Kırıkkale

‘Altın Bebek Dostu İl’ Kırıkkale

Sağlık Bakanlığı tarafından verilen önce ‘Bebek Dostu Altın İl’ Unvanı alan ve daha sonra ‘Altın Bebek Dostu İl’ unvanı verilen Kırıkkale, son 10 yıldır bu unvanına sahip çıkıyor.

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı tarafından anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi amacıyla diğer çocuk sağlığı programlarıyla birlikte "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" yürütülmekte. Bu kapsamda, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı ve doğum hizmeti veren hastanelerden oluşturulan ekipler konu ile ilgili eğitilmekte ve aldıkları eğitim doğrultusunda hastane uygulamalarını geliştirmekte.

Hastane uygulamalarının yanında yaptıkları sosyal aktivitelerle halkın anne sütü ve emzirme konularında bilinçlendirilmesini sağlayan iller arasında başarılı olanlar 'Altın Bebek Dostu İl Plaketi' ile ödüllendiriliyor. Program tüm dünyada da uygulanan "Bebek Dostu Hastaneler" kavramı ile başlamış, 2000'li yıllara gelindiğinde birinci basamak sağlık kuruluşlarının da dâhil olması ile "Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları" olarak ilerleme kaydetmiştir. Kırıkkale yaptığı çalışmalarla önce Bebek Dostu İl ve daha sonra çalışmalarını bir adım daha ileri taşıyarak 2014 yılından itibaren "Altın Bebek Dostu İl" olmaya hak kazandı.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığınca görevlendirilerek gelen Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım görevlisi Prof. Dr. Nilgün Altuntaş, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı görevlileri Suna Kaymaz ve Hamide Uyar tarafından Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Yaşam Hastanesinin ilgili bölümleri ve personelleri denetlendi. Yapılan denetim ve değerlendirmeler sonucunda; Bebek Dostu Programına yönelik çalışma ve faaliyetler kapsamında tekrar başarılı bulunarak, Kırıkkale’de 10 yıldır uygulanan "Altın Bebek Dostu İl" unvanının devam etmesine karar verildi.

Haber: Sultan Akburu