Son yıllarda Türkiye'de doğum oranlarının ciddi şekilde azalması, genç nüfusun dünya ortalamasının altına inmesine sebep oldu. 1965'te 7 olan doğurganlık hızı 2023'te 1,51'e düştü ve Türkiye, doğurganlık oranında ilk kez OECD ülkeleri ortalamasının altına geriledi. Bu durum, AK Parti’nin doğum oranlarını artırmayı öncelikli hedeflerinden biri olarak belirlemesine yol açtı. Bu durumun önüne geçmek isteyen AK Parti ise yeni bir uygulamayı TBMM’ye sunmayı planlıyor. Uygulama kapsamında, üç ve daha fazla çocuklu ailelere asgari ücret kadar bakım desteği verilmesi gündemde. En az iki çocuklu ebeveynler için ise vergi indirimleri planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti MYK toplantısında, nüfus artışını teşvik edecek çözümler masaya yatırıldı. Toplantıda Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye’nin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası üzerine bir sunum yaptı. Dünyadaki farklı politika setleri incelendiğinde, en başarılı sonuçların kamu destekli çocuk bakım hizmetlerinden alındığı belirtildi.
AK Parti’nin nüfus artışını teşvik etmeye yönelik önerilerinden bazıları şöyle:
•Tüp bebek tedavisinde devlet desteği için öngörülen yaş sınırının 40’tan 45’e çıkarılması.
•"Anne dostu hastane" uygulamalarının yaygınlaştırılması ve devlet hastanelerinde doğum yapmanın ekonomik ve psikolojik yükünün azaltılması.
•Doğum izinlerinden sonra annelere, çocuklarının ilkokula başlamasına kadar kısmi süreli çalışma hakkı verilmesi.
•Üç ve daha fazla çocuk sahibi ailelere kademeli olarak asgari ücret tutarında bakım desteği sağlanması.
•Yenidoğan çocuklar için iki yıl süreyle bez ve mama yardımı yapılması.
İ•ki ve daha fazla çocuğu olan ailelere araç ve konut alımı başta olmak üzere kademeli olarak vergi indirimleri ve avantajlar sunulması.
•Aile ve Gençlik Fonu’nun kapsamının genişletilerek çocuk teşvikleri için de kullanılması.
•Doğum parası olarak verilen 1. çocuğa 300 TL, 2. çocuğa 400 TL, 3 ve üzeri çocuğa 600 TL olan rakamların güncellenmesi.
Haber Merkezi