GÜNCEL HABERLER

Aile hekimleri, yeni yönetmeliğe tepki gösterdi!

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), aile hekimliği ile ilgili yürürlülüğe konulacak yeni yönetmeliğe tepki gösterdi.

Abone Ol

YENİ YÖNETMELİĞE TEPKİLER BÜYÜYOR
Sağlık Bakanlığı, aile hekimliği sistemine yönelik yeni bir yönetmelik sunmuş, sunulan bu yönetmelik, Türkiye genelinde hekimlerin tepkisine neden olmuştu. Aile hekimlerinin aldığı ücretlerin kesintiye uğramasından, çalışma şartlarının zorlaşmasına kadar birçok farklı maddenin yer aldığı yönetmelik, hekimler tarafından protesto edildi. 81 ilden hekimler ve hekim sendikaları, dün Ankara Anıtpark'ta düzenlenen mitinge katıldı. Kırıkkale'den ise Hekim Birliği Sendikası Kuzey İç Anadolu şubesi, mitinge katıldı.

"AİLE HEKİMLİĞİ BİTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"
Düzenlenen mitingde, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu tarafıdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, "Tasarı halindeki bu yönetmelik ile aile hekimliği bitirilmeye çalışılmaktadır. Yönetmeliğe göre, aile hekimlerine kayıtlı nüfus 4 binden, 3 bin 500'e indiriliyor ancak aradaki nüfus kaybının telafisi yapılmıyor. Aile hekiminlerinden koruyucu sağlık hizmeti sunması beklenirken, 6 aydan uzun süreli sağlık şikayeti olmayan kişilerin Aile Sağlığı Merkezleri'ne gitmemesi durumunda, hekimlerden ücret kesintisi planlanmaktadir. Hastaların aile hekimlerine muayene olmadan doğrudan hastaneye ya da başka bir hekime gitmesi durumunda yine aile hekimlerinin ücretlerinde kesintiler olması planlanmaktadir."

"BU TASARI, SAĞLIKTA ŞİDDETİN ARTMASINA NEDEN OLABİLİR"
"Yine akılcı ilaç uygulaması belli bir oranın üzerinde olan ya da hastaların memnuniyet puanlarının düşük olduğu durumlarda aile hekimlerinden ücret kesintisi yapılacaktır. Hasta ile hekimi karşı karşıya getiren bu durumun, 'sağlıkta şiddetin' daha da artmasına sebep olacağı çok açıktır. Bu yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesi kabul edilemez. Bu taslağın, sağlık sistemimizde telafisi mümkün olmayacak zararlar vereceği aşikardır. Bununla birlikte tüm hekimlere izinden ve rapordan etkilenmeyen tek kalem maaş verilmesi, ASM'lerinin devlet tarafından açılması ve giderlerinin karşılanması en önemli beklentilerimiz içerisindedir."

SİYASİ İSİMLER DESTEK VERDİ
Öte yandan, Ankara'da düzenlenen mitinge, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Turhan Çömez ile Ankara Milletvekili Dr. Ahmet Eşref Fakibaba ve CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel gibi farklı siyasi partilerden milletvekili hekimlerin yanı sıra, tüm Türkiye'den çok sayıda hekim katıldı.

Haber: Burak Çalışkan