GÜNCEL HABERLER

Devletin Kasası Böyle Boşaltılıyor

Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, mecburi kemer sıkma politikasına kadar sebep olurken, devlet kadrolarındaki israflar dikkat çekiyor.

Abone Ol

KANUN MADDESİ RANT KAPISI OLDU
Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, devleti tasarruf tedbirlerine zorlarken, kamudaki israfın önüne geçilemiyor. Tasarruf tedbirleri kapsamında kamuda yeni bina yapımı, araç alımı durdurulurken, ekonomiye olumlu yansıması görülmedi. TÜİK verilerine karşın sokakta yaşanan enflasyon sürekli artarken, tasarruf yapması beklenen devlette israfın azalmaması dikkat çekiyor. Özellikle kurumların alım – satım bürolarında görevli personeller kanunlardan buldukları boşluklardan faydalanarak ihalesiz, pazarlık usulü para harcaması yaparak devleti zarara uğratıyorlar. Kamu İhale Kanunun 21. Maddesinin F bendinde bulunan 21-F olarak adlandırılan maddeyi rant kapısı olarak değerlendiren memurlar, devletin ciddi oranlarda zarar görmesine sebep oluyorlar.

BÖL PARÇALA CEBE İNDİR!
21-f olarak tanımlanan Kamu İhale Kanunu 21. Maddesi belirli miktara kadar alım – satım işlerinin ihale şartı aranmaksızın pazarlık usulü yapılabileceğine izin verirken, şart olarak aranan miktarın üzerindeki alım – satım işlerinin de 2 – 3 parçaya bölünerek 21-f’de izin verilen üst limite uydurulduğu ve ihale yapılmaksızın istenilen firmalara istenilen fiyatlarda iş verildiği gözlemleniyor. Örneğin 100 kalem mal alımı yapılacakken, 100 kalemi tek seferde açık ihaleye çıkartmak zorunda olan memurlar 2 ayrı alım işi açarak 50’şer kalem mal alımı gibi gösterip 21-f standartları içerisine sokup pazarlık usulü mal alımı yapıyorlar. Ellerinde ki tek kalem işi bölüp, parçalayıp küçük işler haline getirerek yapılan işlemlerin tamamının incelenmesi ve piyasa fiyatlarıyla karşılaştırılması gerekiyor.

PİYASA FİYATLARININ ÇOK ÜSTÜNDE ALIM YAPILIYOR
Açık ihale usulü yapılan devlet harcamalarının tamamında, piyasa fiyatlarından çok düşüğe iş yaptırılırken, devlet ciddi oranda kar elde ediyor. 21-f kapsamına sokulan işlerde ise çok büyük oranda zararla karşılaşıyor. 21-F üzerinden yapılan alım – satım – yapım işlerinin piyasa fiyatlarının en az 2 -3 katına iş yaptırıldığı ve bu işleri her kurumda aynı şirketlerin yaptığı ifade ediliyor. Alım – satım bürolarında çalışan memurların, şirket sahipleriyle ikili diyalog kurdukları ve bu diyalogların al gülüm ver gülüm safhasında olduğu iddia edilirken, bazı şirketlerin birbiriyle alakasız onlarca iş aldığı ifade ediliyor. Bir kırtasiye firmasının temizlik ürünü satabildiği, bir inşaat firmasının gıda satımı yapabildiği büyük boşluğa sebep veren Kamu İhale Kanunun 21. Maddesinin F bendinin değiştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.