Terzilik mesleği günden güne bitiyor

 

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.  Ekonomik şartlara ve teknolojiye karşı ayakta kalmaya çalışan terzilik mesleği, hazır giyime gün geçtikçe yenik düşüyor.

 

ÇEŞİTLİLİK VE KOLAY ULAŞILABİLİRLİK

Geçmiş yıllarda sipariş üstüne kıyafet diken ve siparişleri yetiştirmeye zorlanan terziler, şimdilerde pantolon paçası dikme, bozuk fermuarları tamir etme, kıyafet daraltma vb. gibi işlerle ayakta durmaya çalışıyor. Giyim sektöründeki gücünü zamanla yitiren terziler, daha çok çarşaf, sofra, masa ve koltuk örtüsü dikme gibi alanlarda hizmet sunmaya başladı. Eskiden aynı zamanda hem üreten, hem tamir eden terziler artık daha çok tamir eder hale geldi. Hazır giyimin sunduğu çeşitlilik ve kolay ulaşılabilirlik gibi etkenler de insanlara cazip gelince, terzilerin hitap ettiği kitlelerde de farklılıklar yaşandı.

 

SANATKARA DEVLET TEŞVİKİ OLMALI

Tüm yaşanan değişime rağmen aslında terzilik kent yaşamındaki tempoya uygun çözümler de üretiyor. Belli standart kalıplara uygun olmayan beden tiplerine göre elbise üretmek de terziliği hazır giyim sektörüne göre daha avantajlı kılıyor. Hazır giyimde yaz mevsimi, kış mevsimi indirimi, kampanyalar olurken, terzilikte el emeği olduğu için, bu tip indirimler, kampanyalar yok. Kırıkkale´de de yıllarını bu mesleğe verenlerden biri olan Gül Moda terzi işletme sahibi İbrahim Arslan mesleğin geldiği noktayı anlattı. Arslan, zanaatkarlara yönelik devlet teşviklerinin olmaması ve usta-çırak ilişkisinin ortadan kalkmasının terzilik mesleğinin önünü tıkayan en önemli nedenler olarak sayıyor.

Instagram geçici olarak nasıl kapatılır? Instagram geçici olarak nasıl kapatılır?

 

EKMEĞİMİZİ BURADAN KAZANIYORUZ

“Bizim zamanımızda çıraklık çoktu. Şimdi çıraklık kalmadı. Şimdiki iş yerlerine, terzilere bakıyorum da hiç kimsede çıraklık yok.  Daha önce dikim işi çoktu ondan da olabilir. Eski döneme baktığınız zaman, dikimler azaldı tabi haliyle. Bunda hazır giyimin de etkisi oldu. Yani bir meslek öğrenme, bizden sonra gelecek nesillerin yetişmeleri için iyi olurdu. Eski kalfalar da şimdi usta oldu. Yetiştireceğimiz kimse de kalmadı. Bizden sonra, bizi temsil edecek kimse kalmadı. Bir kalfa, çırak yetiştirmek isterdim, ama maalesef yok. Nasıl olacak bilmiyorum. Biz bu yaşa kadar geldik. Bizi götürür de bu iş, gelecek nesiler önemli bizim için” dedi. Haber: Ayşe Soysal