. Ağabey Pehlivanlı, Alparslan Pehlivanlı, Sahir Koçak, Cemalettin Akdoğan, Hayati Karayol, Kemal Albayrak, Murat Yılmazer ve Mustafa Pekdoğan gibi isimler siyasetlerini vatandaşlarla birlikte mahalle mahalle komiteler oluşturarak yaparken, AK Partili siyasetçiler genel merkez odaklı ve zengin localarıyla siyaset yapmayı tercih ettiler. Ahmet Önal, Kırıkkale’nin geleneksel siyaset normuna uygun siyaset yaparak siyasette efsane olmanın yolunun vatandaştan geçtiğini bir kez daha gösterdi. Ahmet Önal’ın geleneksel ama yeni siyaset anlayışı 47 yıl sonra CHP’ye belediye seçimini kazandırırken, yapacağı hizmetlerle yeni bir Sahir Koçak efsanesi yaratabilir.
Haber: Çağlar Atmaca