GÜNCEL HABERLER

Ahilik, toplumun örnek alacağı bir yaşantı biçimidir

Abone Ol

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Türkiye genelinde olduğu gibi Kırıkkale’de de 36’ncı Ahilik Haftası, coşku ile kutlandı. Kutlamalar Cumhuriyet Meydanında Atatürk anıtına çelenk bırakılması ile başlandı. Daha sonra Kırıkkale Belediyesi önünden Mehteran Takımı eşliğinde başlayan yürüyüş, Kırıkkale İl Kültür Merkezi önünde sona erdi. Yürüyüşe, Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Osman Cebeci’nin yanı sıra il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

TİYATRO OYUNU SEGİLENDİ

Daha sonra etkinlikler, İl Kültür Merkezi’nde devam etti. Kültür Merkezindeki kutlama etkinlikleri, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. MESVAK Mütevelli Heyeti Başkanı Tarihçi Kazım Ceylan’ın verdiği konferans ardından ise Ahilik Kültürü’nün önemi anlatan bir tiyatro oyunu sergilendi. Oyunun hemen ardından İlin Ahisi Bekir Balcı, İlin Kalfası Ali Kızılırmak ve İlin Çırağı Melike Aygün’e Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve Kırıkkale Esnaf ve Sanatkar Odalar Birliği Başkanı Osman Cebeci tarafından şed kuşanma töreni yapılırken, plaketleri de verildi.

“AHİLİĞİN GÜNÜMÜZDEKİ TEMSİLCİSİ ESNAF VE SANATKARLARIMIZDIR”

Ahiliğin sanatta ve ticarette kaliteyi, sosyal hayatta ise güzel ahlakı desteklediğini belirte Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Osman Cebeci, “Ahilik haftamız esnaf ve sanatkarın bayramıdır. Ahi Evran Veli tarafından teşkilatlandırılan, toplumsal yaşamı ortak paydası olan bu teşkilat günümüze kadar görevini en iyi şekilde ifa etmeye çalışmaktadır. Ahiliğin yüzü hepimizin bildiği üzere yardımlaşma, milli birlik ver beraberlik, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanan sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı ilke edinen kardeşlik havası içerisindedir. Ahilik geleneklerine sıkı sıkı bağlı düzenli bir toplum oluşturmak için yapılmış bir teşkilatlanmadır. Ahilik, sanatta ve ticarette kaliteyi ve sosyal hayatta ahlakı destekler. Bu teşkilatlanmanın günümüzdeki temsilcisi esnaf ve sanatkarlarımız ile esnaf ve sanatkarlarımızın destek odalarıdır. Bizlerin de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları olarak üzerimize düşen, bu yapıyı bizden sonraki nesillere taşımaktır. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

“AHİLİK, DÜZGÜN AHLAKLI OLMAKTIR”

Ahilik Kültürü gibi değerlerin, topluma yön verdiğini dile getiren Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, “Bir milletin millet olması için bazı unsurlar vardır. Ahilik, sadece bir esnaf kuruluşu değildir aynı zaman toplumda örnek olan bir yaşantı biçimidir. Ahilik, kısaca düzgün ahlaklı olmaktır. Esnaflar, kanaat önderidir, eşraftır. Eşrafların dediği ile hareket etmek doğru olandır. Yapılan her harekette ‘acaba buna eşraf ne der?’ diye bakmak lazım. Çünkü esnaflıktan gelen eşraf, düzgün ahlaklıdır ve toplumu bütün dinamikleriyle bilir. İşini iyi yapmak zorundadır, işinde örnek olmak zorundadır. Sadece para kazanmak değil, helal kazanmak zorundadır. Bu tür kıymetli değerler, bizim toplumumuza da yön vermiştir. Helalinden kazanan, işini iyi yapan, topluma örnek olan eşraf olan esnaflarımızın İnşallah sayısı artar.” dedi.

“HER USTA, ÇIRAĞININ YOL ATASIDIR”

Ahilik Kültürü’nde her şeyin insan ve ahiret üzerine kurulu olduğunu dile getiren Kırıkkale Valisi Mehmet Makas, “Burada Ahilik Haftası’nı kutlamak üzere bire aradayız. Ahilik haftası bizi Hoca Ahmet Yesevi hazretlerinden bu yana, Saltuk Buğra Han’dan bu yana İslam’a sancaktarlık yapmış yüce milletin özlediğimiz güzel adetlerine doğru bir seyirle seyahat ettiriyor. Nedir Ahiliğin kuruluş felsefesi? ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ her şey insan üzerine kurulu, her şey ahiret üzerine kurulu. Hani inanıyoruz ve biliyoruz ya bu dünyadaki hayat, uzun bir yolculukta bir ağaç gölgesinde bir an dinlenmek kadardır diyor. O dinlemede yapacağımız ahiretimizi kazanmaya bakmak. Yine ayetlerde Allahü Teala bunuz bize belirtiyor, insanın iki tane yolu vardır. Biri ya Ahsen-i Takvim’e gidecek, meleklerin üstünde bir insan olacak ya da Esfele Safilin’e gidecek zeminin de aşağısına gidecek, hayvandan da aşağılık bir insan haline gelecek. İnsan oğlunun elinde Eşref-i Mahlukat olmak. Dolayısıyla Ahilik, Eşrefi Mahlukat’a, insan odaklılığına hizmet eden bir kuruluş. Usta çırak ilişkisi ile esnafımızın hem dini hem de milli değerlerini birbirine aktardığı bir kuruluş. Hani büyüklerimiz diyor ya soy atası değil, yol atası önemlidir. Yol atalığı müessesidir. Her usta çırağının yol atasıdır. Ahilik teşkilatı, bizim hem dinimizin emrettiği güzel ahlakı tamamlamak üzere gelen efendimizin işaret ettiği kuralları topyekûn bir araya getiriyor, hem de milli değerlerimizdeki ticaret ahlakını öğreterek toplumun temelini oluşturuyor. Her kim Ahilik Kültürü üzerine çırak yetiştiriyorsa esnaflarımızdan, her birinden Rabbim ebeden razı olsun.” ifadelerini kullandı.

Haber: Burak Çalışkan